Apple a Qualcomm – šestiletá smlouva a tučný šek aktualizováno

Apple a Qualcomm – šestiletá smlouva a tučný šek [aktualizováno]
2019-05-02T11:55:58+02:00
• 2. 5. 2019
4

Aktualizováno 2.5.

Společnost Qualcomm oznámila své čtvrtletní výsledky. Výrobce procesorů a modemů zaznamenal výnosy ve výši 4,5 až 4,7 mld. dolarů, a to pouze od společnosti Apple. V tomto případě šlo o hotovostní platbu za související závazky. 

Obě firmy se nakonec rozhodly soudní procesy ukončit a opět zahájit dlouhodobou spolupráci. Apple samozřejmě musel Qualcommu vypsat tučný šek, viz částka výše. Původně se mělo za to, že Apple bude muset zaplatit 6 mld. dolarů. Nakonec ale zaplatil o poznání méně. 

Apple a Qualcomm mezi sebou podepsali šestiletý kontrakt, respektive licenční smlouvu a smlouvu o dodávce víceúčelové čipové sady po dobu šesti let. Tim Cook se samozřejmě k tomuto partnerství také vyjádřil:

„Jsme velmi rádi, že můžeme ukončit soudní spory a opět se vrhnout do dlouhodobé spolupráce. Jsme také rádi, že máme mezi sebou podepsanou víceletou smlouvu o dodávkách.“

Aktualizováno 19. 4.

Společnosti Apple a Qualcomm uzavřely mezi sebou dohody a všechny spory ukončily. Dle dostupných informací Apple zaplatil mimo soudní vyrovnání, ale nikdo neví, o jak velkou částku se jedná. Pravděpodobně se nikdy nedozvíme finální sumu. Analytici ze společnosti UBS zkusili odhadnout na základě dostupných dat, o jakou částku se jedná.

UBS uvádí, že Apple pravděpodobně zaplatil společnosti Qualcomm mezi 5 až 6 miliardami dolarů. Analytici také uvádí, že s největší pravděpodobností Apple bude muset platit vyšší licenční poplatky za každý prodaný iPhone. Cena měla stoupnout o dva dolary, takže za každý prodaný kus Apple zaplatí Qualcommu mezi 8 až 9 dolary.

Původní článek 17. 4.

V roce 2017 se spustila nová série soudních bitev mezi společnostmi Apple a Qualcomm. Jak to již bývá, vše se točilo kolem patentů a duševního vlastnictví. Ve hře byly technologie kolem modemů a dalších součástí nutných ke komunikaci v mobilní síti. Mohli jsme sledovat, že jednou vyhrála přestřelku jedna firma, pak druhá, ale v podstatě vše nahrávalo do karet společnosti Qualcomm. Nyní zde máme konec, jelikož se obě firmy dohodly.

Apple a Qualcomm budou opět spolupracovat

Obě společnosti se dohodly, že ukončují všechny soudní spory po celém světě, přičemž došlo na mimosoudní vyrovnání. Apple zaplatí zatím neupřesněnou částku společnosti Qualcomm. Ale nejedná se o jediné rozhodnutí. Apple a Qualcomm budou spolupracovat v dalších letech, jelikož byla podepsána šestiletá licenční smlouva, která může být prodloužena o dva roky.

Kromě toho byla podepsána další dohoda o dodávkách technologií, respektive čipů. Zde se tedy dá předpokládat, že právě Qualcomm se stane hlavním dodavatelem 5G modemů pro Apple, který díky tomu bude moci představit iPhone s podporou této technologie dříve, než se čekalo. Ačkoliv se jedná o výborné zprávy, tak zde máme i poraženou stranu, ale ne přímo.

Intel doplatí na novou dohodu

Vzhledem ke smíru společností Apple a Qualcomm zveřejnil Intel informaci, že v podstatě odchází z trhu s mobilními telefony, aspoň co se týče jeho 5G modemů. Ostatně Apple již má zpět svého hlavního dodavatele a nebude muset čekat na 5G modemy, které zatím Intel vyvíjel a byl pozadu oproti konkurenci.

Intel ale uvádí, že nekončí s 5G úplně. Zaměří se spíše na jiné produkty, jako jsou počítače a jiná zařízení. Nadále bude pracovat v této oblasti, ale zatím nevidí příliš velkou návratnost investic, co se týče mobilních telefonů, aspoň v případě této společnosti.

Zdroje: fonearena.com, fonearena.com, androidauthority.com, macrumors.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

To nie je o tom, dlho sa hovori o5G sietach. Vela spolocnosti sa pripravovali na vyskum, vyvoj. Investovali vela svojich penazi. A ako funguje Apple??? Ma len dodavatelov!!!!! Nikdy nic poriadne nevymysleli, kde mohli tam sa prizivili. Kolko mali sudnych sporov?? Neskutocne vela. Ked mali prehrat, tak sa mimosudne vyrovnali. Ako to skoncilo s pokutou od EU za neplatenie dani – sidlo mali vtedy v Irsku? Neskutocne oje3y. Ziju z toho komu Co ukradnu!!!!! Maju to v povahe, ako americania – len parazitovat na druhych!!!!

Ano, Apple zaplati, mimosudne sa vyrovnaju. Este som nevidel, aby Apple nieco dobrovolne zaplatil!!!! Zase nieco ukradli a Sud by prehrali!!!!! Povaha Americanov – parazitovat na druhych!!!!

Přemysl Vaculík

VIP 17. 4. 2019, 6:58

O to ano nejde, Apple by neměl 5G, proto musel vše vyřešit nyní, jinak by příští rok nenabídl iPhone 5G.

Martin Jeřábek

VIP 17. 4. 2019, 7:17

Stejně 5G nedostane příští rok, zase se brzy něco objeví jako vždy u Applu který rád krade.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat