Huawei Mate 40 bude pravděpodobně poslední telefon s top procesorem Kirin

Huawei Mate 40 bude pravděpodobně poslední telefon s top procesorem Kirin
2020-08-08T14:26:29+02:00
• 8. 8. 2020

Zdroj: Huawei, upraveno: Dotekomanie.cz

Společnost Huawei se již delší dobu potýká se sankcemi ze strany USA. První velkou ranou bylo zamezení používání Google služeb v telefonech Huawei, kde ale čínský výrobce již startuje svůj alternativní ekosystém s vlastním obchodem AppGallery. Další nepříjemnost v podobě nemožnosti vyrábět procesory u výrobce TSMC brzo začne Huawei dál omezovat.

15. září končí výroba procesorů Kirin u TSMC

CEO společnosti Huawei, Richard Yu, se na čínském summitu rozmluvil o dalších detailech. V půlce září kvůli zákazu ze strany USA přestane mít Huawei možnost vyrábět své čipy v nejpokročilejších továrnách u TSMC. Ještě než se tak stane, stihne čínský výrobce zajistit 15 milionů kusů čipu Kirin 1000. Ten tedy nabídne nejmodernější 5nm výrobní proces.

Huawei Mate 40 Pro 2485x2615x mate40 1200x1200x

Takto má vypadat Mate 40 Pro; zdroj: GSMArena

Huawei pak očekává, že 15 milionů bude pro řadu Mate 40 stačit. Co se stane poté, až zásoby čipů dojdou, Richard Yu dále nepopisuje. Huawei možná naplno sáhne po procesorech MediaTek, Honor už jejich využití oznámil dříve. Výroba procesorů Kirin se tak pravděpodobně zcela zastaví, a nebo se přesune do jiných továren. První vlaštovkou už je čip Kirin 710A, který je vyráběn u čínské firmy SMIC.

Americké společnosti mají zakázáno obchodovat s Huawei bez patřičné licence. Situace ale vygradovala do takové podoby, že podobný zákaz se v podstatě vztahuje i na firmy mimo USA s tím, že pokud chtějí spolupracovat s americkými firmami, nesmí obchodovat s Huawei. Čínský výrobce mobilů tak přišel o TSMC, výrobce procesorů HiSilicon Kirin.

Zdroje: gsmarena.com, gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat