Mediatek zamíří s 5G modemem do notebooků díky Intelu

Mediatek zamíří s 5G modemem do notebooků díky Intelu
2020-08-07T09:53:02+02:00
• 8. 8. 2020

Zdroj: Mediatek

Možná si pamatujete přestřelku mezi Apple a Qualcommem, která se týkala patentů a licencí. Nakonec vše skončilo dohodou, která má trvání šest let a součástí je masivní suma peněz. Vše se točilo kolem modemů pro budoucí zařízení, kde v podstatě Qualcomm drží majoritní část trhu. V té samé době došlo k většímu rozhodnutí ve společnosti Intel. Ta oznámila, že končí s vývojem vlastního 5G modemu, což nakonec skončilo prodejem části divize společnosti Apple. Nyní zde máme další posun a vlastně i pokračování.

Intel a Mediatek

Qualcomm je sice jedním z nejvýznamnějších hráčů i v oblasti modemů pro pátou generaci mobilních sítí, ale rozhodně se nejedná o jedinou společnost. V této oblasti působí i Huawei, ale vzhledem k restrikcím nepočítáme nějaké výrazné prosazení mimo vlastní portfólio. Dále nabízí své řešení Samsung, ale ten se také více méně soustřeďuje na vlastní zařízení, byť občas se objeví jeho procesory a modemy u jiných výrobců. Zbývá tedy společnost Mediatek, která již nyní nabízí daleko širší portfólio procesorů s integrovaným 5G modemem než Qualcomm.

Už od konce minulého roku je známo, že Mediatek spolupracuje s Intelem na dodání 5G řešení pro počítače nabízející mobilní připojení k internetu i s použitím 5G technologií. Nyní zde máme výsledek tohoto snažení a světlo světa spatřil novým modem MediaTek T700 5G. Pro Mediatek se otevírá nová příležitost pro růst a prosazení se na trhu s počítači z kategorie Always Connected PC.

MediaTek T800 1024x552 1024x552x

Zdroj: fonearena.com

Intel na druhou stranu může nabídnout zřejmě levnější řešení než v rámci spolupráce s jinými společnostmi, například s Qualcommem. Ostatně Mediatek je znám svou nižší cenou součástek, byť výkonnostně má co dohánět. První zařízení s modemy od Mediateku se mají objevit na konci tohoto roku a během toho příštího budou k dispozici první počítače s procesorem Intel a modemem od Mediateku pro 5G sítě.

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat