Řidičský průkaz možná zamíří do mobilů s Androidem

Řidičský průkaz možná zamíří do mobilů s Androidem
2019-03-08T11:00:31+02:00
• 7. 3. 2019
5

Pomalinku se nacházíme v době, kdy již nepotřebujeme plastové kartičky s čipem nebo magnetickou páskou, abychom zaplatili v obchodech. Nové elektronické metody placení se šíří a nyní vše závisí jen na podpoře bank. Mezitím někteří sní o situaci, kdy budeme mít všechny osobní identifikační údaje na jednom průkazu totožnosti. Zatím většina z nás má samostatně řidičák, občanku a cestovná pas. Možná se jednou dočkáme doby, kdy vše bude uloženo na jednom kusu plastu.

V některých státech ale již nyní používají například elektronický řidičský průkaz, ale je zapotřebí mít speciální aplikaci schválenou příslušnými orgány. Takový příklad najdete ve státě Louisiana, kde obyvatelům postačuje aplikace LA Wallet. Bylo by celkem nepraktické, aby každý stát si nechal vytvářet vlastní aplikaci, ostatně se nejedná o nejlevnější záležitost. V Googlu se zaměřili na tento problém, nebo spíše budoucnost.

Android nejen s řidičským průkazem

XDA Developers se podařilo objevit, že se v Googlu pracuje na IdentityCredential API, což je specifický interface pro ukládání a používání identifikační údajů uživatele. Jinak řečeno, novinka umožní například uchovávat digitální řidičský průkaz. Dle toho, co je zatím známo, bude možné využívat novinku i pro další osobní průkazy.

Celý projekt je teprve na počátku vývoje a výhradně se zaměřuje na bezpečnost. Pro nejlepší využití bude potřeba mít i správný hardware pro ukládání dat mimo systém, do speciálního zabezpečeného prostoru. Dalo by se říci, že již nyní by se dala novinka využít u stávajících smartphonů Pixel, jelikož obsahují specifický hardware pro uchovávání podobných dat, navíc disponují speciálním bezpečnostním čipem Titan M.

Google zde nepracuje jen na bezpečnosti, ale také na možném využití i v kritických situacích. Například se zabývají možností, že mobilní telefon nebude mít dostatek energie k nastartování systému Android. Zde by nové rozšíření mohlo poskytnout elektronický doklad totožnosti skrze vnitřní hardware i bez nutnosti nastartování celého systému. Došlo by k využití jen klíčových součástí ve speciálním úsporném módu.

Jen hudba budoucnosti?

Ačkoliv se jedná o dobrý nápad, tak nebude záležet jen na Googlu. Příslušné autority budou muset dát zelenou k takovému nakládání s osobními identifikačními údaji. Navíc vše musí být prověřeno. Aby toho nebylo málo, tak k nasazení v některých vyspělých zemích by muselo dojít ke změně legislativy.

Zatím nemusíme očekávat, že by se taková novinka objevila tento rok v rámci Androidu Q. Pilotní projekt očekáváme až v pozdějších verzích. XDA Developer mluví dokonce o Androidu R v roce 2020. Pokud se tak stane a skutečně se spustí tento projekt, tak bude omezen jen na některé státy v USA.

Za mnoho let, až jednou pokročí legislativa a tyto projekty, možná budeme mít všechny osobní dokumenty v elektronické podobě.

Zdroje: xda-developers.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Nemyslím si, že by vývoj aplikace byl drahý. Myslím si, že výroba 10 milionů plastových kartiček je dražší. (java developer)

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

8. 3. 2019, 7:13

3. Věta, máte tam s ní místo sní

Tvl. Id a řidičák v mobilu a konečně už můžu nechat peněženku doma. Jen tak dál

Honza Rössler

7. 3. 2019, 10:59

Máte tam hrubku „Gogole“ místo „Google“ hned pod obrázkem.

Přemysl Vaculík

VIP 7. 3. 2019, 12:37

Díky, opraveno.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat