První předběžný pohled na Android Q, nabídne „dark mode“ aktualizováno

První předběžný pohled na Android Q, nabídne „dark mode“ [aktualizováno]
2019-01-17T07:15:08+02:00
• 17. 1. 2019
10

Aktualizováno 17. 1.

Před deseti dny jsme vás informovali, že nadcházející verze Androidu nabídne tmavý režim v kompletní podobě. Dočkáme se tak tmavých barev napříč celým systémem. Android Q by se měl v dohledné době objevit jako developer preview, ještě před začátkem Google I/O, ale už nyní se objevily první snímky obrazovek z chystaného systému. Konkrétně se dostala alfa verze systému do ruk redaktorům webu XDA Developers.

 

Jak se ale zdá, Google také pracuje na možnosti vynucení tmavého režimu i u aplikací, které ho neobsahují. Zde se ale dostává na velmi tenkou plochu, jelikož taková změna nemusí nutně přinést dobré výsledky. Sice se podařilo otestovat vynucení na Chromu, což fungovalo, ale například u aplikace Facebook se nejednalo o nejlepší výsledek.

Opět se dočkáme přepracování oprávnění aplikací, přičemž vše bude více graficky znázornění. Navíc se ukazuje, že při dotazování k přístupu k nějakému oprávnění budeme mít možnost vybrat novou volbu – přístup jen pokud je aplikace používána.

Mezi novinkami se podařilo najít i Desktop režim, což by mohla být funkce umožňující využít Android zařízení jako menší počítač. Možná se bude jednat o konkurenci pro Samsung Dex. Vzhledem k tomu, že se jedná o rozpracovanou verzi a ještě uniklou, tak nelze očekávat, že všechny novinky budou ihned dostupné. Některé se objeví možná až u další verze v příštím roce. Jedno je ale jisté, Android Q nabídne lepší tmavý režim.

Původní článek 7. 1.

Android 9 Pie nabízí v nastavení možnost přepnutí na tmavý režim buď v závislosti na použité tapetě, nebo je zde manuální vynucení. Po aktivaci některé součásti změní barvu do tmavších odstínů, ale netýká se to všech systémových prvků. To by se ale mohlo změnit s chystanou verzí Android Q, která by měla být dostupná pro vývojáře během několika měsíců.

Google to myslí vážně s tmavým režimem v Androidu

Android Q a „dark mode“

V rámci komentářů vývojářů z Googlu se podařilo objevit, že Android Q nabídne kompletní tmavý režim. Google již stihl všechny náznaky skrýt jako neveřejné, ale i tak se podařilo zjistit několik informací. Dle komentářů bude Android Q nabízet kompletní tmavý režim, což se dotkne i třeba okna pro sdílení, notifikační lišta a podobně.

Kromě toho vývojář uvedl, že do konce května tohoto roku musí mít všechny základní aplikace v Androidu Q k dispozici tmavý režim. Týká se to tedy těch předinstalovaných. Lze tak očekávat, že během několika týdnů až měsíců se zřejmě dočkáme aktualizací, které přinesou podporu tmavého režimu. Například nyní není tmavý režim dostupný pro Chrome, Duo nebo dokonce Obchod Play. Lze tak očekávat, že i zde dojde ke změnám.

Android Q nabídne lepší multitasking

Zatím se nejedná o oficiální oznámení a vše vychází jen z komentářů zdrojových kódů. Pakliže se vše podaří a vývojářů nachystají i ostatní aplikace, tak v Androidu Q bude nová položka Tmavý režim v nastavení v sekci displej.

Zdroje: androidpolice.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Karel Čapka

VIP 17. 1. 2019, 14:40

Nechápu, proč se Google nevrátí zpět k označení X.1,X.2, X.3, když nevydává nic revolučního. Od Androidu 7 toho nebylo tolik výrazného, aby to stálo za zcela nové označení. :/

Miroslav Růžička

VIP 17. 1. 2019, 13:13

Konecne pribude po vzoru iOS moznost dat opravneni jen pri pouzivani aplikace. Skvela vec.

Tomas Keller

8. 1. 2019, 18:56

Jsem zvědavý, kdy dostanou rozum i v Applu a nahodí tmavý režim ido iOS.

Přemysl Vaculík

VIP 8. 1. 2019, 21:43

S tím bych moc nepočítal.

alois navratil

8. 1. 2019, 12:07

na xz2 s androidem 9 neni zadna moznost prepinat neco do tmaveho rezimu uvidime u androidu q

Jirka Havelka

8. 1. 2019, 10:24

S velkou slávou se dostaneme do stavu, kdy tu vládl android 4.xx? Já spíš nikdy nepochopil, proč to nešlo nikdy přepínat systémově v nastavení.

Konečně v googlu někdo dostal rozum a ten zeblitej material design snad konečně půjde k ledu.

Vladimír Linhart

7. 1. 2019, 12:35

K čemu to bude když to poběží na 1% zařízení?

Ota Navrátil

7. 1. 2019, 13:42

letos 1%, za 5 let 80%.

Vladimír Linhart

7. 1. 2019, 17:47

Za 5 let to bude zastaralý systém a opět k ničemu

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat