Google I/O 2018 – asistent v Česku a spousta dalších novinek

Google I/O 2018 – asistent v Česku a spousta dalších novinek
2018-05-08T20:17:41+02:00
• 8. 5. 2018
3

Právě dnes startuje vývojářská konference Google I/O 2018, na které se vždy dozvíme, jaké novinky si gigant přichystal nejen pro vývojáře. Ti se budou snažit zapracovat funkce do svých aplikací a nabídnout nové možnosti.

V první řadě jsme se dočkali oznámení opravy jedné „závažné“ chyby, která se týkala emoji piva. Aspoň tímto Sundar Pichai začal keynote dnešní akce. Navazoval tak na problém se špatným zobrazením hamburgeru.

Umělá inteligence a strojové učení

Začátek konference se zaměřil na využití umělé inteligence pro diagnostiku nemocí. Nejedná se jen o drahá zařízení, vše je cíleno na snížení nákladů, aby vyšetřování mohlo být dostupné maximálnímu počtu lidí. Samozřejmě nelze očekávat masivní nasazení v dohledné době. Google společně s dalšími společnostmi vytváří cestu k budoucím technologií v oblasti zdravotnictví.

Lepší přístupnost

Kromě diagnostiky chorob došlo i na téma přístupnosti, která je důležitá pro lidi s různými typy postižení. To, že nemůžete mluvit, pohybovat se nebo psát na klávesnici, ještě neznamená, že byste nemohli žít naplno. Zde Google investuje nemalé prostředky, jak využít umělou inteligenci a další řešení pro lidi s postižením.

Od Gmailu, přes hlas až po fotografie

Umělá inteligence, nebo spíše strojové učení se také objevilo v nové verzi Gmailu, o čemž jsme vás informovali. Nebylo tak překvapením, že i na I/O došlo na zmínění tohoto použití. Další využití pokročilých technologií zamířilo i do Google Fotek, kde umělá inteligence dokáže upravit fotografii, zpracovat dokument nebo identifikovat členy rodiny, aby bylo sdílení jednodušší. Dokonce jsme se dočkali i možnost dobarvení černobílých fotografií. Tyto novinky budou dostupné pro všechny v následujících týdnech nebo měsících.

Aby toho nebylo málo kolem umělé inteligence, tak jsme se dočkali představení šesti nových hlasů, které byly vytvořeny uměle. Google zde používá technologii Wavenet, která velmi reálně interpretuje hlas skutečného člověka. Samozřejmě je zde předlohou reálná osoba a například John Legend se zapojil do vytvoření jednoho z hlasů.

Google Assistant

„Hey/OK Google“ už nebude potřeba vždy vyslovit, když budete chtít asistenta zaúkolovat nebo se dozvědět. V podstatě bude stačit vyslovit tuto frázi jen na začátku a následně s vámi povede konverzaci. Taktéž bude možné zakomponovat více příkazů do jedné složitější věty. Zde se Google začíná zaměřovat na komplexnost otázek a dokáže si je rozkládat na jednotlivé fragmenty, které zpracuje a následně na ně odpoví, nebo nějak zareaguje.

Nejdůležitější informací je, že by se asistent měl dostat do České republiky ještě tento rok. Zatím nevíme, kdy se tak přesně stane, ale rozhodně vás budeme včas informovat.

Google Assistant také zamíří přímo do Google Map, kde nabídne své služby. Na keynote dokonce došlo k prezentaci, jak asistent umí objednat například čas v kadeřnictví, což bylo ukazováno na skutečném hovoru. Asistent v tomto ohledu reagoval poměrně dobře. Samozřejmě je otázkou, jak to bude fungovat v praxi.

Google Zprávy

Nedávno jsme vás informovali, že se objeví novinky kolem Google Zpráv. Potvrzuje se integrace Youtube videí a také systém na výběr zpráv s pomocí umělé inteligence. Aplikace prošla designovou změnou, která využívá Material Design, konkrétně se nový vzhled jmenuje Google Material Theme. Taktéž došlo na integraci podcastu.

Aplikace jako taková se soustředí i na větší náhledové obrázky, integraci AMP stránek a nezapomnělo se ani na vytváření ucelených informací kolem jednoho tématu – samozřejmě s podporou umělé inteligence a strojového učení.

Google se v tomto ohledu snaží naučit, co uživatel chce a například i to, jaké weby nechce číst. Na základě těchto dat se bude snažit poskytnout co nejrelevantnější zprávy. Dá se říci, že zde dost přejal z jiné služby na konzumaci obsahu, z Kiosku Google Play.

Android

Dnes Google uvolnil první veřejnou beta verzi, kterou si mohou nainstalovat nadšenci, jenž mají Pixel smartphone. O hodně novinek již víme nyní díky alfa verzi Androidu P, ale i tak si pro nás Google nachystal pár překvapení.

Android P – uvolněna veřejná beta verze

Zatím nečekejte, že bychom se dozvěděli, jak bude znít oficiální název této verze. Na to si budeme muset počkat až do podzimu. Novinky se točí hlavně kolem vývojářských možností, ale i běžní uživatelé si dojdou na své.

Adaptive Battery

I letos došlo na uvedení nové funkce slibující lepší výdrž na jedno nabití. Novinka se jmenuje Adaptive Battery a má upravit chod systému tak, aby nedocházelo k velké spotřebě energie. Respektive jsou utlumeny všechny aplikace, tedy až na ty, které používáte nejčastěji.

App Actions

Do této chvíle Android nabízel aplikace, které jsou spouštěny nejčastěji, ale nově se bude snažit odhadnout, jakou aplikaci spustíte následně. Takže po připojení sluchátek dojde k jiné nabídce. Případně se systém začne učit vaším návykům.

Slice

Další funkce Slice se snaží nabídnout větší možnosti při hledání aplikace. Pakliže aplikace bude podporovat tuto funkci, může rovnou systém nabídnout nejen aplikaci jako takovou, ale i akci, která by mohla následovat.

Změna designu

Google si dlouho pohrává se vzhledem systému a letos jsme se dočkali další změny. Ta se týká navigační lišty, kde již jednoduše nenajdeme tři tlačítka. Je zde jen jedno v podobě malého proužku. Ten podporuje gesta – například táhnutím nahoru se dostanete do seznamu naposledy spuštěných aplikací. Případně lze přepínat mezi aplikace jednoduchým podržením a posunutím virtuálního tlačítko do strany.

Jak si lze všimnout, šipka zpět zůstala, respektive se objevuje jen v případech, kdy je tato funkce k dispozici. Asi si budeme muset počkat do další verze, než se Google zbaví i tohoto tlačítka.

Odkaz na animaci

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Predstavenie nových Google News bolo asi to najhoršie z I/O, ak nepočítam tú „hudbu“ z pre-show.
Inak celkom zaujímavé novinky, Google Lens (aj vo foťáku Nokie), nové funkcie v Google Photos.
Chvíľu som sa tešil, že budem testovať Android P, ale budem si musieť počkať na finálnu verziu.
No a s Asistentom zase zabudli na nás, tak ako naposledy s „Rodinnou knižnicou“.

Pavel Kořítko

9. 5. 2018, 17:44

S tím assistentem u vás je to vážně na pěst..

Přemysl Vaculík

VIP 9. 5. 2018, 17:53

Proč?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat