Huawei nasadí Aurora OS v rámci spolupráce s Ruskem aktualizováno

Huawei nasadí Aurora OS v rámci spolupráce s Ruskem [aktualizováno]
2019-08-27T09:45:25+02:00
• 27. 8. 2019
3

Aktualizováno 27. 8.

Před dvěma měsíci jsme vás informovali, že se možná chystá nová spolupráce mezi společností Huawei a ruskou vládou. Nyní se objevují další informace, které přibližují novou spolupráci. Ani jedna zúčastněná strana nechtěla komentovat aktuální situaci, ale dva zdroje naznačují, že Huawei použije systém Aurora OS na tabletech.

HarmonyOS je nový operační systém od Huawei

K dispozici by mělo být 360 000 kusů tabletů s tímto systémem, přičemž se bude jednat o vládní zakázku. Pilotní projekt by měl odstartovat 6. srpna v roce 2020. Následně dojde k vyhodnocení této spolupráce a rozhodne se, jestli se bude pokračovat či nikoliv. Pro Huawei se může jednat o cennou vládní zakázku, aspoň z dlouhodobého pohledu. Nyní si musíme tedy počkat na oficiální stanoviska obou stran. Kdy se tak stane, nevíme.

Původní článek 14. 6.

Situace kolem společnosti Huawei není příznivá. Možná ztratí přístup k plnohodnotnému Androidu s Google službami, takže se není čemu divit, když se firma poohlíží po jiném operačním systému a možnostech jako takových. Například jste si u nás již mohli přečíst první informace kolem systému z dílny Huawei. K tomu můžeme navíc připočíst snahy o nalákání vývojářů aplikací. Nyní se ale ukazuje, že případná nouzová strategie nebude založena jen na jednom vlastním operačním systému.

Huawei začalo zobrazovat reklamu na zamykací obrazovce svých smartphonů

Převlečený Sailfish OS

Na povrch vyplouvají náznaky o jednání, které vedla společnost Huawei s Ruskem. Dle dostupných informací se nyní testuje operační systém Aurora, přičemž právě Huawei by se mohl stát dodavatelem smartphonů. Pro čínskou společnost by se mohlo jednat o zakázku, kde by bylo dodáno několik milionů mobilů se systémem Aurora.

Na první pohled se může zdát, že by nakonec Huawei odhodil své plány na vlastní operační systém, ale ve skutečnosti se může jednat pouze o specifický typ zakázky. Důvodem je fakt, že Aurora OS není standardní systém.

V roce 2016 si ruská vláda zvolila systém Sailfish OS od společnosti Jolla jakožto náhradu za Android u smartphonů pro státní zaměstnance. Od té doby se mnoho informací neobjevilo, tedy až do teď. Právě ze Sailfish OS vychází Aurora OS. Systém jako takový má jiné základy, ale v podstatě je možné používat aplikace pro Android, byť podpora není úplná.

Pokud jednání dopadnou dobře, může se Huawei stát dodavatelem smartphonů se systémem Aurora OS pro Rusko. Zde se ale nepočítá, že by takové mobily rovnou zamířily mezi běžné uživatele v Rusku. V první vlně by je získali státní zaměstnanci. Dle těchto informací soudíme, že aktuální jednání přímo nesouvisí s americkým zákazem, maximálně došlo k urychlení jednání. Navíc se jedná pro Huawei o zajímavou zakázku, která může zajistit trvalejší odbyt.

Zdroje: thebell.io, mysmartprice.com, reuters.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

A Sony stale zdochyna??? Naco cakaju?

Za mně bych byl radši kdyby Huawei/Honor vytvořily svůj vlastní.
No uvidíme jak to skončí.

Uvidime ako to naozaj bude, pretoze SAILFISH testuju na Xperiach pekne dlho, a práve Sony ma mat pravo na tento operacny system tiez pre Rusko a Chinu. Na zaciatok dostali okolo 250mil.dolarov. Uvidime

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat