Google a Samsung tlačí na Apple kvůli RCS aktualizováno

Google a Samsung tlačí na Apple kvůli RCS [aktualizováno]
2023-10-10T13:35:14+02:00
• 10. 10. 2023

Fotka od Luis Villasmil z Unsplash

Aktualizováno 10. 10.

Zatím jen Google tlačil na Apple, aby zavedl podporu pro RCS do své aplikace iMessage. Sice je zde možnost, že EU vynutí tuto technologii, ale na výsledek řízení si musíme počkat. Mezitím se přidává k nátlaku i Samsung, ale nejde tak agresivní cestou jako Google. Je ale možné, že se tyto snahy budou stupňovat. Ostatně je trochu úsměvné, že Apple, který se snaží tak moc řešit bezpečnost, podporuje zastaralou technologii SMS a nechce nabídnout svým uživatelům modernější a bezpečnější RCS.

Aktualizováno 24. 9.

Googlu se podařilo přesvědčit některé mobilní operátory, aby zavedli podporu pro RCS, ale samotná podpora se rozšiřovala pomalu. Nakonec je obešel a spustil tuto novou technologii pro všechny i bez nich. Apple se ale zdráhá. Místo toho, aby do svých zařízení přidal podporu pro nejnovější standard, tak přesvědčuje uživatele, že je lepší si zakoupit iPhone.

RCS ale do jisté míry přichází na iPhony, byť neoficiálně a v ne s plnou podporou. Mezitím EU zkoumá, jestli v této oblasti Apple jednoduše nedonutit k nasazení RCS. Google ale nespí a vypustil další kampaň. V ní v podstatě konstatuje, že Apple podporuje nezabezpečenou a zastaralou technologii SMS. Což je celkem zvláštní, když na každé své tiskovce vyzdvihuje, jak je důležitá bezpečnost.

Původní článek 13. 8. 2022

Google začal více zmiňovat absenci podpory RCS technologie nahrazující SMS a MMS u Apple zařízení, ale nyní přechází do otevřeného souboje. Nejenže zveřejnil video, ale také spustil i speciální webovou stránku. Hned po otevření je uvedeno, že je na čase, aby Apple opravil textování. Ve videu dokonce je zmíněno, aby Apple začal myslet jinak, což je odkaz na slogan, který právě tento gigant používá (Think different).

Google si nebere servítky, tlačí na Apple kvůli podpoře RCS

RCS by měl být základ

Podpora pro RCS je již značně rozšířená, a dokonce Google nečekal na mobilní operátory, aby ji začali podporovat. Jednoduše je obešel a nastavil u své aplikace Zprávy pro Android. Na trhu se dají najít i další aplikace s podporou RCS a v podstatě kdokoliv ji může přidat. Rozhodně nabízí lepší možnosti, zabezpečení, informace o přečtení a také o psaní.

 

Nespornou výhodou je, že se jednotlivé zprávy neúčtují, jelikož se používá běžného připojení k internetu. Klidně postačí i WiFi. Apple má svůj vlastní ekosystém, přes který komunikují uživatelé, pakliže mají zařízení od Applu. Pokud ale například majitel iPhonu chce napsat textovku někomu jinému s Androidem, dojde k poslání přes SMS. Zde není ani základní šifrování a komunikace tak není zabezpečená.

RCS na vzestupu, i po finanční stránce

Google nechce, aby se Apple vzdal svého vlastního systému. Celá kampaň je jen o tom, aby začal podporovat i RCS, aby komunikace mezi Apple zařízeními a Androidy byla zabezpečená a používalo se modernějších standardů. Je jen otázkou, jestli Apple nasadí modernější technologii, nebo bude maximálně používat SMS z minulého stolení.

Zdroje: android.com, techcrunch.com, androidpolice.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat