Novinky v Androidu Q – tmavý mód, vychytávky a kodeky

Novinky v Androidu Q – tmavý mód, vychytávky a kodeky
2019-07-11T18:02:25+02:00
• 14. 3. 2019
3

Ve středu jsme se dočkali oficiálního uvedení Androidu Q s přívlastkem Beta 1. Novinka je dostupná pro všechny stávající Pixely. Nyní nás čeká bádání, co vše Google změnil, co přidal a co odstranil. Ne vždy totiž informuje o všech změnách a mnohdy čekají na objevení.

Tmavý mód v plné palbě

Již Android 9 Pie obsahoval tmavý mód, ale jeho kompletní podoba je k dispozici až v Androidu Q. Nejde jen o tmavší barvy, většina systému je v černé barvě, což vypadá skutečně zvláštně. V našem případě je k dispozici tento režim, ale zjevně jen proto, že byl aktivní na zařízení před OTA aktualizací. Pokud uděláte čistou instalaci, neobsahuje možnost aktivování tmavého režimu. Google pro tuto chvíli odebral přepínač, ale lze měnit režimy přes ADB. Zřejmě se možnosti přepínání dočkáme v pozdější aktualizaci.

Vlastní hlavní barva

V rámci možností pro vývojáře se objevila možnost zvolit si vlastní hlavní barvu, která se používá pro zvýraznění prvků. K dispozici je omezený počet – zelená, fialová, černá a pak výchozí. Jde také měnit vzhled ikon, respektive vypínačů, které můžete například najít v notifikační liště.

Všechny aplikace v seznamu

Do této chvíle jste mohli najít v seznamu nainstalovaných aplikací jen ty, které lze spustit. Pokud jste si nainstalovali například widget, zpravidla jste jej neobjevili v seznamu a pro nějaké informace nebo odinstalování jste museli jít do nastavení a seznamu všech aplikací v systému. Nově bude mít své zastoupení i taková aplikace mezi všemi ostatními. Když na ikonu takové aplikace kliknete, dostanete se do informací o aplikaci, kde můžete smazat data nebo ji rovnou odinstalovat.

Zrychlení spouštění aplikací

Google zapracoval na ART, což je běhové prostředí pro aplikace. Ve své podstatě zapracoval zejména na rychlosti, což se odrazí na spouštění. Google přidává tabulku demonstrující zrychlení u vybraných aplikací. Zde bude hodně záležet na každé aplikaci. U některých můžete zaznamenat rapidní zlepšení, u jiných si možná nevšimnete ničeho.

Média a hry

Dočkali jsme se nových kodeků. Například je zde nativní podpora pro AV1, díky kterého se zpřístupní možnost streamování videí ve vysokém rozlišení. Mezi třešničky na dortu patří například podpora HDR10+, což ocení i jiní výrobci s mobilními telefony s HDR10+ displeji. Pro zvuk byl přidán kodek Opus a dočkali jsme se také podpory MIDI API. Nezapomnělo se ani na hry, Google vylepšil podporu Vulkan  a přidal ANGLE pro velmi náročné tituly.

Bezpečnostní prvek u SIM

Android Q se točí kolem bezpečnostních prvků. Jeden z nich najdeme například u SIM karty. Pokud ji vyndáte v zařízení s tímto novým systémem, dojde k automatickému uzamčení zařízení. Do této chvíle se nic nedělo, když jste vytáhli SIM kartu, což mohlo být zneužito.

Ovládání výstupu zvuku

Ačkoliv Android Q je k dispozici v první beta verzi, tak obsahuje nové experimentální funkce. Jednou z nich je například ovládání výstupu pro zvuk. To se hodí, když je mobil připojený k několika reproduktorům. Po aktivování položky seamless_transfer uvidíte v notifikaci ikonu noty a po kliknutí na ni můžete ovládat, do jakého zařízení půjde zvuk.

Notifikace

Nastavení

Při delším podržení prstu na notifikaci se objeví o něco bohatší nabídka, respektive je přehlednější. K dispozici jsou rovnou tři ikony, skrze které můžete zablokovat notifikaci, změnit způsob oznámení nebo nic nedělat.

Gesta

Do teď bylo jedno, na jakou stranu jste posunuli notifikace. V obou směrech jste mohli upozornění smazat. Pokud jste nedokončili gesto, zobrazila se dodatečná nabídka. V Androidu Q se tento systém změnil. Posunutím notifikace doprava dojde jen k zobrazení nabídky, kde je například možnost odložení. Smazání upozornění je směrem doleva.

Baterie

Po stažení notifikační lišty baterie již neukazuje procenta, ale rovnou informuje, do kdy je možné používat mobilní telefon. Jedná se sice o odhad na základě aktuálního používání, ale minimálně máte přehled, kdy budete potřebovat baterii.

Zvuk

Nově systém dá vědět, která notifikace vydala zvuk. U konkrétního upozornění se ukáže malý zvoneček.

Nový správce souborů

I aplikace na procházení souborů prošla nejen grafickou změnou. Mezi užitečné funkce se dá například počítat filtrování. K tomu slouží menší boxy pod vyhledáváním.

Launcher

I launcher Pixel se dočkal jedné novinky. Po odstranění ikony nebo widgetu se na malou chvíli nabídne možnost vrátit akci zpět, pokud došlo k omylu.

Zdroje: 9to5google.com, 9to5google.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Marek Tursky

28. 8. 2019, 15:50

8

Marek Tursky

28. 8. 2019, 15:49

I9 I9

alois navratil

15. 3. 2019, 1:53

fajn info… diky :-) a uz se vi neco o podpore bety na jinych zařízeních krom pixelu??

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat