Huawei oznámilo EMUI 10 založené na Androidu Q aktualizováno

Huawei oznámilo EMUI 10 založené na Androidu Q [aktualizováno]
2019-08-09T14:20:28+02:00
• 9. 8. 2019
2

Aktualizováno 9. 8.

Již v červnu jsme měli k dispozici první pohled na chystanou nadstavbu EMUI 10 od společnosti Huawei. Nyní došlo na oficiální oznámení, přičemž samozřejmostí je, že EMUI 10 je postavené na Androidu Q, tedy Androidu 10.

Seznam Huawei telefonů, které dostanou Android 10

Mezi novinkami můžete očekávat novější design, což se dotkne nejen systémových částí, ale také například ikon, které budou více kulaté. Dále byla přidána kompletní podpora tmavého režimu, přičemž by měl být k dispozici i automatický systém přepínání podle času. Zapracovalo se také na Always on Display, tedy možnostech zobrazování informací na displeji.

Součástí nové verze bude GPU Turbo 3.0, což je rozšíření vylepšující herní možnosti každého smartphonu. Vylepšen byl i souborový systém EROFS, takže se dá očekávat lepší plynulost. EMUI 10 zřejmě první zamíří na sérii Mate 30, pak na P30 a následovat budou další zařízení. Během měsíce bude k dispozici beta verze, přičemž oficiální stabilní verze se dostane mezi uživatele až po představení stabilní verze Androidu 10.

HarmonyOS je nový operační systém od Huawei

Původní článek 14. 6.

Kolem společnosti Huawei se v poslední době mluví hodně ve spojení s budoucností ve využívání systému Android. Nejde zde ale jen o systém, ve hře jsou spolupráce s americkými společnostmi. V současné době má Huawei dočasnou licenci a může pokračovat ve spolupráci do 16. srpna. Firma chystá záložní plány, pokud nezíská novou licenci nebo pokud nebude zrušen zákaz. Hodně se mluví o nahrazení operačního systému pro smartphony, ale to ještě neznamená, že by Huawei nepokračovalo ve vývoji vlastní nadstavby.

Huawei možná použije Aurora OS pro ruský trh

EMUI 10 a Android Q

Díky funkyhuawei.club se nám naskýtá první pohled na chystanou nadstavbu EMUI 10, která je založena na Androidu Q. Vzhledem k tomu, že stabilní verze systému bude vydána až na podzim tohoto roku, tak je jasné, že se jedná o beta/alfa verzi EMUI 10. Navíc aktuální testovací verze ještě neprošla certifikací Compatibility Test Suite od Googlu.

Ve své podstatě samotné snímky z připravované verze pro Huawei smartphony se moc nedozvídáme. Spíše je vizuálních změn poměrně malé množství. Za povšimnutí stojí například design aplikace pro focení. Samotné snímky pochází ze zařízení Huawei P30 Pro (recenze) a většina systému funguje zcela normálně, aspoň podle informací od testerů.

Možná jste si všimli, že na jedné obrazovce je zmíněna verze EMUI. Uvádí se 9.1.1, ale dle XDA Developers se ve výsledku bude jednat o verzi EMUI 10, pokud se tedy někdy dočkáme této aktualizace. Budeme si muset počkat, jak se vše vyvine, ale aspoň víme, že Huawei stále počítá s Androidem a nepřestává s vývojem.

Zdroje: xda-developers.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Johny Honkong

9. 8. 2019, 18:15

Beta pre P30 sériu bude dostupná 8.9.

slawa zadnicky

15. 6. 2019, 13:14

Vývojáři Emui by se měli inspirovat u oneUI nebo Miui a vrátit se k rýsovacímu prknu, zatím se to prostředí moc nevyvíjí, ale má na to
🤔

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat