Novinky v Androidu P – barvičky, hodiny a výřez v displeji

Novinky v Androidu P – barvičky, hodiny a výřez v displeji
2018-07-03T12:57:51+02:00
• 7. 3. 2018

Ve středu Google z ničeho nic vypustil první vývojářskou verzi Androidu P. Zatím netušíme, jaké číselné označení ponese nová verze, nebo jaký bude finální název. Je jasné, že se bude jednat o nějakou cukrovinku začínající písmenem P (v angličtině).

V tuto chvíli si mohou nainstalovat Android P v první verzi jen majitelé Pixel mobilů, přičemž musí absolvovat instalaci manuálně. Až později bude k dispozici veřejná beta verze, jež by měla být stabilnější, než je první developer preview Androidu P. Nyní se ale podívejme, jaké novinky jsou patrné už nyní.

Výřez v displeji

Android P podporuje displeje s výřezem v horní části panelu, jak jsme již informovali v předešlém článku. Výřez jako takový je možné aktivovat v nástrojích pro vývojáře, takže majitelé smartphonů Pixel budou moci zakusit, jak se dá pracovat s mobilem bez malé části displeje. Samozřejmě se jedná jen o funkci pro ty, kteří chtějí lépe navrhnout aplikaci pro atypické zobrazovací panely.

Novinky v Androidu P

Lepší automatické vyplňování

Android P přináší vylepšené automatické vyplňování, respektive API nabízí více možností, a to i pro aplikace na správu hesel. Ty již nebudou muset používat funkce v oblasti přístupnosti. Dočkali jsme se lepšího filtrování, zvýšení zabezpečení a je k dispozici i kompatibilní režim. Ve výsledku se uživatelé mohou těšit na širší podporu oblíbených aplikací.

Pozastaveno: Google chystá změnu – problém může nastat u Tasker, Greenify, LastPass a dalších

Přesun hodin

Současné verze Androidu měly čas ve stavovém prostoru vždy na pravé straně, ale Android P je jednoduše přenáší na levou stranu. Je otázkou, jestli tato změna souvisí s podporou atypických displejů s výřezem, nebo se jedná pouze o designovou záležitost. Spíše se přikláníme k první možnosti. Otázkou je, jestli si majitelé mobilů s čistým systémem zvyknou na tuto drobnou změnu.

Změna vzhledu nastavení

Jak je již patrné na snímku obrazovky výše, došlo na grafickou změnu nastavení Androidu. V podstatě jsme se dočkali barevných ikon, což by mělo zvýšit přehlednost. Ta u současné verze není moc velká. Taktéž došlo na zakulacování některých prvků.

Android 8.1 Oreo vs. Android P

Sjednocení okna pro otisky prstů

Google se taktéž zaměřil na grafickou úpravu vyskakovacího okna vyzývajícího pro přiložení prstu, aby mohlo dojít k sejmutí otisků prstů. Díky tomu si nebudeme muset zvykat na nejrůznější typy grafik jednotlivých aplikací. Vždy bychom se měli setkat se sjednoceným vzhledem, což by mělo napomoci v přehlednosti.

HTTP už nebude stačit

Google se čím dál více zaměřuje na bezpečnější internet, čemuž odpovídá aktuální snaha u webového prohlížeče Chrome, kde jste varováni, pakliže webová stránka nepoužívá zabezpečené spojení skrze HTTPS. V Androidu P budou mít problém aplikace, které pracují jen s HTTP. Tento typ komunikace bude v základu blokován při využívání Network Security Configuration, aby nemohlo dojít k odcizení přenášených dat. Cílem Googlu je, aby došlo k přesunu k využívání zabezpečeného spojení TLS v rámci Network Security Configuration.

Kotlin a ART

V současnosti je možné psát aplikace i v jazyce Kotlin. Google zapracoval a právě takové aplikace získají vylepšení v podobě vyššího výkonu. Jednoduše bude o něco rychlejší, což přinese úsporu i v oblasti spotřeby energie.

Další novinka se týká ART, díky čemuž budou moci aplikace rychleji spouštěny. Dle vyjádření Googlu bude docházet k menšímu množství přepisování DEX souboru konkrétní aplikace, údajně došlo ke snížení o 11 %. Uživatelé nemusí postřehnout tento rozdíl, ale ve výsledku dochází k vyšší optimalizaci, což bude mít kladný dopad na uživatelský prožitek a spotřebu energie.

Větší omezení aplikací

Ještě před nějakou dobou se objevily informace, že Google omezí aplikacím, které běží na pozadí, přístup k mikrofonu a kameře. To se nyní potvrzuje. Kromě těchto základních součástí nebudou dostupné ani další senzory. Díky tomu se uživatelé nebudou muset bát, že nějaké aplikace permanentně sleduje, co se děje s mobilním telefonem nebo s jeho okolím. K blokování v přístupu dochází jen při zhasnutém displeji.

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat