Huawei P30 Pro – noční kouzelník recenze

Huawei P30 Pro – noční kouzelník [recenze]
2019-04-08T07:14:39+02:00
• 8. 4. 2019
4

Vloni vstoupil Huawei do boje s modelem P20 Pro, který se jako první model výrobce chlubil 40 MPx a obecně lákal především na fotoaparát. Letos tomu není jinak, a i nová P30 Pro přináší inovace především v této oblasti. Bude to nový fotomobil roku? A jak si vlastně novinka vede v dalších oblastech, než je fotoaparát? Na to vše se podíváme v dnešní recenzi.

Konstrukce

Design ušel velký krok dopředu a osobně se mi nový model P30 Pro líbí mnohem více než loňská P20 Pro. Především chválím výrazné zmenšení spodní brady, jelikož čtečka otisků prstů je již v displeji. Vloni jsem také trochu kritizoval jiné zaoblení rohů displeje v horních a dolních rozích. To je již naštěstí letos stejné a vypadá to tak mnohem lépe.

Samotný výřez displeje je o něco menší kapkovitého tvaru. Osobně mě nijak výrazně během používání nerušil. Navzdory tomu mám pocit, že průstřel mě rušil ještě o kapku méně. Celkově musím říct, že design působí dospěleji, čemuž pomáhají i zaoblené boky. Jistou zajímavostí pak je, že samotné rozměry telefonu jsou skoro stejné jako vloni, jeho šířka je dokonce o něco menší. Zobrazovací panel je přitom o 0,37 palce větší.

Tělo je kvalitně zpracováno výhradně ze skla a kovu. Rámeček je pak kovový a lesklý. Velmi zajímavé jsou nové barevné varianty. My testovali telefon v barvě s názvem Aurora, což je přechod z modré do zelené se zajímavých efektem, který nejlépe popíší přiložené fotky. K dispozici je pak ještě bílo-růžovo-modrá, velice líbivá červeno-oranžová, a nakonec v Česku dostupná je ještě klasická černá.

Stejně jako u modelu Mate 20 Pro, i novinka silně připomíná zepředu top modely Galaxy S, pokud nebudeme brát v potaz výřez. Nejenže vypadá téměř stejně, ale do obalu na P30 Pro naprosto přesně pasuje Galaxy S10+. Samozřejmě ale nesedí otvory pro fotoaparát a tlačítka.

Velká škoda je absence stereo reproduktorů. Výdech reproduktorů je tedy pouze jeden dole a při sledování videí se tak line zvuk jen z jedné strany, což není příjemné. Rozhodně ne u telefonu za tolik peněz. Reproduktor pro telefonní hovory totiž P30 Pro vůbec nemá. Přenos zvuku do vašeho ucha je zprostředkován vibracemi displeje a byl jsem překvapen, jak dobře je druhá strana slyšet.

Vynikající displej

Zobrazovací panel nabízí pouze rozlišení FullHD+, tedy 2340 x 1080. Díky nižšímu rozlišení je pravděpodobně výdrž baterie o něco vyšší. Na druhou stranu při globálním srovnání s konkurencí, je zde vcelku nízká jemnost. Ta činí totiž 398 ppi, jelikož displej je opravdu velký a nabízí 6,47 palce. S nižším rozlišením jsem však během testování problém rozhodně neměl.

Maximální jas je velmi vysoký a viditelnost na přímém slunci tak není problém. Zobrazovací panel podporuje samozřejmě také DCI-P3 gamut a HDR10. Nastavení barev si lze pak konkrétně změnit dle libosti včetně vyvážení bílé. Co se týče výřezu samotného, tak stále lze aktivovat možnost jeho skrytí černým pozadím status baru.

Čtečka otisků prstů

Stejně jako u modelu Mate 20 Pro byla použita technologie optické čtečky v displeji. Oproti zmíněném telefonu je ale umístěna níže, což vlastně ničemu nevadí a zvyknete si velmi rychle. Samotná spolehlivost a především rychlost čtečky je o řád lepší a řekl bych, že funguje dokonce o něco lépe než ultrasonická u Samsungu Galaxy S10.

Fotoaparát

Tou asi největší chloubou celého zařízení je fotoaparát, a tak se na něj pojďme podrobněji podívat. Celkově se na zádech nachází rovnou čtyři snímače, přičemž lze dosáhnout ohniska 16-125 mm. Hlavní fotoaparát s 27mm ohniskem nabízí stejně jako vloni 40 MPx. Použit byl však nový obrazový senzor SuperSpectrum a pozitivní zprávou je také přítomnost optické stabilizace a nižší světelnost f/1,6.

Senzor jako takový je sice 40MPx, ale výsledné snímky stejně jako u předchůdce dostanete v rozlišení 10 MPx. Bayerova maska, která zajišťuje barevné snímání fotek má obvykle kombinace jednoho červeného, jednoho modrého a dvou zelených pixelů. Na P30 Pro byly nahrazeny zelené pixely za žluté, čímž výrobce umožňuje proniknout více světla na senzor hlavně v noci.

Dalším snímačem je ultraširokoúhlý s rozlišením 20 MPx, clonou f/2,2 a ohniskem 16 mm. Ten je v podstatě nezměněn od Mate 20 Pro. Hlavní inovací je zde totiž třetí fotoaparát s pětinásobným optickým přiblížením. Světlo je zde odráženo o 90 stupňů a jedná se tak o takový periskop. Proto také není optika při pohledu  kulatá.

Posledním snímačem, který je schován vedle přisvětlovací diody, je ToF kamera neboli Time-Of-Flight. Na tento snímač se v aplikaci fotoaparátu nelze nijak přepnout, slouží totiž k snímání 3D hloubky prostředí. Používaný je především k tvorbě portrétních fotografií s rozmazaným pozadím. Dost teorie, pojďme se podívat na výsledky.

Ukázkové fotografie

Noční snímky

Huawei P30 Pro se bude letos řadit opravdu mezi špičku fotomobilů. Výsledné fotografie opravdu nezklamou a pochvalu výrobce zaslouží především za vynikající výsledky v noci. Použít můžete buď speciální noční režim, ale ve většině případů bude stačit klasický režim obyčejného focení (automatika).

Zcela bez problémů se dostanete na ISO 25 600 (fotku vlevo níže) a snímek stále vypadá velmi líbivě bez šumu. Maximální hodnota ISO je dokonce 409 600, při těchto hodnotách již ale fotky příliš kvalitní nejsou, což je vcelku logické. Všechny fotky níže jsou foceny z ruky bez použití stativu.

Více testovacích snímků a videí naleznete zde v galerii na Google Photos

5x zoom

Naprosto výborné je pětinásobné optické přiblížením, tedy bez ztráty kvality. K dispozici je také 10násobné, kdy je kvalita stále dostačující. Tento senzor je také opticky stabilizovaný, což jen vždycky chvíli trvá, než to telefon „vystabilizuje“. Někdy jsem při focení také narážel na fakt, že 5násobné přiblížení je až příliš, a tak bylo nutné využít jen digitální zoom velké senzoru. Níže můžete vidět postupné přiblížení od ultraširokoúhlého snímače až k 10násobnému zoomu.

Dvě malé výtky si neodpustím. Fotografie mají občas až příliš výrazný HDR efekt (dvě fotky níže) i při focení zcela na automatiku, což nepůsobí přirozeně. A nezmění to ani vypnutí Mistra umělé inteligence, který již naštěstí nedělá nebe moc modré a trávu moc zelenou jako vloni. Přesto fotky decentně upraví jako třeba květiny vpravo výše.

Druhý detail, který doufám, že vylepší aktualizace, je přepínání mezi kamerami. Přepnutí na zoom totiž vždycky chvilku trvá. Nejprve se totiž asi vteřinu ukazuje digitální zoom z hlavního snímače a pak teprve dojde k přepnutí na správný senzor.

Ultraširokoúhlý

Super makro

Manuální režim formát RAW

Možná si říkáte, že když fotí P30 Pro tak skvěle v automatickém režimu, tak při focení do RAW formátu dostanete z foťáku ještě více. To bohužel úplně pravda není. Dostanete sice 40 MPx soubory o velikosti zhruba 80 MB, ale projeví se fakt, proč se nepoužívá v Bayerově masce žlutá místo zelené. Snímky jsou totiž barevně tak trochu mimo realitu a moc s tím nelze následně ani udělat vyvoláním. Ultraširokoúhlý snímač má klasické RGB barvy, ale za to trpí výraznou vinětací.

Zde na Google Disku si můžete stáhnout a podívat se podívat na pár snímků RAW (dng). Síla tzv. image signal processing je dnes již opravdu velká. Nicméně tuto sekci o focení do RAW pravděpodobně jako běžný uživatel nebudete vůbec řešit, přesto pro fotografy jsem si ji nemohl odpustit.

Video

Huawei se chlubil, že dost zapracoval na nahrávání videa. Proto nechápu, jak je možné, že telefon neumí natáčet ve 4K při 60 snímcích za sekundu a chybí také slow-motion ve FullHD při 240 snímcích za sekundu. Přitom tyto funkce uměly některé telefony již na konci roku 2017.

Každopádně velkou pochvalu výrobce zaslouží za výrazný posun v oblasti stabilizace 4K videa při 30 snímcích za sekundu, kde vloni u P20 Pro prakticky žádná stabilizace nefungovala. Nahraná videa při nízkém osvětlení jsou velmi povedené a skoro bych řekl, že jedny z nejlepších. Přes den při dostatku světla jsou na můj vkus trošku moc doostřené a barvy ne vždy reálné.

Hardware

Uvnitř tepe stejný procesor jako vloni na podzim u Mate 20 Pro. Jedná se o Kirin 980 vyrobený 7nm procesem o osmi jádrech. Pokud provedeme benchmarky (v režimu výkonu), na Apple A12 v iPhonu XS to o kousíček nestačí. Přesto výkonu je dostatek a rychlost telefonu je výtečná.

Procesor Kirin 980 nabízí architekturu big.middle.little. To znamená, že má dvě velmi výkonná jádra, dvě úspornější a čtyři nejvíce šetrné na baterii. Novinkou je také duální NPU, což je procesor starající se o výpočty umělé inteligence.

Kapacita operační paměti začíná u nás v Česku na 6 GB a úložiště na 128 GB. My jsme testovali druhou verzi, co je k dostání, a to kombinaci 8 GB RAM a 256 GB úložiště. V paměti se tak během používání udržela většina aplikací. Úložiště lze dále rozšířit, bohužel výrobce sáhl opět po vlastním novém formátu paměťových karet s názvem nanoSD (nebo také NM karty). Ty jsou stejně velké jako nanoSIM karta. Ve výsledku ale rozdíl ve velikosti microSD a nového formátu není tak velký a je škoda, že kvůli tomuto kroku budete muset svoji stávající kartu pravděpodobně zahodit.

Specifikace Huawei P30 Pro

  • displej: 6,47 palců, Full HD+, curved OLED
  • procesor: osmijádrový 7nm Kirin 980
  • verze v ČR:
    • 6 GB RAM + 128GB úložiště
    • 8 GB RAM + 256GB úložiště
  • vlastní NM karty až 512 GB
  • optická čtečka otisků prstů v displeji
  • foťáky:
    • zadní:
      • 40 MPx, SuperSpectrum, OIS, 27 mm, f/1.6
      • 20 MPx ultraširokoúhlý, 16 mm, f/2.2
      • 8 MPx, 5x optický zoom, OIS, 125 mm, f/3.4
      • ToF snímač
    • přední –32 MPx, f/2.0
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4/5 GHz), Bluetooth v 5.0, USB typ C, NFC, GPS, Galileo, Glonass, BeiDou
  • LTE Cat. 21
  • certifikace odolnosti IP68
  • baterie: 4200 mAh + rychlé nabíjení (kabelové 40 W, bezdrátové 15 W)

Baterie

Velkou pochvalu zaslouží výrobce v oblasti baterie. Ta má úctyhodnou kapacitu 4200 mAh a to již napovídá, že výdrž bude dobrá. Ona je dokonce výborná a P30 Pro dává bez problémů dva dny běžného používání. Většinou se s ostatními telefony dostanu na dobu aktivního displeje kolem 4 hodin, zatímco tento zvládá přes šest.

Velmi se mi také zamlouvá rychlé nabíjení. Pokud totiž třeba zapomenete dát večer telefon do nabíječky, stihnete ho nabít ráno za půl hodiny z 10 procent na 80 procent, a to vám úplně v pohodě vystačí na celý den. Chválím výrobce také za dodávaný adaptér do zásuvky, který toto podporuje a má výkon 40 W.

Software

Operačním systémem je Android ve verzi 9 s nadstavbou EMUI 9.1. Jedná se tedy o novější verzi než vloni na Mate 20 Pro, která přináší třeba upravené ikonky, nový souborový systém a sdílení mezi telefonem a notebookem OneHop. Nadstavba jako taková mi ale třeba vedle Samsungu a jeho OneUI či čistého Androidu nepřijde tak dospělá a graficky není tak vyladěná.

Místo použití nativní gest Androidu si Huawei implementoval vlastní, která ale fungují vcelku dobře. Nepotěšilo mě však množství předinstalovaných aplikací včetně bloatware jako Booking.com. Trochu také nechápu přítomnost vlastního prohlížeče Huawei vedle Chrome. Jsem rád, že systém nabízí tmavý režim.

Jako mínus také považuji ne zcela ideální rychlé spuštění fotoaparátu při zamčeném telefonu. K tomuto účelu slouží dvojstisk tlačítka ztlumit hlasitost. To ale bohužel není možné (vcelku logicky) při poslouchání hudby. V prostředí systému pak není možné vůbec spustit rychle fotoaparát nějakým tlačítkem (nebo dvojstiskem). Buď bych na fotomobilu ocenil samostatné hardwarové tlačítko spouště, jako mívaly xperie, nebo řešení dvojstisk tlačítka pro odemčení, které funguje za jakýkoliv okolností, jako u Samsungu.

Zhodnocení

Velmi mne těší, že výrobce napravil nedostatky, které jsem vytýkal předchůdci. Optická stabilizace je dostupná a funguje skvěle při natáčení videa, stejně jako bylo integrováno bezdrátové nabíjení. Jedna věc mi ale na novince stále trochu vadí, a to vcelku výrazná nadstavba EMUI, která by si dle mého názoru zasloužila kompletně předělat, jako to provedl třeba Samsung s OneUI. Mnohým lidem však tato nadstavba může vyhovovat, můj šálek čaje to však není.

Huawei sice podstatně vylepšil natáčení videa a stabilizaci, přesto jsou zde stále určitá omezení. Jako jeden z mála top modelů neumí P30 Pro nahrávat ve 4K při 60 snímcích za sekundu a jako velmi nesmyslný považuji omezení maximální délky nahrávaného 4K videa na 10 minut.

Fotoaparát je ale špičkový a noční snímky jsou fenomenální. Výrobce musím pochválit také za inovativní řešení pětinásobného optické přiblížení pomocí periskopu. Potěší také kvalitní portrétní režim s bokeh efektem nebo ultraširokoúhlý fotoaparát. Pokud je foťák u mobilu vaše priorita číslo jedna, s P30 Pro si vyhrajete. Jestli to bude fotomobil celého roku, to bych byl trochu opatrný, jelikož máme teprve začátek dubna.

Z další výbavy musím pochválit velmi rychlou optickou čtečku, která z mého testování vychází spolehlivěji než ultrasonická u Samsungu. Z Mate 20 Pro převzala novinka bleskurychlé nabíjení, které mě nepřestává překvapovat dodnes. Do hodiny máte nabito a telefon pak vydrží dva dny provozu. Huawei P30 Pro se již prodává, a to za cenu od 22,5 tisíce korun, což si myslím, že je velmi dobře nastavená cenovka. Pokud se přenesete přes EMUI, dostanete nejen vynikající fotoaparát v mobilu.

Klady

  • kvalitní noční snímky
  • vynikající inovativní fotoaparát s 5x zoom
  • konečně optická stabilizace
  • rychlá optická čtečka otisků
  • bleskurychlé drátové nabíjení

Zápory

  • nemá stereo reproduktory
  • EMUI včetně bloatware aplikací
  • nenatáčí ve 4K při 60 fps
  • vlastní formát paměťových karet
HEUREKAHuawei P30 Pro 6GB/128GB Dual SIM na Heureka.czHuawei P30 Pro 6GB/128GB...Cena od 11 325 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKAHuawei P30 Pro 8GB/256GB Dual SIM na Heureka.czHuawei P30 Pro 8GB/256GB...Cena od 14 846 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Roman Minárik

20. 7. 2019, 14:03

4:3 je oriinálna veľkosť snímaču. 16:9 je hnusný orez.

Martin Šimek

15. 4. 2019, 10:10

To je třeba poslední věc co řeším ???? dokonalý telefon a jsem s ním moc spokojený, fotky dělá boží a formát se dá vždy v postprodukci upravit ????

Jaroslav Šácha

14. 4. 2019, 21:18

Nad čím žasnu je to, že ve většině recenzí je zamlčován největší problém jinak špičkového fotoaparátu, to je nemožnost fotit do základního formátu 16:9. To nikomu nevadí, nebo se jedná o neznalost? Dnes většina zobrazovacích médií používá formát 19:9 a koukat na těchto obrazovkách na formát 4:3 používaný před 10 lety, nebo 20:9 se silnými černými pruhy opravdu nevypadá dobře.

Pěkná recenze, děkuji

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat