Apple kraluje tabletům, Samsung a Huawei zaznamenaly pokles dodávek

Apple kraluje tabletům, Samsung a Huawei zaznamenaly pokles dodávek
2019-08-09T13:30:47+02:00
• 9. 8. 2019

V posledním čtvrtletí jsme se dočkali zajímavých statistik. Tak například na každých deset prodaných smartphonů připadá jeden zakoupený tablet. Je tedy zřejmé, že právě tablety nejsou u zákazníků až tak populární, jak by si třeba výrobci přáli. To ale neznamená, že by tato kategorie nebyla vůbec důležitá. 

Dle posledních údajů společnosti IDC bylo ve druhém čtvrtletí letošního roku celosvětově prodáno více než 32,2 mil. kusů tabletů. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že tomuto segmentu vládne společnost s logem nakousnutého jablka. 

Apple králem tabletového trhu

Apple v posledním čtvrtletí prodal celkem 12,3 mil. kusů, což představuje 38,1% podíl na trhu. Meziročně si společnost polepšila o krásných 6,1 %. Jinými slovy, před dvanácti měsíci společnost prodala 11,6 mil. kusů iPadů s celkovým trhovým podílem 34,1 %. 

Nutno podotknout, že navýšení dodávek výrazně pomohl představený model iPad Air, který se na trhu objevil koncem březen. Tento příchod také způsobil to, že během tří měsíců dokázala společnost zdvojnásobit prodeje příslušenství, včetně klávesnic pro iPady. Letos bychom se však měli dočkat ještě minimálně dvou modelů, které by mohly prodeje o něco více zvednout. 

Samsung a Huawei zaznamenaly mírný pokles dodávek

Na druhém místě se opět umístil jihokorejský Samsung, který dodal 4,9 mil. kusů tabletů. Číslo je však oproti minulému roku o 100 000 nižší. Celkově si tak společnost z Jižné Koreje polepšila o 3,1 %. Ovšem ne všechno je tak špatné, jak se na první pohled může zdát. 

Vzhledem k tomu, že trh klesal rychleji než dodávky tabletů s logem Samsungu, dokázal si výrobce zajistit zvýšení svého podílu na trhu, a to ze 14,9 na 15,2 %. Dle analytické společnosti IDC byla většina zásilek tvořena levnějšími modely Galaxy Tab A a Tab E. 

Pokud jde o Huawei, IDC ve své zprávě uvádí, že tento výrobce dodal 3,3 mil. kusů svých tabletů za uplynulé čtvrtletí. To znamená, že na trhu má v současné chvíli podíl 10,3 %. Nutno podotknout, že si společnost meziročně pohoršila, neboť prodeje klesly z 3,5 mil. kusů a 10,5% podílu na trhu. 

Amazon a Lenovo uzavírají první pětici

Na čtvrtém místě se umístil Amazon, přičemž o schodek níže Lenovo. Obnovené modely společnosti pomohly udržet poptávku po celé čtvrtletí na dobrých číslech, díky čemuž Amazon zaznamenal nárůst o 46,3 %. Během uplynulého čtvrtletí dokázal prodat 2,4 mil. kusů zařízení Kindle, čímž dosáhl tržního podílu v podobě 7,4 %. 

Co se Lenovo týká, od dubna do června dodalo zhruba 1,9 mil. zařízení. V průběhu čtvrtletí dokázala společnost zaznamenat 5,8% podíl na trhu, ovšem i přesto si meziročně pohoršila, a o o 6,9 %, tj. zhruba o 100 000 prodaných kusů méně. Na druhou stranu, Lenovo zaznamenalo solidní růst na rozvinutých trzích, jako jsou USA, Evropa a Japonsko.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat