Google ještě vydal Android 13 Beta 4.1 aktualizováno

Google ještě vydal Android 13 Beta 4.1 [aktualizováno]
2022-07-26T08:00:53+02:00
• 26. 7. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktualizováno 26. 7.

Sice Google vydal před dvěma týdny poslední beta verzi Androidu 13, i tak jsme předpokládali, že se dočkáme ještě nějaké drobné aktualizace. Nakonec se tak stalo a je zde Android 13 Beta 4.1. Tato verze obsahuje opravy drobných chyb, jako je například komplikace s aktivováním Bluetooth aplikací třetí strany, problémy s připojením k některým WiFi, s nestabilitou Meet a s nekonzistentním vyhodnocováním GPS dat. Je možné, že Google vydá ještě jednu aktualizaci, ale to se musíme nechat překvapit.

Aktualizováno 13. 7.

Google se drží svého plánu a vydává dle harmonogramu poslední veřejnou beta verzi Androidu 13. Další vydání už bude stabilní, přičemž ho očekáváme někdy v září nebo říjnu společně s uvedením nových Pixelů. U této verze se neočekávají nějaké zásadní novinky. Sice nelze doporučit betu pro běžné používání, ale neměli by se objevovat nějaké výrazné nedostatky. I tak očekáváme, že se ještě dočkáme drobných aktualizací, jak tomu bylo u předchozích beta verzí.

unnamed 2 1578x360x

Zdroj: Google

O současných novinkách si můžete přečíst v článcích níže:

Aktualizováno 28. 6.

Google celkem překvapuje, když vydává další opravnou aktualizaci rozdělaného Androidu 13. Tentokrát se zaměřil na opravu chyb spojených s připojením WiFi, se systémem správy Bluetooth a také s komponentou Connectivity Thermal Power Manager. Další opravy se týkají gest, UI/UX a dalších částí. Nová verze nese označení Android 13 Beta 3.3 TPB3.220617.002. Kromě toho tato verze konečně obsahuje easter egg, tedy skrytou část, na které se vývojáři vyhrají.

sK4D3jnXWVebyjaQjBrbvP 970 80 270x600x

Zdroj: androidcentral (se souhlasem)

Aktualizováno 17. 6.

Sice Google vydal beta verzi 3.1 Androidu 13, ale jednalo se jen o opravu jedné komplikace. Nyní přichází skoro pravidelná záplata. Android 13 Beta 3.2 řeší hned několik komplikací, jako jsou třeba nefunkční gesta v některých aplikacích, nestabilní nastavení funkce At s Glance, pády aplikací, nestabilitu používání mikrofonu a opravu pro Google Fotky. Bude následovat už jen několik vydání a neočekáváme, že by mělo dojít na nějaké větší změny.

Aktualizováno 11. 6.

Za normálních okolností se dočkáme menší aktualizace beta verze Androidu tak dva týdny po uvedení regulérní verze, ale tentokrát si Google pospíšil a po třech dnech vydává Android 13 Beta 3.1. Asi byste si mysleli, že původní verze měla závažnou chybu, ale problém byl jinde. V některých případech chyběla aplikace pro zaslání zpětné vazby.

Aktualizováno 8. 6.

Google se drží svého plánu a vydává Android 13 Beta 3. Tato verze se soustřeďuje na stabilitu a finalizaci samotného API. Nedá se tedy očekávat mnoho změn, aspoň co se týče samotných vývojářů a novinek pro jejich aplikace. I tak stále je zde prostor pro nové funkce pro koncové uživatele. Zřejmě se ještě dočkáme verze 3.1 a následně 4 (případně i 4.1). Poté bude následovat vydání stabilní verze.

Aktualizováno 26. 5.

Google pokračuje ve své nové strategii vydávání menších aktualizací v rámci beta programu. Tentokrát jsme se dočkali Androidu 13 Beta 2.1. Tato verze opravuje komplikace s vyhledávacím polem, s hotspotem, vyzváněním a také s propojením s Android Auto. Android 13 Beta 2.1 míří jen na Pixely, aspoň v tuto chvíli.

Aktualizováno 12. 5.

Google vydal druhou beta verzi Androidu 13, kde mezi novinkami lze najít například modifikované gesto zpět a další rozšíření a modifikace. Druhá beta je k dispozici pro Pixel smartphony, ale tentokrát jsme se dočkali rozšíření testování i na další zařízení, byť na ně míří první beta. U jednotlivých výrobců lze najít návody k instalaci pro testování nadcházející verze Android:

Aktualizováno 26. 4.

Po více než měsíci od uvedení druhé developer preview verze Androidu 13 zde máme první veřejnou beta verzi pro smartphony Pixel od Googlu. Dá se očekávat, že se co nevidět ohlásí ostatní výrobci, kteří umožní testovat tuto nejnovější verzi systému na vybraných zařízeních. V následující době nás čeká ještě několik beta verzí, přičemž finální stabilní Android 13 je očekáván někdy v září či v říjnu. První beta je dostupná pro modely Pixel 4 a novější, přičemž je nutné se přihlásit do beta programu skrze speciální stránku.

Aktualizováno 17. 3.

Skoro po měsíci jsme se dočkali druhé developer preview verze Androidu 13, která je určena jen pro vývojáře. Příště se již dočkám veřejné beta verze pro majitele Pixel smartphonů. DP2 obsahuje několik vylepšení, jako je například možnost odebrání oprávnění samotnou aplikací, pokud je již nepotřebuje. Také je obsažena podpora pro Bluetooth LE Audio a MIDI 2.0. Aktuálně je Android 13 DP2 určen pro zařízení Pixel 6 Pro, Pixel 6, Pixel 5a, Pixel 5, Pixel 4a, Pixel 4 XL a Pixel 4.

Původní článek 11. 2.

Google aktuálně dokončuje Android 12L, který bude zanedlouho uveden pod označením Android 12.1. Ten je spíše zaměřen na optimalizaci pro tablety a ohebná zařízení. Zatímco společnosti připravují a postupně uvolňují aktualizaci na Android 12, Google nelení a představuje Android 13 Developer Preview.

Vychází Android 12L beta 3

Android 13

Developer preview znamená, že se jedná o verzi čistě pro vývojáře. Dnes zde máme první vydání, přičemž v březnu se dočkáme druhého. Na duben je naplánováno uvedená veřejné beta verze. Následně budou k dispozici tři aktualizace a poté bude následovat stabilní verze. Android 13 Developer Preview je k dispozici v tuto chvíli pro smartphony Pixel 6 Pro, Pixel 6, Pixel 5a 5G, Pixel 5, Pixel 4a (5G), Pixel 4a, Pixel 4 XL a Pixel 4.

Google se opět zaměřuje na zvýšení zabezpečení a lepší ochranu osobních informací. Například se nabídne nový nástroj pro sdílení fotografií a videí do dalších aplikací, přičemž nebude potřeba, aby aplikace dostala kompletní přístup ke všem souborům na zařízení. K dispozici bude nové oprávnění pro WiFi, které nebude obsahovat možnost přístupu k poloze.

final 62054948844766008ad1aac5 627419 432x912x

Zdroj: Google

Nově si budeme moci vytvořit i dlaždice pro rychlé nastavení, takže uživatelé nebudou závislí jen na přednastavených. Dojde také na rozšíření dostupnosti dynamických barev. Dost podstatnou novinkou je možnost nastavení jazyku pro konkrétní aplikaci. Systém tak můžete mít v češtině, ale například u Youtube nastavíte angličtinu.

image1 1153x841x

Zdroj: Google

Také se vývojáři zaměřili na grafiku, kde se nabídnou programovatelné objekty RuntimeShader s chováním definovaným pomocí jazyka Android Graphics Shading Language (AGSL). Také dochází k rozšíření Project Mainline. K dispozici jsou nové moduly, například pro Bluetooth, UWB a další.

Rozhodně se nejedná o výčet všech novinek a postupně se budou objevovat další. I tentokrát můžete očekávat, že budeme vydávat minisérii věnovanou změnám v Androidu 13.

Zdroje: android-developers.googleblog.com, androidpolice.com, engadget.com, droid-life.com, androidpolice.com, gsmarena.com, 9to5google.com, androidpolice.com, xda-developers.com, xda-developers.com, 9to5google.com, androidcentral.com, xda-developers.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat