Novinky v Androidu P – nové animace, odstraňování a přeuspořádání položek

Novinky v Androidu P – nové animace, odstraňování a přeuspořádání položek
2018-07-03T12:58:02+02:00
• 9. 3. 2018

Ve středu došlo na uvedení Androidu P a záhy na to jste si u nás mohli přečíst článek, který se věnuje změnám. Ne o všech funkcích a novinkách Google přímo informoval, proto se informace objevují postupně. Nyní se podíváme na další várku změn, kterých byste si možná na první pohled ani nevšimli.

Nové animace

Android P přináší změnu i v animacích, jako třeba přechod mezi aplikacemi. V podstatě došlo na změnu orientace, kdy z původní vertikální se přešlo na horizontální, což je vidět na animovaných obrázcích níže.

Android Oreo (odkaz na animaci) vs. Android P (odkaz na animaci)

I v rámci pohybu v nastavení (což bude patrné i v rámci práce v aplikacích) jsou vidět změny v animacích.

Android Oreo (odkaz na animaci) vs. Android P (odkaz na animaci)

Zjednodušené rychlé nastavení

Google nepřidával jen nové funkce, došlo i na odstraňování, což se dotklo rychlého nastavení, respektive samotných položek. Ty již nejsou rozbalovací a nabízejí maximálně jen dodatečné informace.

Android Oreo vs. Android P

Odemknutí znakem

Odemykání mobilního telefonu kreslením znaku přes vytyčené body je v systému velmi dlouho. Do této chvíle jste si mohli nechat vypnuté zobrazování cesty přes všechny puntíky, nebo nechat zapnuté, přičemž byl následně viděn celý znak. V Androidu P se samotná cesta od jednoho puntíku k druhému po nějakém čase vytrácí, jak je vidět na videu níže.

Nerušit

Poměrně větším přepracováním prošlo nastavení pro nastavení módu nerušit. Místo rozbalení nastavení v notifikační liště nově jednoduše vyskočí pouze okno s třemi nabídkami. Dokonce došlo na odstranění prioritního módu.

 

Menu při výběru

Mírnou úpravou prošlo i menu při výběru textu. Lze si například všimnout jiné velikosti textu a mírné změny rozložení, ale zřejmě se jedná o jednu z nejdrobnějších novinek, co je v Androidu P.

Android Oreo vs. Android P

Lupa na pomoc

Kromě menší grafické změny byla přidána i lupa, pro přesnější výběr textu. Tuto funkci najdeme v mnohých verzích od výrobců, ale až nyní došlo na implementaci do čistého Androidu.

Odkaz na animaci

Informace o aplikacích

Přeuspořádání položek jsme se dočkali u informacích o aplikacích, respektive u každé z nich, přičemž došlo na přesunutí některých funkcí, jako je třeba odinstalování aktualizací nebo zastavení. Konkrétně tyto dvě položky se nacházejí až v menu pod třemi tečkami.

Android Oreo vs. Android P

Úsporný režim

Úsporný režim prošel výraznější nejen grafickou změnou, ale navíc získává větší možnosti, co se týče nastavení. Do této chvíle jste mohli nastavit automatické spuštění – lze navolit aktivaci v rozmezí 5 až 15 % zbývající energie. V Androidu P můžete nastavit spuštění i při hodnotě 70 %.

Android Oreo (jen první snímek obrazovky) vs. Android P

Manuální změna orientace displeje

Android nabízí standardně možnost zamknutí orientace displeje. To ale ve výsledku znamená, že následně musíte tuto možnost vypnout a zapnout, abyste docílili správné změny. Android P tuto funkci rozšiřuje. Pakliže je orientace zamknutá, tak se může objevit v dolní liště navigačních tlačítek čtvrtá položka pro manuální změnu. V tomto případě ale bude záležet na implementaci ze strany vývojářů do svých aplikací. Rozhodně se jedná o menší plus pro pohodlnější používání.

Odkaz na animaci

 

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat