Novinky v Androidu Q – všechny aplikace v tmavém, vypnutí spořiče a další vychytávky

Novinky v Androidu Q – všechny aplikace v tmavém, vypnutí spořiče a další vychytávky
2019-07-11T18:03:27+02:00
• 10. 5. 2019
6

Google již oficiálně oznámil, že nová verze systému pro mobily se bude jmenovat Android 10, ale již nevíme kódové označení. Jedinou nápovědou je písmeno Q. Nyní je již k dispozici beta verze pro další zařízení, ale to není jediná změna. Dnes se podíváme na další várku novinek, které se nacházejí v Androidu 10.

Vynucený tmavý režim aplikací

V lednu tohoto roku se začalo spekulovat, že by Android Q mohl nabídnout vynucení tmavého režimu u aplikací, které jej nemají. V nejnovější verzi Androidu Q se již ve vývojářských možnostech nachází volba Přepsat vynucení tmavého režimu. Po aktivování se všechny aplikace zbarví do tmavých barev. Výsledek není dokonalý, ale sami posuďte, jak vypadá aplikace Obchod Play, která ještě nemá tmavý režim.

Vypnutí senzorů

V rámci vývojářských možností se nachází položka Dlaždice rychlého spuštění pro vývojáře. Po rozkliknutí se zde nachází položka Senzors Off, která přidá rychlou zkratku do roletky, která umožňuje vypnutí všech senzorů mobilního telefonu. V podstatě se tak znemožní jakékoliv aplikaci, aby sledovala, co se děje s mobilním telefonem, případně co dělá sám uživatel.

Nastavení notifikací

U notifikací se nachází nová položka pro nastavení, kde si uživatel může vybrat, jestli se mají zobrazovat normálně nebo s vypnutými zvuky a vibracemi. Samozřejmě je zde ještě možnost vypnutí notifikací pro konkrétní aplikací. Pro další nastavení stačí kliknout na ozubené kolečko.

Vypnutí spořiče

Další novinka je vypnutí spořiče baterie, pokud je kapacita energie aspoň na 90 %. Jedná se spíše o funkci spojenou s nabíjením, aby mobilní telefon stále nepracoval se sníženým výkonem a vypnutými některými funkcemi.

Viditelné heslo k WiFi

Pokud používáte mobilní hotspot, tak jste se možná dostali do situace, kdy jste si nemohli vzpomenout na heslo. Nově skrze sdílení v rámci nastavení lze samozřejmě zobrazit QR kód pro připojení dalšího zařízení, přičemž je vyžadováno ověření uživatele, například biometricky. Kromě tohoto se na obrazovce pod QR kódem zobrazí samotné heslo k WiFi hotspotu.

Defaultní nastavení aplikací

Možná jste se již setkali s možností výběru základní aplikace, například u prohlížeče, pokud jste si nainstalovali nový do svého zařízení. Při kliknutí na odkaz v aplikaci se vám zobrazí oznámení, kterou aplikaci chcete použít. Do této chvíle jste měli možnost zde zvolit možnost jednou nebo nastavit napevno vždy volbu pro jeden prohlížeč. Nově se zde nachází tlačítko pro nastavení, což vás přenese na novou obrazovku, kde si zvolíte výchozí prohlížeč.

Gboard se umí přizpůsobit

Klávesnice Gboard se umí nově přizpůsobit v Androidu Q nastavení barvě pro ikony a nastavení. Stačí tedy zvolit barvu zvýraznění v nastavení systému a klávesnice Gboard se přizpůsobí.

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, 9to5google.com, 9to5google.com, androidpolice.com, dotekomanie.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Možná by si to chtělo nejdříve nastavení lépe prozkoumat.
Nejedná se o vypnutí nabíjení, ale deaktivaci funkce Battery saver (která se aktivuje při nízkých procentech)…

Přemysl Vaculík

VIP 14. 5. 2019, 9:53

Díky za upozornění, opraveno.

Filip Klapil

12. 5. 2019, 8:20

Nabíjení přes noc rozhodně ničemu nevadí. Vysvětlení je jednoduché. Každé zařízení využívající akumulátoru s typem chemie zvaný Lithium-ion/pol atd. musi mít obvod hlídajíci stav nabití a vybití akumulátoru s toleranci na tuším 5 setin Voltu. Překročení těchto mezi totiž akumulátor dramaticky ničí a pokud by se tenhle mýtus zakládal alespoň trochu na pravdě, poškození baterie bychom na životnosti poznali tipuji během pár dní.. Velmi pravděpodobně by akumulátor začal hořet i dříve. Všechna zařízení jak jsem již psal právě proto mají pro nabíjení speciální obvod, který tento proces hlídá. Konečnou fázi nabíjení těchto obvodů bývá nejčastěji takzvaný udržování mód, kdy se konečné dosažené napětí udržuje, případně některé nabíjecí obvody nabíjení ukoncují a čekají, kdy napětí klesne pod určitou mez (95 %). Pak začnou nabíjet dal. Toto ovšem není obvykle v mezích uživatele, a tyto vlastnosti se nastavují při vývoji zařízení dle daných možnosti použitých obvodů. Funkce androidu, aby si uživatel mohl zvolit horní hranici kapacity, do které se bude nabíjet, zde bude z jiného důvodu. Ukončení nabíjení na nižší hranici kapacity totiž výrazně prodlužuje životnost. Nicméně uplné odpojení od nabíjení a umožnění vybíjení baterie by přínos nemělo. Obecně totiž platí, čím menší počet nabíjecích cyklů, tím delší životnost. Proto je též absolutní nesmysl baterií vybijet úplně do pár procent. Pokud někomu opravdu problematika výdrže baterií leží v žaludku, doporučuji si prostudovat tento odkaz nacházejíci se na stránkách dominantní firmy v oblasti měření baterií. Je tam například popsáno, jak ovlivňuje životnost baterie nabíjení na 90, 80, 70 či 60 procent kapacity a mnohem více :) https://batteryuniversity.com/learn/

Janek Fanek

12. 5. 2019, 7:56

Věřím, že renomované značky mají nabíjení baterií zcela vyřešeno. Nabíjení přes noc je naprosto normální činnost a mohu potvrdit, že za cca 7 let používání různých mobilních zařízení jsem neměl s baterií žádný problém. Je však pravda, že jsem používal pouze originální značková zařízení.

Jinak než přes noc celá léta nenabíjím. Každé dva dny to večer vrazím na nabíječku a ráno odpojím. Nikdy jsem s tímto způsobem neměl problém a baterie vydržela vždy min. dva roky.

Michal Rychtera

11. 5. 2019, 23:38

Konečně spousta užitečných věcí. Snad se brzo dočkám na P20

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat