Novinky v Androidu P – nové nástroje, jiná podoba, lepší ovládání

Novinky v Androidu P – nové nástroje, jiná podoba, lepší ovládání
2018-07-03T12:57:57+02:00
• 8. 3. 2018
2

Ve středu došlo na uvedení první verze Developer Preview nového systému Android P. V současnosti si mohou nainstalovat tuto novinku jen majitelé Pixel zařízení, přičemž tak musí uskutečnit manuálně. Později bude k dispozici otevřená beta verze. Již jsme se podívali na první změny v systému:

Samozřejmě se daří odhalovat další změny, o kterých Google zatím veřejně neinformoval. Je tedy pravděpodobné, že dojde k nějakým změnám, úpravám, nebo nakonec nebudou k dispozici zcela. Ale to se dozvíme až při uvedení finální verze.

Editor snímků obrazovek

V Androidu P najdeme nový nástroj pro úpravu snímků obrazovek (screenshotů). Aplikace se jmenuje Markup a přístup k ní je přes notifikací, že došlo k vytvoření snímku obrazovky. Nabízí základní nástroje, jako je třeba ořezání, psaní a kreslení. Součástí jsou i možnosti pro pohyb mezi úpravami.

Nový způsob pořízení screenshotů

Do Androidu P také zamířil nový způsob pořízení snímku obrazovky. V tomto případě se jedná o softwarové řešení, které se nachází v menu, jenž lze vyvolat delším podržením vypínacího tlačítka. Není tak potřeba mačkat dvě fyzická tlačítka na mobilu (vypínací a hlasitost).

Notifikační lišta

Jak jsme již v předešlém článku informovali o některých grafických změnách, tak další úpravy najdeme například v notifikační liště. Ta je více laděna do bílé barvy a samotná upozornění jsou spíše jako karty.

Android O vs. Android P

Taktéž jde vidět změna u ikon rychlého nastavení. V základu došlo k modrému zbarvení a zakulacení. Samozřejmě se nemusí jednat o finální podobu a ještě možná dojde k úpravám – zrovna černé prvky nejsou moc dobře viditelné na modrém pozadí.

Android O vs. Android P

Kromě toho se mezi položkami v rychlém nastavení se neposouvá do stran, ale jednoduše nahoru a dolů – funguje běžné skrolování.

Ambientní displej

Android má k dispozici funkci ambientního displeje, díky čemuž se na obrazovce ukáže minimum informací. Respektive se ukáže datum, čas, nastavení budíku a ikony notifikací. Případně se může zobrazit detailnější náhled aktuálně příchozího upozornění.

Android P přináší menší úpravu velikostí jednotlivých prvků a centralizování zobrazované notifikací. Velmi pozitivní zprávou je, že se konečně v tomto režimu zobrazí i stav nabití baterie. Konkrétně se informace nachází ve spodní části displeje.

Android O vs. Android P

Nový úsporný režim

Android má k dispozici úsporný režim pro šetření energie. Pakliže došlo k jeho aktivaci, systém vypnul animace, vibrace a omezil celkový běh zařízení. Nová verze nabízí mírně přepracované nastavení, přičemž změny jsou viditelné i v systému, nebo spíše nejsou. Po aktivaci v Androidu P nedojde k načervenalému zbarvení horního a spodního pruhu v systému a nejsou vypnuty animace.

Android O vs. Android P

Změna ovládání hlasitosti

Doposud změna hlasitosti se objevovala v horní části obrazovky. Vzhledem k tomu, že jsou displeje větší, je dané místo hůře dostupné. I proto asi došlo k přesunutí na pravou stranu, kde je vše dostupné na dosah palce.

Kromě přesouvání posuvníku jsou je možné využít i tlačítka pro přepínání nastavení vyzvánění, což jde vidět na animaci níže.

Odkaz na animaci

Změna zobrazení připojených zařízení

Podobnou úpravou prošla i další položka, skrze kterou se přistupuje k připojeným zařízením – tím jsou myšleny například připojená bluetooth sluchátka.

Easter egg

Každý verze Androidu obsahuje „easter egg“, což je menší animace nebo hra ukrytá pod jednou položkou v informacích o zařízení. Většinou koresponduje s názvem systému, ale vzhledem k tomu, že Google u Android P prozradí jméno až s oficiálním uvedením stabilní verze, budeme se muset spokojit jen s touto prezentací v Androidu P. Jedná se jen o animaci písmene P, která mění barvy.

Zdroje: 9to5google.com, 9to5google.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

a úpravu slow-motion videa umí?

Přemysl Vaculík

VIP 8. 3. 2018, 11:49

To se netýká systému, ale spíše samotné aplikace.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat