Novinky v Androidu P – více informací a drobností

Novinky v Androidu P – více informací a drobností
2019-01-27T15:46:05+02:00
• 12. 5. 2018
10

Už jste si u nás mohli přečíst několik článků o novinkách v rámci Androidu P. V tomto týdnu došlo na oficiální představení, kde byly zmíněny hlavní funkce. S novější vývojářskou verzí se ale objevují další změny a dnes se podíváme na ty, které se podařilo odhalit.

Počasí

Začneme drobnou novinkou, která se týká počasí. To se nově zobrazuje na zamykací obrazovce hned pod hodinami. Taktéž se tato funkce objevuje i v rámci ambientního režimu. Bohužel se nám nepodařilo na redakčním zařízení dosáhnout této informace.

Kdy dojde energie

Do této chvíle systém Android informoval jen o zbývajícím čase, než dojde energie. Nově ale uvádí konkrétní čas. Vy se ta dozvíte, že třeba do 19:00 máte ještě dostatek energie. Tento stav je navíc zobrazen přímo v notifikační liště, pakliže je zapnut úsporný režim.

Nové API pro biometrické zabezpečení

Další novinka je k dispozici jen pro vývojáře a společnosti, které používají biometrické zabezpečení. Konkrétně došlo k nahrazení třeba FingerprintDialog za BiometricPrompt. Díky tomu budou moci využívat i jiná řešení než jen čtečky otisků prstů. Nabízí se například zabezpečení obličejem, duhovkou, a dokonce byla přidána podpora pro čtečky otisků prstů, jež jsou umístěny přímo v displeji.

Drobná informace do notifikační lišty

V notifikační liště najdete nejrůznější informace a také přepínače. Po vysunutí dojde k mírnému přeuspořádání ikon v rámci stavového řádku. V nové verzi ale v notifikační liště dozvíte, na kdy je naplánovaný další budík nebo jestli je mobil v režimu nerušit atd. Jak je navíc vidět, Google musí zapracovat ještě na překladu některých součástí.

Aplikace na pozadí

Google rozšiřuje informace o aplikacích, které běží na pozadí. V notifikacích tak ihned uvidíte podle ikon, k čemu má daná aplikace oprávnění a že běží na pozadí. Jedná se o další bezpečnostní prvek, abyste se nedivili, co se děje v mobilu bez vašeho vědomí.

Rychlé odpovědi

Když vám nyní na stabilní verzi Androidu přijde notifikace třeba z komunikační služby, tak po rychlé odpovědi z notifikační lišty dojde ke skrytí upozornění. Pro další text, který chcete napsat, musíte otevřít konkrétní aplikaci. V Androidu P DP2 dochází ke změně chování a klidně můžete napsat několik reakcí za sebou.

Odkaz na animaci

Rychlá správa notifikací

Upravit chování aplikací v rámci jejich možností bylo doposud vždy trochu komplikované. Nyní ale můžete přímo z notifikační lišty přistoupit ke globálnějšímu nastavení, kde jednoduše nastavíte více aplikací najednou. Zde se ale jedná jen o jednoduché povolení notifikací pro konkrétní aplikace. Seznam lze třídit podle frekvence upozorňování nebo používání.

Dvě aplikace najednou

Jelikož došlo na změnu v rámci zobrazování nedávno spuštěných aplikací (multitasking), zřejmě muselo dojít i k úpravě, jak aktivovat režim dvou aplikací najednou. Nyní musíte jít do seznamu nedávných aplikací, kliknout na ikonu aplikace v horní části a následně vybrat rozdělení. Následně se nabídnou další aplikace a po výběru jedné z nich dojde ke spuštění.

Multitasking trochu chytřeji

V rámci seznamu naposledy spuštěných aplikací se nabízí nové možnosti pro interakci. Pokud budete chtít nasdílet fotografii z nějaké aplikace, nemusíte ji přímo spouštět. Stačí podržet prstem na obrázku v rámci karty v seznamu a nabídne se vám tlačítko pro sdílení. Taktéž funguje i výběr textu.

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Pavel Šmíd

13. 5. 2018, 20:30

Aha

Pavel Šmíd

13. 5. 2018, 18:01

Při dostane android 7nugatpotvrdilimi to Lenovo blogů

Karel Čapka

VIP 13. 5. 2018, 21:00

Android 7 možná, vyšší operační verzi již nikoli.

Je to škoda pokud je honor na android 8 nepokracovat dal a rozšiřovat verze

Paulie Zenisek

13. 5. 2018, 12:06

Dostane se Android P na Huawei Mate 10 Pro?

Přemysl Vaculík

VIP 13. 5. 2018, 12:14

Dokud nebude oficiálně uvedena stabilní verze Androidu P, nelze to jednoznačně určit, ale zatím to vypadá, že ano.

Zdravím vás co honor 9 lite je nějaká pravděpodobnost že bude šlapat na android p děkuji za odpoved

Přemysl Vaculík

VIP 13. 5. 2018, 12:16

Těžko říci, ale pravděpodobnost tu je. Bude záležet na Honoru. Možná ke konci roku, nebo začátkem příštího. Je zde ale možnost, že nakonec nebude.

Pavel Šmíd

13. 5. 2018, 11:44

Dobrý den můj kámoš si nedávno koupil Lenovo A7010a48 s operačním systémem android 6 a s rám 3 gb.a ptase jeslí se Taki ten od lenova bude také mít android p nebo zůstane na tuto verzi androidu 6 děkuji za odpověď

Přemysl Vaculík

VIP 13. 5. 2018, 11:52

Vzhledem k tomu, že nedostal Android 7, asi nedostane od výrobce Android 8, ani Android P.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat