Snapdragon X50 5G zamíří do mobilů v roce 2019

Snapdragon X50 5G zamíří do mobilů v roce 2019
2018-02-09T07:52:48+02:00
• 9. 2. 2018

Není to tak dlouho, co jsme slavili zavádění LTE technologie na českém trhu. Dnes již můžeme tvrdit, že je pokrytí na výborné úrovni, až na odlehlejší nebo velmi řídce osídlená místa. Rychlost je taky dostatečná, byť datové limity toho moc neumožňují. Bylo jen otázkou času, kdy se objeví další technologie. Samozřejmě máme na mysli 5G.

Nokia a Docomo úspěšně zkouší 5G sítě v Japonsku

Mobilní operátoři a výrobci si pohrávají s novou generací mobilní sítě a různě po světě můžeme pozorovat první pilotní projekty. Nyní se ale dozvídáme od společnosti Qualcomm, že už v roce 2019 se dočkáme prvních zařízení s podporou 5G sítě. Ve smartphonech, tabletech a i noteboocích se objeví čip Snapdragon X50 5G, který zvládá až 5 Gb/s. Jen pro představu – datový balíček o velikosti 10 GB by vydržel při této rychlosti přibližně 16 sekund.

Qualcomm uvedl, že nový čip se objeví u smartphonů od výrobců jako Asus, Fujitsu Limited, Fujitsu Connected Technologies Limited, HMD Global, HTC, Inseego/Novatel Wireless, LG, NetComm Wireless, NETGEAR, OPPO, Sharp Corporation, Sierra Wireless, Sony Mobile, Telit, Vivo, Wingtech, WNC, Xiaomi a ZTE.

Zároveň dodal, že úzce spolupracuje s mobilními operátory, aby byla zajištěna plná podpora těchto mobilů. Do testování a nasazení se zapojili operátoři jako AT&T, British Telecom, China Telecom, China Mobile, China Unicom, Deutsche Telekom, KDDI, KT Corporation, LG Uplus, NTT DOCOMO, Orange, Singtel, SK Telecom, Sprint, Telstra, TIM, Verizon a Vodafone Group.

První reálné testy proběhnout již letos a přímé komerční nasazení je plánované na rok 2019. Samozřejmě zde nejde jen o vyšší přenosové rychlosti, ale ve hře je značné vylepšení v oblastech jako agregace, spotřeba energie a propustnost sítě. Další výrobci a operátoři nebudou zahálet a pravděpodobně nabídnou podporu nových 5G standardů, ale třeba ve spolupráci s jinými výrobci.

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat