Některé funkce z Androidu 11 nemusí být dostupné na každém smartphonu

Některé funkce z Androidu 11 nemusí být dostupné na každém smartphonu
2020-06-29T06:45:16+02:00
• 29. 6. 2020

Grafika: Dotekomanie.cz

Android 11 je nyní k dispozici ve veřejné beta verzi, která je dostupná pro Pixel smartphony a některé modely ostatních výrobců. K uvedení stabilní varianty dojde někdy kolem října, přičemž započnou aktualizace mobilů na Android 11. Někteří výrobci budou pomalejší, jelikož si upravují systém k obrazu svému. Navíc budou muset své nadstavby poupravit tak, aby vše fungovalo na Androidu 11. Některé nové funkce se ale nebudou muset objevit.

Google vydal Android 11 Beta 1.5

Nový systém bez některých funkcí?

Google sice nabízí Android 11, ale aby výrobce mohl používat služby, aplikace a nejrůznější možnosti od Googlu, musí jejich verze projít testy a navíc splňovat podmínky Compatibility Definition Document (CDD). Zde Google stanovuje, co vše musí smartphone podporovat a obsahovat, aby výrobce mohl mobil nabídnout společně s Obchodem Play.

Ačkoliv CDD dokument k aktuálnímu Androidu 11 bude k dispozici až po zveřejnění stabilní verze, tak již uniklo několik předběžných variant. V té poslední se dozvídáme, že některé funkce budou zcela dobrovolné. XDA Developers se podařilo zjistit, které součásti se nemusí objevit v každém mobilu. Jedna z nich se týká notifikací, což je ostatně jedno z míst, kde společnosti dělají nejvíce úprav.

Konkrétně funkce Konverzací bude zcela dobrovolná. Jedná se o upozornění, která se seskupí do horní části notifikačního panelu a obsahují jen komunikační aplikace. Sice se jedná o drobnou funkci, ale v záplavě upozornění se nabízí komunikace sjednocené v horní části.

Android11 Conversations 450x495x

Zdroj: Google

Další funkce, která je dobrovolní, je ovládání chytré elektroniky skrze nové menu skrývající se pod vypínacím tlačítkem. Ze jsou k dispozici ovládací prvky například pro chytré žárovky, žaluzie a další elektroniku napojenou na systém ovládání.

Zcela dobrovolnou možností bude IdentityCredential API, tedy možnost uchovávat například elektronický řidičský průkaz či jiné osobní dokumenty v zabezpečené části systému nebo hardwaru. Google udělal z této novinky dobrovolnou možnost také z toho důvodu, že je vyžadován sofistikovaný software, případně hardware. U levnějších mobilů nemusí být dostupný.

V tuto chvíli nelze jednoznačně tvrdit, že se výše jmenované funkce neobjeví v každém mobilu. CDD dokument se může ještě změnit, případně rozšířit o další povinné nebo dobrovolné funkce.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat