Google představuje Android P

Google představuje Android P
2018-03-14T08:46:41+02:00
• 7. 3. 2018

Původně se předpokládalo, že Android P pro vývojáře bude uveden 14. března, ale nakonec jsme se dočkali právě dnes. Developer Preview verze je určena jen pro vývojáře a není vhodná pro používání na běžném mobilu. Je nutné upozornit, že Android P Developer Preview je dostupný v tuto chvíli jen pro smartphony Pixel, Pixel XL, Pixel 2 a Pixel 2 XL.

V tuto chvíli je dostupná první verze, přičemž bude následovat ještě 4 další. Poslední Developer Preview bude dostupný přibližně v červenci a stabilní verze bude uvedena v třetím čtvrtletí. Pakliže jste doposud používali beta kanál pro testování DP verze, budete si muset počkat. Aktuální verzi je nutné manuálně nahrát do zařízení.

Nejen grafické novinky

V první řadě jsme se dočkali podpory atypických displejů s výřezem v horní části panelu. Na tuto novinku, kterou více výrobců nasazuje do svých zařízení, je připraven i emulátor, takže vývoj aplikací bude o něco jednodušší. Dá se očekávat, že výrobci budou mít jednodušší implementaci této grafické změny systému.

Android P získá speciální API pro mobily s duálními kamerami. Vývojáři tak budou moci získat data z obou senzorů najednou. Je k dispozici i spojení těchto dat, takže budou moci vznikat specializované aplikace pro takové mobily. Jedná se snad o náznak toho, že i následující Pixel bude mít duální zadní foťák?

Notifikace získají možnost zobrazovat bohatší obsah z aplikací pro komunikaci. Nejenže bude možné zobrazit obrázky, ale také bude k dispozici i náhled konverzace.

Do Androidu P také zamířila podpora IEEE 802.11mc, díky čemuž bude jednodušší navigovat v uzavřených prostorech pomocí WiFi.

Samozřejmě se nezapomnělo ani na novinky v oblasti úspory energie nebo dat. Vývojáři budou mít k dispozici další nástroje, jak snížit náročnost svých aplikací, a to i při běhu na pozadí. Pro milovníky videí a fotografií přibyla podpora HDR VP9 Profile 2 (pro HDR videa) a HEIF (High Efficiency Image File Format) pro obrázky.

Kompletní seznam novinek, je k dispozici na stránkách Androidu P, ale většina z nich bude čekat na vývojáře, jestli je využijí.

Nyní si musíme počkat, co nového budou moci uživatelé vyzkoušet okamžitě. Je velmi pravděpodobné, že s nadcházejícími verzemi Developer Preview verzí se budou ukazovat další novinky.

Pokud nechcete čekat na otevření beta kanálu a chcete Android P vyzkoušet již nyní, můžete si stáhnout image nebo OTA soubory pro manuální nainstalování.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat