Android P zřejmě nabídne lepší blokování telefonních čísel

Android P zřejmě nabídne lepší blokování telefonních čísel
2018-03-03T10:44:43+02:00
• 3. 3. 2018

V poslední době se zvětšila aktivita v rámci AOSP (Android Open Source Project), z čehož se dá usuzovat, že se neúprosně blíží uvedení vývojářské verze Androidu P. Do této chvíle se podařilo zachytit několik náznaků budoucích funkcí.

Zatím nelze jednoznačně tvrdit, že se těchto novinek dočkáme zrovna u Androidu P, ale je to vysoce pravděpodobné. Nyní se objevují další náznaky, které se týkají zejména telefonních funkcí.

Lepší blokování hovorů

Čistá verze Androidu obsahuje jen základní funkci blokování hovorů, kde musíte zadat konkrétní telefonní číslo, které má být blokováno. Pakliže chcete pokročilejší možnosti, musíte nainstalovat nějakou aplikaci z Obchodu Play.

Náznaky nové funkce konkrétně zmiňují možnost blokování všech telefonních čísel, která nemáte uložená v seznamu. Taktéž by měla být dostupná možnost blokování soukromých čísel, placená čísla nebo neznámá (neidentifikovatelná). Nabízí se tedy dostatek možností, ale tato funkce by měla být automaticky deaktivována v případě, když zavoláte na nouzové číslo. V té chvíli se předpokládá, že by mohl někdo volat z neznámého čísla nazpět.

Je zde jeden háček a celkem podstatný. Pakliže dojde k implementaci této novinky, bude záležet na operátorovi, jestli ji povolí. Zde tedy budou moci zasáhnout marketingové týmy a nabídnout tuto funkci jako bonus k nějakému tarifu, případně ji zpoplatní. Můžeme jen doufat, že se do toho operátoři nebudou moc míchat.

Příprava na 5G

Michal Mroček, vývojář naší aplikace pro Android, objevil, že již nyní se začíná pracovat na přímé podpoře 5G technologie. Zde ale nepočítejte s nasazením ihned u Androidu P, ale možná již u Androidu Q, který by měl přijít v příštím roce.

Právě v roce 2019 se má objevit více pilotních projektů, a to dokonce i v České republice. Ve stejné době se mají objevit první mobily s podporou 5G a rok na to mají být spuštěny první pilotní projekty pro přímé nasazení.

Snapdragon X50 5G zamíří do mobilů v roce 2019

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat