Novinky v Androidu 13 – ovládání, rozlišení a další vychytávky

Novinky v Androidu 13 – ovládání, rozlišení a další vychytávky
2022-04-29T18:08:12+02:00
• 30. 4. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Konečně jsme se dočkali vydání první veřejné beta verze Androidu 13. I tentokrát se objevilo poměrně velké množství novinek, které zamíří s největší pravděpodobností do stabilní verze.

Změna rozlišení

Někteří výrobci již dávno nabízí možnost změny rozlišení displeje, ale nyní se přidává i Google. Ve své podstatě Android dostane nativní podporu, takže se výrobci nebudou muset zabývat vývojem pro novější verze systému, což by mohlo přinést rychlejší šíření aktualizace. Google neimplementuje tuto funkci jen pro ostatní výrobce. Zřejmě chce funkci nabídnout i u svých mobilů.

android 13 screen resolution setting 473x1024 473x1024x

Zdroj: Esper (se suhlasem)

Ovládání domácnosti

Do této chvíle bylo sice možné ovládat chytrou elektroniku v domácnosti skrze rychlou možnost na uzamykací obrazovce, ale zde byla podmínka, že mobil nesměl být zamknutý. Nově se nabídne možnost, kdy nebude nutné odemykat zařízení, abyste mohli například zhasnout.

FRSTrd0WQAAVLyI 613x1296x

Zdroj: Mishaal Rahman (se souhlasem)

Nové barvy

Android již nabízí možnosti změny vzhledu, zejména v oblasti barev. V Androidu 13 dochází k rozšíření a nabízí se nově 16 barev pro tapetu a 16 základních.

FRSVROEXMAIXtY2 613x1296x FRSVR6vXoAAfWT8 613x1296x

Zdroj: Mishaal Rahman (se souhlasem)

Nové hledání

Launcher od Googlu nabízí poměrně dobré vyhledávání, ale stále si neporadí s diakritikou a musíte zadávat velmi přesné názvy. Zde se asi nedočkáme vyladění, ale Google přesto dělá změny ve vyhledávání, respektive v samotném provedení pole, kam zadáváte dotaz. Původní vyhledávání bude nově vypadat jako widget pro hledání, takže se nabídne i Google Lens nebo ikona pro zadávání hlasem.

App drawer Google search Android 13 Beta 1 3 1080x2280x App drawer Google search Android 13 Beta 1 1 1080x2280x

Zdroj: 9to5google (se souhlasem)

Schránka na steroidech

Android 13 dostane i novou podobu schránku pro kopírovaný text. Ten dostal podobu po vzoru funkce pro snímky obrazovky. Nově se tak zkopírovaný text ihned objeví v malém okně v levém dolním rohu, přičemž se nabízí i funkce pro editování.

FRSUq7GXMAEoTpG 613x1296x

Zdroj: Mishaal Rahman (se souhlasem)

Přehrávač s animací

Přehrávač médií v notifikační liště opět dostává vychytávky, tedy v grafické oblasti. Jak si můžete všimnout na animaci níže, tak ukazatel příběhů se rozvlní. Jedná se zřejmě o drobnůstku od vývojářů.

ezgif 2 d565fc0c81 320x676x

Zdroj: Mishaal Rahman (se souhlasem)

Více novinek se zatím nepodařilo objevit. Spíše Google v některých oblastech odebral funkcionality, které známe z Androidu 12. Například se nenabízí vyhledávání v celém zařízení, ale zřejmě jde jen o dočasné řešení, než bude připravena vylepšená varianta. Stále nás čeká několik beta verzí Androidu 13. Stabilní varianta systému bude k dispozici až v září nebo v říjnu. Do té doby se zřejmě dočkáme ještě několika změn a novinek.

Zdroje: twitter.com, 9to5google.com, xda-developers.com, twitter.com, xda-developers.com, twitter.com, xda-developers.com, twitter.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Musím konstatovat, že jako starou konzervu mě už všechny nové verze androidu přestávají „na povrchu“ zajímat. Čerstvě jsem přešel na 12ku, mrsknul tam zálohu svého oblíbeného launcheru a nevidím žádný rozdíl proti předchozí verzi. Opravdu velký a nejen kosmetický pokrok mezi verzemi jsem zaznamenával až cca do devítky. Od té doby mi změny už připadají skutečně spíš už jen jako vylepšování pod kapotou.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat