Novinky v Androidu 11 DP – notifikace dostanou nové možnosti

Novinky v Androidu 11 DP – notifikace dostanou nové možnosti
2020-02-26T08:00:13+02:00
• 26. 2. 2020

Grafika: Dotekomanie.cz

Minulý týden Google představil první vývojářskou verzi systému Android 11 a již se podařilo objevit několik změn, které se dotknou i samotných uživatelů, byť mnohé z nich jsou směřovány na vývojáře. Ti si nyní mohou zkoušet nové možnosti systému a postupně upravovat aplikace, případně vyvíjet nové. Nyní zde máme další seznam nových funkcí a změn v rámci Androidu 11 Developer Preview.

Novinky v Androidu 11 DP – sdílení, tmavý režim, notifikace

Úprava ovládání gesty

Android 10 přišel s kompletním ovládáním pomocí gest a nyní zřejmě přijde řada na možnosti úprav. V nové verzi systému se chystá možnost nastavení aktivních bočních zón, které nahrazují tlačítko zpět. Zatím nejsou plně aktivní.

Animace: AndroidPolice

Historie notifikací

Google provádí změny v rámci logovací aktivity u notifikací, zejména se jedná o grafické úpravy. Podařilo se ale objevit novou aktivitu zobrazující historii upozornění. V tuto chvíli nejsou tyto dvě obrazovky k dispozici pro uživatele, ale předpokládá se, že by finální verze mohla obsahovat možnost zobrazení historie notifikací.

Snímky: AndroidPolice

Zobrazení notifikační lišty

Možná jste ani nevěděli, ale Android disponuje speciálním gestem pro zobrazení rychlých přepínačů. Stačí dvěma prsty stáhnout lištu a zobrazí se rovnou všechny možnosti. Běžná metoda obnáší dvojí gesto směrem dolů. V Androidu 11 se ale možná dočkáme dalších dvou novinek, přičemž bude záležet, z které horní strany jste táhli prstem. Jedna strana zobrazí notifikace, druhá následně rychlé přepínače.

Ovládání hudby a médií

Ovládací prvky přehrávaných médií se běžně objevují mezi ostatními notifikacemi v liště, ale možná se dočkáme výrazné změny. Tyto prvky by se mohly přesunout mezi rychlé volby, přičemž při jednoduchém stažení lišty se zobrazí malé okno s ovládáním, při rozbalení se nabídne větší prostor pro ovládání.

Snímky: 9to5google

Notifikace pro konverzace

Již jsme vás informovali o změně v rámci notifikací, kde se dočkáme nové sekce pro konverzace. Jak se ukazuje, nepůjde jen o přeuspořádání. Upozornění v této sekci mají odlišnou nabídku při delším podržení prstu. Nabízí se rovnou odložení nebo zobrazení v bublině. K dispozici je i ztišení.

Snímek: AndroidPolice

Dostupnější Google Pay

Již v Androidu 10 DP se objevila možnost zobrazení platební karty a v podstatě využití Google Pay skrze delší podržení vypínacího tlačítka. Bohužel se funkce nedostala do stabilní verze. Vývojáři zřejmě potřebovali čas na zpracování funkce a nyní to vypadá, že funkce bude k dispozici v Androidu 11. Bude zde i možnost deaktivace funkce. Sice se jedná o drobnost, ale minimálně nebudete muset hledat aplikaci Google Pay a následně vybírat, kterou kartu použijete.

Snímek: XDA-Developers

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, 9to5google.com, androidpolice.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat