ARM možná změní licencování a změní trh se smartphony

ARM možná změní licencování a změní trh se smartphony
2022-10-30T16:30:31+02:00
• 30. 10. 2022

Zdroj: ARM

Výrobci smartphonů se sice snaží okouzlit nejrůznějšími funkcemi a možnostmi svých mobilů, ale na pozadí jsou ještě větší hráči. Pokud si vezmeme v potaz jen výrobce SoC (System on Chip), které obsahují výpočetní jádra, grafiku, modem, ISP, NPU a jiné další součásti, tak je firem jen pár. Mezi ty nejvýznamnější patří Mediatek, Qualcomm, Samsung, Apple a dnes i takový Google. Všechny ale spojuje jedna firma nazvaná ARM, která vyvíjí stejnojmennou architekturu. Ukazuje se, že by mohlo dojít na změnu licencování, což by postihlo následný vývoj celého trhu.

Vše nebo nic?

Qualcomm a ARM se přou o společnost Nuvia, přičemž ze samotného soudního sporu vyplynuly zajímavé informace. Qualcomm tvrdí, že ARM chce změnit způsob licencování svých technologií. V tuto chvíli si mohou společnosti jednoduše zakoupit licenci na výpočetní jádra Cortex, která použijí ve svém SoC. Jako grafiku ale mohou zvolit cokoliv jiného. Zde je nutné podotknout, že ARM má kromě Cortex jader k dispozici i grafiky Mali a jiné další produkty.

Ze spisů vyplývá, že ARM plánuje změnit licenční program do takové míry, kdy bude vyžadovat komplexní licenci. To by znamenalo, že pokud nějaká společnost bude chtít použít výpočetní jádra Cortex, bude muset současně použít i grafiky Mali, ISP a třeba i NPU jednotky.

snapdragon 2500x1667x

Zdroj: Qualcomm

To by ve výsledku znamenalo, že procesory Snapdragon by nemohly mít grafiku Adreno, Google by nemohl používat své vlastní TPU (Tensor Processing Units – konkurenční k NPU) a Samsung by nemohl používat své vlastní grafické čipy vyvíjené ve spolupráci s AMD.

Zatím ale ARM nic oficiálně neoznámil a je otázkou, jestli by taková změna byla prospěšná pro samotnou společnost. Současní výrobci by mohli zvýšit investice do konkurenční platformy SiFive nebo jiné založené na RISC-V.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat