Novinky v Androidu Q – nové screenshoty, oznámení a zobrazení

Novinky v Androidu Q – nové screenshoty, oznámení a zobrazení
2019-07-11T18:02:03+02:00
• 24. 3. 2019
3

Již jste si u nás mohli přečíst dva články věnované novinkám v systému Android Q, který je nyní dostupný jen pro beta testery. Nejvíce ale novou verzi využijí vývojáři aplikací, kteří tak mohou pracovat na svých produktech a připravit je na příchod nové verze systému.

Snímky obrazovek v novém

Mobil s výřezy a jinak narušenými displeji jsou na trhu již delší dobu. Google na to reagoval již v Androidu 9 Pie, který je již připraven na záseky do displejů. Android Q přichází s úpravou v oblasti snímků obrazovek, kde se již promítá vzhled displeje. Samotný snímek obrazovky již bude obsahovat zaoblení rohů, výřez a zřejmě i otvor v displeji.

Různé hodiny na zamykací obrazovce

Podařilo se objevit několik skrytých možností pro změnu hodin na zamykací obrazovce. V tuto chvíli není novinka běžně dostupná v Androidu Q. Pro aktivaci jednotlivých verzí hodin je nutné použít specifické ADB příkazy. Zatím to ale vypadá, že systém nabídne jen přednastavené vzhledy, byť možnost přizpůsobení další aplikací by bylo možná vítané. Níže si můžete prohlédnout, jak aktuálně vypadají nejrůznější vzhledy hodin na zamykací obrazovce.

Přemapování stisknutí

Google u svých smartphonů Pixel 2 a 3 nabízí možnost aktivace asistenta skrze zmáčknutí rámu. Do této chvíle stále není k dispozici běžná možnost přemapování a zřejmě se ani neplánuje. Ukazuje se, že ale umožní majitelům těchto zařízení s Androidem Q zvolit alternativního asistenta. Tato novinka se bude týkat jen Pixelů a neobjeví se ve standardní verzi Androidu Q pro ostatní výrobce. Novinku lze aktivovat až po zadání speciálního ADB příkazu: adb shell settings put secure assist_gesture_any_assistant 1

Rozšíření Digital Wellbeing

Minulý rok jsme se dočkali nové funkce Digital Wellbeing v rámci systému Android. Google na ní neustále pracuje a již nyní je k dispozici pro další smartphony. V podstatě se jedná o službu, která napomáhá v menší závislosti na smartphonu. Například si můžete nastavit limity pro aplikace, abyste je nepoužívali příliš. Příkladem mohou být sociální sítě, které spotřebovávají mnoho času. Díky Digital Wellbeing se dá tento návyk omezit. Jak se ale nyní ukazuje, Android Q otevře Digital Wellbeing pro aplikace třetích stran.

Jak uvádí XDA Developers, nejvíce mohou využít tuto novinku alternativní launchery. Ty například budou moci využívat informaci, že u nějaké aplikace byl vyčerpán limit na denní používání. Následně mohou ikonu aplikace omezit, případně ji na chvíli vyřadit. Vše bude záležet na vývojářích, jak využijí nové informace.

Změna menu pro vypínání

V rámci experimentálních funkcí Androidu Q se nachází položka settings_global_actions_grid_enabled. Po jejím aktivování se nabídne nový vzhled menu, které se vyvolává delším podržením vypínacího tlačítka. de jde vidět, že Google myslím na smartphony, které jsou větší a dosažení některých tlačítek je komplikovanější. Celé menu se přesune do dolní části obrazovky a je rozděleno na dvě sekce.

Ambientní displej

I čistý Android již disponuje nějakou dobu ambientním režimem displeje, který je spíše nenápadný a zobrazuje základní informace jako čas, datum, notifikace. Nyní se zde objevuje nová položka v podobě aktuálně přehrávané písničky.

Automatické povolení oprávnění

Google bojuje se systémem oprávnění aplikací. Snaží se vše zjednodušovat a ladit, aby se uživatelé zajímali, co vlastně aplikaci udělují. Bohužel příliš moc podobných informací nakonec vede k ignorování a uživatelé si následně nevšímají, jaká práva udělují aplikaci. Zřejmě i z tohoto důvodu vzniká nový systém, který bude automaticky udělovat oprávnění na základě hlavního využití konkrétní aplikace.

Google vytvořil sedm rolí, do kterých může být aplikace zařazena. Například u role pro hudbu dojde k automatickému udělení oprávnění pro práci v rámci složky Hudba. U webového prohlížeče se udělí oprávnění nakládat s webovým rozhraním, respektive s internetovým připojením. Kompletní seznam je vysvětlen na stránce věnované těmto rolím pro aplikace. Google zde bude hlídat, do jaké kategorie je aplikace zařazena a co vlastně bude požadovat.

Nastavení oznámení

V rámci funkcí pro přístupnost se objevily dvě novinky nastavující čas pro zobrazení oznámení, které standardně mizí po uplynutí nějakého času. Do této chvíle nešlo s takovým oznámením cokoliv dělat, a pokud obsahovalo více textu, možná uživatel nestihl vstřebat všechny informace. V rámci nastavení je možné zvolit časové limity pro mizející oznámení, přičemž se dá nastavit maximálně dvě minuty. Nastavení je možné i pro oznámení vyžadující nějakou interakci. Podpora závisí na konkrétních aplikacích.

Správce souborů s podporou přesunutí prstem

Již jsme vás informovali o mírně předělaném správci souborů v Androidu Q. Nyní se ukazuje, že novinek je trochu více. Aplikace podporuje vytvoření druhé instance, okna. Pokud se přepnete do režimu rozdělení obrazovek, je možné následně přesouvat soubory jednoduchým gestem, není nutné vybírat přes dialogová okna, kam by se měl soubor přesunout.

Zdroje: xda-developers.com, xda-developers.com, xda-developers.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, 9to5google.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Petr Koumar

14. 4. 2019, 11:34

Ty screenshoty jsou opravdu odporné.

Přemysl Vaculík

VIP 14. 4. 2019, 11:44

V nové verzi už nejsou.

Petr Ambrož

24. 3. 2019, 9:48

Mně teda screenshot bez zaoblení a výřezu dost vyhovuje, vypadá to dle mě líp.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat