Android P zřejmě nabídne větší změnu, než jsme čekali aktualizováno

Android P zřejmě nabídne větší změnu, než jsme čekali [aktualizováno]
2018-04-16T19:10:07+02:00
• 16. 4. 2018
2

Aktualizováno 16. 4.

V minulém týdnu se objevil snímek obrazovky přímo v příspěvku na vývojářském blogu Googlu, který poodhalil verzi Androidu P, která má změněnou podobu navigační lišty. Předpokládalo se, že budou k dispozici i gesta ve stylu iOS na iPhonu X.

Nyní web 9to5Google.com získal informaci od zdroje, který je obeznámen se situací kolem vývoje Androidu P. Dle něj se máme těšit skutečně na gesta. Gestem směrem nahoru ze středového tlačítka se dostanete do nabídky naposledy spuštěných aplikací. Jednoduché tapnutí vás dostane na domácí obrazovku a delší podržení aktivuje asistenta.

Obrázky níže nejsou skutečnými snímky z budoucí vývojářské verze Androidu. Vznikly na základě informací, které dostal web 9to5Google. Slouží tak jen pro představu, na co se máme těšit.

Na nich můžeme vidět, že asi dojde ke změně orientace karet reprezentujících jednotlivé spuštěné aplikace. Šipka zpět je zachována, ale objevuje se jen tehdy, kdy je k dispozici.

Samozřejmě to neznamená, že se těchto novinek musíme dočkat v hned další verzi developer preview Androidu P. Google stále může vzít zpátečku a zachovat současný vzhled. Na druhou stranu lze konstatovat, že v dohledné době asi dojde ke změně vzhledu Androidu.

Původní článek 14. 4.

První vývojářská verze Androidu P byla představena před nějakým časem a do této chvíle se podařilo objevit mnoho změn. Nyní se čeká na druhou verzi, která možná přinese další novinky, ale v podstatě půjde o ladění systému. Již jsme neočekávali, že by se mohlo objevit něco zásadního, ale možná se tak stane.

Navigační gesta?

Google v pátek 13. zveřejnil příspěvek na svém blogu ohledně DNS přes TLS na Androidu P. Součástí byly i snímky obrazovek, které jen ukazovaly změny v této oblasti. Bohužel Google zveřejnil něco, co nechtěl ještě představovat. Konkrétně šlo o navigační lištu, která se liší od současné v Androidu P DP1.

gesta

Obsahuje jiné domácí tlačítko a je k dispozici jen šipka zpět. Sice nemáme podrobnosti, o jakou změnu se jedná, ale objevily se spekulace, že by Google mohl implementovat gesta podobná těm, co najdeme u iOS na iPhonu X. Znamenalo by to, že bychom vše mohli řídit přes domácí tlačítko.

Androidu P DP1 vs Androidu P DP2 (pravděpodobně)

Šipka zpět se má údajně zobrazovat jen u aplikací, kde je nějaká možnost vrátit se zpět. Případně je to jen pozůstatek pro vývojářské účely. Ale jedná se jen o odhady, jelikož nikdo zatím neměl k dispozici tuto novou verzi Androidu.

Nyní si musíme počkat na Androidu P DP2, případně na pozdější verzi, jestli dojde ke změně v oblasti navigační lišty.

Zdroje: xda-developers.com, 9to5google.com, androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jiří Chrtek

14. 4. 2018, 17:09

Něco okopíroval Apple po BB, něco zase BB po Applu. iPhone X prostě potřeboval gesta (chybějící tlačítko), je těžký se vyhnout každému řešení, které už někdo jiný někdy vymyslel. Všechny auta mají kola, protože je to nejlepší řešení, lepší než třeba pásy, a nikdo se neptá, kdo vyrobil první vozidlo s koly.

Martin Jeřábek

VIP 14. 4. 2018, 15:16

Android P získá gesta ve stylu iOS u iPhonu X?
ne! podle BB ne podle iprdu co to okopiroval a ještě blbě.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat