SiFive se možná stane konkurencí pro ARM v oblasti SoC pro mobily

SiFive se možná stane konkurencí pro ARM v oblasti SoC pro mobily
2019-06-09T13:33:29+02:00
• 9. 6. 2019

Současné dění na mobilním trhu kolem společnosti Huawei může pozměnit celý průmysl. Zatím si musíme počkat, co se stane, až dočasná licence vyprší čínskému výrobci nejen mobilních telefonů. Ty nejčernější scénáře zmiňují vlastní operační systém, vyloučení z asociací a dokonce definitivní konec spolupráce s firmami jako je ARM. Nyní se v tomto světle dostává pozornosti společnosti SiFive, která by se mohla stát výraznější konkurencí.

SiFive vs. ARM

ARM je sice do počtu lidí malou firmou, ale o to je významnější, jelikož její technologie jsou součástí většiny mobilních zařízení. Samsung, Qualcomm i Huawei využívají produkty této firmy pro vytváření vlastních procesorů. ARM nedrží monopol na procesory, má i konkurenci, ale není příliš známá a dá se říci ani významná, co se týče smartphonů.

SiFive získává pozornost díky poslednímu kolu investicí, jelikož Qualcomm vložil do této firmy 65,4 milionu dolarů. Technologie SiFive jsou založeny na open source technologii RISC-V. Sice se tato instrukční sada neobjevila v mobilech, ale například ji najdeme v příslušenství, jako jsou hodinky, náramky a podobná zařízení.

Qualcomm komentoval svou investici jako příležitost podpořit společnost, která může významně pozměnit trh. Kromě toho do SiFive investují firmy jako Intel, Huami, Western Digital. Mezi partnery nadace RISC‑V jsou například Nvidia, Google, Tesla a Oculus.

Hlavní výhodou technologií od SiFive je samotný proces návrhu vlastního SoC (procesoru). Firma sama uvádí, že takový proces nemusí zabrat měsíce až roky, ale postačí vám k tomu jeden až tři měsíce. Sice se může jednat o menší a málo známou společnost, ale již dokázala „vyděsit“ konkurenci natolik, že třeba ARM vytvořil speciální stránku proti technologii RISC-V. Ta ale musela být odstraněna.

Je tedy možné, že v budoucnu se SiFive stane významným hráčem na trhu. Nabízí se také možnost, že by společnost mohla zastoupit ARM a spolupracovat s Huawei na designování budoucích mobilních procesorů.

Zdroje: phonearena.com, androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat