Novinky v Androidu Q – nahrávání obrazovky, spořič energie, desktop režim

Novinky v Androidu Q – nahrávání obrazovky, spořič energie, desktop režim
2019-07-11T18:02:17+02:00
• 17. 3. 2019
6

Android Q je oficiálně představen ve své beta verzi, přičemž vydání stabilní verze je plánováno na třetí čtvrtletí tohoto roku. Mezitím se dočkáme několika beta verzí. Již nyní se objevují novinky, které budou obsaženy ve stabilní verzi, byť Google o některých oficiálně neuvedl ani zmínku, aspoň zatím. První díl novinek v Androidu Q jsme již vydali a nyní přinášíme další seznam změn.

Nahrávání obrazovky

Již dříve se spekulovalo, že by Android mohl obsahovat nahrávání obrazovky. Do jisté míry se to potvrzuje, jelikož funkcionalita je obsažena v Androidu Q. Bohužel je ukrytá v experimentech. Pro aktivaci musíte jít do vývojářských možností, najít položku experimenty a aktivovat settings_screenrecord_long_press. Pro nahrávání podržte vypínací tlačítko, následně musíte podržet ikonu pro vytvoření snímku. Objeví se varování a následně možnost spustit nahrávání. Bohužel funkce jako taková je nedokončená a ovládání není zrovna spolehlivé, respektive grafika prvků.

Konec správců schránky?

Android Q není jen o přidání novinek. Vypadá to, že správci schránek budou mít náročnější práci. Pokud používáte aplikaci, která ukládá vše, co zkopírujete do schránky, tak se s takovou funkcionalitou budete moci rozloučit. Google toto totiž považuje za potenciálně nebezpečné s ohledem na soukromí uživatele. Změna by se neměla dotknout aplikací, které takto nepracují na pozadí.

Spořič energie

Android 9 Pie přišel s možností si nastavit spuštění úsporného režimu na jakékoliv hodnotě baterie. Jednalo se o mírnou změnu, jelikož původně byly na výběr jen tři možnosti. Ve verzi Q přibude další chytrá funkce, která bude sledovat, jak zařízení používáte a podle toho bude spouštět a vypínat spořič baterie. Kupříkladu se může automaticky spustit během spánku, pravidelného dojíždění a podobně. Jedná se jen o možnost, tudíž se nebudete muset bát, že by taková funkce nešla vypnout.

Freeform

V roce 2016 jsme se dočkali možnosti aktivovat speciální režim freeform v Androidu. Díky tomu jste si mohli aplikace umístit kamkoliv na displej v tzv. okně. Bohužel se to neobešlo bez nějakých speciálních úprav či modifikací. Nyní Android Q obsahuje jednoduchou možnost aktivace přímo ve vývojářských možnostech. Pokud tedy máte velký displej, můžete si z většiny aplikací vytvořit plovoucí okno.

Desktop mód

Z uniklé verze Androidu Q jsme se dozvěděli, že se chystá speciální desktop režim. V tuto chvíli se již dá aktivovat vynucení desktop režimu skrze vývojářské nastavení. V podstatě se aktivuje freeform režim pro aplikace na připojeném monitoru. Bohužel více změn se neudálo, aspoň zatím. Tedy zbylá grafiku zůstává jakoby z mobilního telefonu.

Pokud nevidíte možnost aktivace režimu, musíte jej aktivovat skrze ADB příkazy. Pro Pixely je nutné zadat:

adb shell am start -n „com.google.android.apps.nexuslauncher/com.android.launcher3.SecondaryDisplayLauncher“

Pro ostatní mobily s Androidem Q je následující příkaz:

adb shell am start com.android.launcher3/com.android.launcher3.SecondaryDisplayLauncher“

Informace o aplikaci

Vývojáři si pohráli se zobrazením informací o aplikaci. Nyní zde již nenajdete tlačítko pro deaktivaci. Místo něj je zde odinstalování, ale nenechte se zmást. Ačkoliv na něj kliknete, dojde jen k k deaktivaci aplikace. Zřejmě Google ještě upraví tuto funkci, případně zvolí jiné, lepší označení. Kromě toho jsme se dočkali tlačítka pro otevření aplikace.

Menší změna je také i u nastavení notifikací konkrétní aplikace. Nově zde uvidíte i menší statistiku, jak často oznámení chodí. Díky tomu se můžete lépe rozhodnout. U notifikací ještě zůstaneme, respektive u nastavení. V seznamu aplikací s upozorněními si nyní můžete nechat zobrazit ty aplikace, u kterých jste notifikace deaktivovali.

WiFi notifikace

Zřejmě jste se již jednou připojili na WiFi síť, kde bylo vyžadováno nějaké ověření nebo potvrzení přes webovou stránku. Nově vás bude systém informovat v notifikacích, že jste připojeni k takové síti.

Zdroje: gsmarena.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ja mam ve Stock Androidu oznameni o tom pripojeni k wifi tohoto typu uz davno, neni to zadna novinka.

Petr Ambrož

17. 3. 2019, 20:22

No tak nahrávání obrazovky a oznámení o WiFi sítích s přihlášením už dávno dávno mám. Dokonce i na předešlým mobilu s Androidem 6. 😐

Přemysl Vaculík

VIP 17. 3. 2019, 20:28

Řekl bych, že úprava od nějakého výrobce.

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

18. 3. 2019, 6:39

Máte MIUI?

Petr Ambrož

18. 3. 2019, 7:53

Mám EMUI.

Petr Ambrož

18. 3. 2019, 7:56

MIUI nemám a nechci, Xiaomi nemám rád kvůli reklamám v sys. aplikacích.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat