Novinky v Androidu Q – bubliny, sdílení, nová gesta

Novinky v Androidu Q – bubliny, sdílení, nová gesta
2019-07-11T18:02:33+02:00
• 3. 4. 2019
2

Ve středu 3. dubna jsme se dočkali vydání druhé beta verze Androidu Q. Ještě si budeme muset počkat na veřejnou beta verzi, tedy dostupnost na zařízení dalších značek. Testovat tedy mohou jen majitelé zařízení Pixel. I nová verze obsahuje novinky a změny, stejně jako první verze.

Nerušit

Možnost nastavení stavu nerušit se objevila v trochu přívětivější formě již v Androidu 9 Pie, ale Android Q nabízí trochu přepracované prostředí a trochu více možností. Budete si tak moci zvolit, na co budete upozorňováni a na co ne. Vše je navíc připraveno pro vytváření možností pro jednotlivé typy jako je spánek a další.

Bublinové notifikace

O bublinových notifikacích jsme již věděli a dokonce se podařilo aktivovat tuto novinku, ale nyní se konečně dozvídáme trochu širší informace. Google nevytvořil tuto součást pro všechna oznámení v telefonu. Spíše se jedná o možnost, kterou mohou využít vývojáři bez nutnosti vytvářet specifickou komponentu pro tento typ zobrazování notifikací. Ve výsledku mohou například všechny komunikační služby využívat bubliny, čímž by se pro některé mohla zjednodušit komunikace mezi mnohými kontakty napříč aplikacemi.

Nové gesto

Již zaznamenali u první beta verze, že došlo k úpravě gest, ale až nyní s druhou betou se ukazuje, že je k dispozici nové gesto. Respektive bylo převzato a umožňuje přepínání mezi aplikacemi pouhým přejetím po spodní liště.

Konečně normální snímky obrazovek?

První beta přinesla upravené snímky obrazovek, kde bylo vidět například zaoblení rohů a také výřez v displeji. Za to Google schytal kritiku komunity a zjevně naslouchá. Druhá verze již obsahuje normální snímky obrazovek bez těchto deformací displeje.

Android Q Beta 1 vs Android Q Beta 2

Nastavení hlasitosti

Nastavení hlasitosti se zobrazuje na pravé straně displeje po zmáčknutí tlačítek. Pokud jste chtěli detailnější možnosti, kliknuli jste na poslední tlačítko a byli jste přesunuti do nastavení smartphonu. Nově se zobrazí nové dialogové okno, přičemž stále zůstáváte na stejné obrazovce. Zde se nabízí více možností, ale pokud chcete přejít do nastavení, nabízí se i zde speciální tlačítko.

Gesta pro notifikace

Už první verze přinesla změnu gest u notifikací. Pouze na jednu stranu byla možnost odstranit upozornění, přičemž druhá strana nabízela menu a další možnosti. Nově půjde nastavit, jaké gesto zobrazí jednu nebo druhou volbu. Můžete si tedy nastavit že gestem doleva zmizí notifikace, případně naopak.

Nová ikona pro baterii

Google spoustu svých aplikací předělává do Material Designu 2.0. Nyní došlo i na ukazatel baterie v Androidu Q. Na prvním snímku je původní vzhled, druhý již ukazuje, že nová baterie bude více zřetelná, přičemž prázdný prostor je vyplněn bílou barvou a ne světle šedou.

Nové menu pro sdílení

Dialogové okno pro sdílení trpělo na svou pomalost, ale až nyní s tím Google něco začal dělat. Místo toho, aby jen vyladil kód, přichází i s upraveným vzhledem. Vlevo na obrázku níže můžete vidět novou podobu, vpravo je původní.

Zdroje: androidpolice.com, 9to5google.com, 9to5google.com, 9to5google.com, droid-life.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jen otázka bude se týkat celková změna i na Motorola one nebo to zůstane zatím u android p

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

3. 4. 2019, 21:41

Hlasitost má i MIUI na androidu 6
To je mi teda „novinka“

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat