HarmonyOS je nový operační systém od Huawei

HarmonyOS je nový operační systém od Huawei
2019-08-09T10:54:03+02:00
• 9. 8. 2019

Zdroj: GSMArena

1

Dlouho se spekulovalo, že Huawei pracuje na svém operačním systému. V tomto roce došlo na potvrzení, přičemž aktuální problémy s USA vše uspíšily. Dnes jsme se dočkali oficiálního představení nového operačního systému HarmonyOS, na kterém společnost Huawei pracovala delší dobu.

HarmonyOS od Huawei

V první řadě je nutné zmínit, že HarmonyOS zamíří v tomto roce prvně na televize. V příštím roce vyjde verze HarmonyOS 2.0, která bude určena pro počítače, chytré hodinky, náramky a nejrůznější zařízení. HarmonyOS 3.0 přijde v roce 2021, přičemž získá podporu pro reproduktory a sluchátka. V roce 2022 přijde HarmonyOS 3.0 s podporou pro virtuální realitu. Zatím tedy není v plánu, aby systém přímo nahradil Androidu, ale v případě nouze se tak může stát.

HarmonyOS

Huawei si od nového systému slibuje zejména vybudování jednotného ekosystému pro nejrůznější zařízení. V podstatě tak sjednotí všechny ostatní produkty, díky čemuž bude jednodušší propojení například s Androidem. Zároveň uživatelé tak získají jednotné ovládání napříč celým portfóliem. Společnost se soustředila zejména na plynulost a hlavně na snížení latence.

HarmonyOS

HarmonyOS také pamatuje na bezpečnost, přičemž byla například implementována technologie Trusted Execution Environment. Hlavní výhodou má být zejména vývoj aplikací. Společnost slibuje, že jakmile je nějaká aplikace vyvinuta pro tuto platformu, bude fungovat napříč všemi typy zařízení bez nutnosti většího zásahu.

Co se týče podporovaných jazyků, vývojáři budou moci použít Kotlin, Java, Javascript, C, a C++. Huawei zmínil, že zde bude podpora aplikací pro Linux a Android, přičemž bude možné používat i HTML5 aplikace. Dobrou zprávou je, že HarmonyOS je open source, tedy systém s otevřeným kódem, stejně jako Android.

Konkurence pro Android a iOS

Zatím se nedá říci, že by HarmonyOS byl přímou konkurencí pro Android nebo iOS. Huawei je na začátku. V první řadě se musí soustředit na vývojáře a samotný obsah. Jakmile bude dostatek obsahu, můžeme se bavit o konkurenci. Navíc i sama společnost tvrdí, že se jedná o zcela odlišný systém oproti Androidu nebo iOS, je totiž postaven na technologii mikrokernelu.

Samozřejmě se jednou může stát, že novinka zamíří na smartphony, ale zatím tomu nic nenasvědčuje. Sice by Huawei mohl něco takového udělat, ale asi by se jednalo o příliš unáhlený krok.

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Sepp Winkler

21. 8. 2019, 14:32

Super, držím im palce :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat