Snapdragon 780G představen, nový král vyšší střední třídy

Snapdragon 780G představen, nový král vyšší střední třídy
2021-03-25T16:30:04+02:00
• 25. 3. 2021

Zdroj: Qualcomm

Qualcomm představuje v poslední době jeden procesor za druhým, byť to ne vždy dává smysl. Mírně jsme se pozastavili nad Snapdragonem 860, který má základ ve dva roky starém modelu. Dnes zde máme ale novinku, která míří do série sedmé série a nabízí značný posun, minimálně z pohled specifikací. Snapdragon 780G se zřejmě stane lídrem ve vyšší střední třídě, byť mu může konkurovat právě Snapdragon 860 nebo Snapdragon 870.

Qualcomm představil Snapdragon 860

Snapdragon 780G

Snapdragon 765 oslovil nejen výrobce svou rychlostí a vybaveností. Je také k dispozici ve verzi Snapdragon 765G, který si nakonec našel cestu i do top modelu od Googlu pro minulý rok (recenze). Poměrně nedávno Qualcomm představil Snapdragon 768G, kde došlo na zvýšení výkonu. Dnes zde máme Snapdragon 780 a nejde jen o několik úprav, případně drobné vylepšení v oblasti výkonu.

Novinka je vyráběna pomocí novější 5nm technologie, takže se nabídne vyšší výkon a také nižší spotřeba. Základem jsou novější jádra Cortex A78, přičemž jedno pracuje na 2,4 GHz, další tři na 2,2 GHz. To je více než původní modely 765(G), ale méně než 768. Dá se tedy předpokládat, že se ještě dočkáme verze s vyšší taktovací frekvencí. Zbylá čtyři jádra zůstala stejná, tedy Cortex A55, ale nabízí vyšší frekvenci 1,9 GHz.

Screenshot 128 946x344x

Zdroj: Qualcomm

Grafiku má nově na starost Adreno 642, které nabízí o 50 % více výkonu. Další značný posun jde vidět u DSP, kde je použit Hexagon 770 s výkonem 12 TOPS (Tera Operations Per Second – počet operací za sekundu), což je o 7 TOPS více než u předešlé generace. O zpracování fotografií se nově postará Spectra 570. Sice je zde stále podpora pro 192MPx rozlišení, ale nabídka možností je vyšší, zejména s ohledem na kombinace senzorů. Také umí zpracovat tři 25MPx fotky najednou.

O konektivitu se stará novější integrovaný modem Snapdragon X53 s podporou sítí páté generace. Také je zde FastConnect 6900 pro podporu WiFi 6E. Bohužel v jedné oblasti jsme se nedočkali dramatického vylepšení. Snapdragon 780G si poradí maximálně s operačními paměťmi LPDDR4x.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat