Novinky v Androidu P – BiometricPrompt, nastavení barev, Android 9

Novinky v Androidu P – BiometricPrompt, nastavení barev, Android 9
2018-07-03T12:58:08+02:00
• 7. 6. 2018

V tomto týdnu jsme se dočkali vydání třetí vývojářské verze Androidu P, která je dostupná i v rámci beta programu. Hlavně jsme se dočkali finálního API 28 pro vývojáře, takže mohou začít s posledními úpravami svých aplikací pro stabilní verzi mobilního operačního systému. Kromě toho se objevují i novinky, pokud nepočítáme opravy chyb a grafických nepřesností.

Nastavení barev

S příchodem Pixelu 2 XL si majitelé vyžádali, aby nastavení displeje obsahovalo širší nabídku nastavení vyvážení barev. V tomto ohledu se nezměnilo hodně, ale dočkali jsme se aspoň živého náhledu, jak se změní barvy při konkrétním nastavení. Díky tomu bude jednodušší lépe nastavit barevné podání.

BiometricPrompt API

Android P nově podporuje širokou škálu ověření pomocí biometrických senzorů pro ověření identity. Doposud museli vývojáři vytvářet vlastní dialogová okna, která vyzývala například k přiložení prstu, aby došlo k ověření otisku. V Androidu P se již vývojáři nemusí starat o takovou nabídku, jelikož je k dispozici nativní dialogové okno. Díky tomu si budou moci uživatelé zvyknout na jeden typ výzvy a nebudou muset studovat, co vlastně po nich aplikace chce.

Odstranit vše

Android P přinesl i jiné zobrazení naposledy spuštěných aplikací, což je ve své podstatě součást multitaskingu. Kromě změny orientace a přeskupení funkcí jsme se dočkali i absence možnosti vymazání všech aplikací. Nyní se tato drobná funkce vrací, přičemž se nachází až na posledním místě, jak by se čekalo.

Vyšší soukromí

Google se letos více zaměřil na zabezpečení osobních informací, což se nakonec projevuje i v oblasti povolné u aplikací. Do této chvíle mohly některé aplikace vyžádat přístup ke skupině nazvané Telefon, díky čemuž se dostaly k historii telefonátů. Google nyní upravuje toto povolení a veškeré API týkající se historie přesunuje do nové skupiny CALL_LOG. Díky tomu budete mít nyní přehled, co vlastně aplikace vyžaduje, jestli skutečně přístup ke skupině Telefon, nebo jestli vás chce sledovat.

Vypnutí laseru?

Ne všechny novinky musí dávat smysl. To se zřejmě týká i možnosti vypnutí laseru, který se používá u foťáku pro rychlejší zaostření. Novinka se nachází ve vývojářských možnostech, kde lze laser jednoduše deaktivovat.

Android 9

S novou beta verzí Androidu P se také dozvídáme číselné označení finální verzi. Bez jakéhokoliv překvapení se bude jednat o Android 9. Nyní je samozřejmě otázkou, jaké jméno novinka ponese.

Zdroje: 9to5google.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat