Letos se údajně dočkáme telefonů se 100Mpx fotoaparáty

Letos se údajně dočkáme telefonů se 100Mpx fotoaparáty
2019-03-17T16:29:37+02:00
• 17. 3. 2019

Zatím to vypadá, že se tento rok máme opravdu na co těšit. Nejen, že nás čeká pořádná várka ohebných telefonů, ale údajně se můžeme těšit i na válku v počtu megapixelů. V posledních měsících jsme se dočkali modelů s 32 a 48Mpx fotoaparáty, přičemž jejich počet bude jen stoupat. 

Výrobci chytrých telefonů se dle všeho budou snažit předhánět v tom, kdo nabídne více megapixelů u svého fotoaparátů. S touto překvapivou informací přišel samotný ředitel společnosti Qualcomm, Judd Heape, který prohlásil, že 48Mpx fotoaparát není ani zdaleka letošním vrcholem. Dle jeho slov bychom se již letos měli dočkat telefonů s 64 a 100Mpx fotoaparáty. 

Fotoparát aneb prostor pro získání financí

Žádných konkrétních podrobností jsme se samozřejmě nedočkali, a to výhradně z důvodu podepsaných smluv mezi Qualcommem a dalšími společnostmi. Na druhou stranu už nyní víme, že se nebude jednat o jednorázový nárůst, ale dlouhodobý trend. 

Qualcomm uveřejnil seznam chipsetů podporujících 192MPix fotografování

Fotoaparáty s ultra vysokým rozlišením umožňují zaznamenávat detailnější snímky ve dne, ovšem při slabším osvětlení obvykle trpí tzv. šumem, a to hlavně z důvodu menšího počtu megapixelů. Dnešní 48megapixelové senzory naštěstí nabízejí technologii pro sdružování pixelů – jinými slovy kombinuje data ze čtyř malých pixelů do jednoho, čímž je získán lepší výkon při slabém osvětlení. 

Otázkou je – opravdu je nutné navyšovat takovým razantním způsobem počet megapixelů? Pravděpodobně ano, neboť OEM výrobcům jde primárně o zisk financí. A zde, zdá se býti cesta. Na druhou stranu je samozřejmě nutné podotknout, že například takový Google nabízí nejlepší snímky na trhu bez nutnosti XY pixelů. 

Jeho vlajkový model Pixel 3 je vybaven 12megapixelovým fotoaparátem, přičemž je zde k dispozici speciální technologie Night Sight, která dopomáhá získat mnohem více detailů při nočním focení. 

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat