Google zřejmě vybaví Pixel 6 vlastním procesorem aktualizováno

Google zřejmě vybaví Pixel 6 vlastním procesorem [aktualizováno]
2021-05-06T06:20:48+02:00
• 6. 5. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Aktualizováno 6. 5.

Před měsícem se objevily spekulace naznačující, že Google letos vybaví smartphone Pixel vlastním procesorem. Zatím nebyla k dispozici ani jedna zmínka nebo náznak přímo od Googlu, ale to se mění. Přímo v AOSP jeden z vývojářů uvedl webový odkaz na zdrojové soubory, které nejsou dostupné bez přihlášení, ale samotná URL adresa zmiňuje kódové označení „Whitechapel“ a také GS101. S největší pravděpodobností se jedná o zkratku Google Silicon 101. Na tomto procesoru má Google údajně pracovat přímo se Samsungem. Je také zmíněno zařízení P21, což asi bude Pixel 6, případně nějaký prototyp.

Screenshot 44 956x395x

Zdroj: Google

Původní článek 2. 4.

Google v minulosti měl několik programů referenčních zařízení. Například Nexus mobily si nechával vyrábět ostatními výrobci, jen diktoval, co má být obsaženo. Následně se pustil do současné linie Pixel, kterou si již vyrábí sám. experimentoval i s vlastními komponentami. Můžeme například zmínit Pixel Visual Core pro lepší a rychlejší zpracování fotografií nebo Pixel Neural Core pro úkony v rámci umělé inteligence. Také lze zmínit Titan M, což je bezpečnostní čip, který se jediný používá do dnešního dne. Spekulovalo se hodně o vlastním procesoru a možná nadešel jeho čas.

„Whitechapel“

S příchodem smartphonu Pixel 5 (recenze) došlo k razantní změně. Nejvybavenější mobil od Googlu jednoduše již neobsahoval nejvýkonnější procesor na trhu. Místo Snapdragonu série 800 byl použit Snapdragon 765, který sice nemá takový výkon, ale dostačuje i náročnějšímu uživateli. Nedávno jsme se dočkali představení Snapdragonu 780G, takže se předpokládalo, že by mohl být použit u Pixelu 6, kterého se dočkáme v druhé polovině tohoto roku.

2020 10 29 191742 2 3416x1922x Pixel 5

Pixel 5; Zdroj: Dotekomanie.cz

Nové informace ale naznačují, že bychom se letos mohli dočkat procesoru přímo od Googlu, který by byl použit u dalšího top modelu Pixel. Web 9to5Google získal přístup k dokumentům, které zmiňují procesor s kódovým označením „Whitechapel“. Dle dostupných informací na něm pracuje Google s divizí System LSI společnosti Samsung. Ta ostatně vyvíjí i Exynos procesory.

Samsung představil Exynos 2100, konkurenci pro Snapdragon 888

Další náznaky existence procesoru se objevují i v návaznosti na části zdrojových kódu v aplikacích od Googlu. Kupříkladu se zmiňuje platforma Slider v aplikaci Fotoaparát, která má mít spojitost právě s procesor od Googlu. Dle informací má mít čip označení GS101, přičemž GS má být zkráceně Google Silicon.

Exynos s AMD GPU může dorazit ještě letos

Samsung měl pošramocenou pověst kvůli výkonu Exynos procesorů, ale to se začíná měnit, zejména díky větším investicím. Je tedy otázkou, jakou roli hraje Samsung při vývoji Google procesoru. Jestli jen zajišťuje výrobu, nebo se přímo podílí na vývoji. Od nového procesoru se očekává, že mimo jiné objeví také v Chromeboocích.

Zdroje: 9to5google.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jiří Šťastný

2. 4. 2021, 22:00

Obsaženo, nebo osazeno? … nechci dělat chytrého, sám teď nevím, ale zdá se mi to divné

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat