Xiaomi se dostalo na „černou“ listinu USA

Xiaomi se dostalo na „černou“ listinu USA
2021-01-15T06:38:53+02:00
• 15. 1. 2021

Zdroj: Xiaomi

8

Rok 2020 byl doslova nepříjemný pro Huawei, jelikož zákaz ze strany USA donutil firmu značně změnit svou strategii a hlavně učinit kroky pro záchranu impéria. Například výrobce investuje nemalé finanční prostředky pro vlastního ekosystému, aby smartphony byly konkurenceschopné hlavně po stránce softwaru. Administrativa USA učinila další krok a do problémů se dostává další čínský gigant, tentokrát Xiaomi.

Huawei zaznamenal pokles prodejů téměř o 60 %, Xiaomi a Oppo naopak rychle rostou

Xiaomi vs. USA

První je nutné dodat, že Xiaomi nečelí stejnému zákazu jako Huawei nebo ZTE. Tentokrát se na listinu nežádoucích subjektů dostala společnost z rozhodnutí ministerstva obrany. Neznamená to tedy, že by Xiaomi nemohlo používat technologie amerických společností. Ačkoliv je tedy Xiaomi evidováno jako nežádoucí společnost, tak stále bude moci využívat Android, Google služby, bude moci spolupracovat s Qualcommem a dalšími firmami.

Huawei Harmony OS 2.0 je nakonec založen na Androidu

Ministerstvo obrany eviduje Xiaomi jako komunistickou čínskou vojenskou společnost. V porovnání například s Huawei se Xiaomi nevěnuje budováním sítí a podobně. Soustřeďuje se na běžné spotřební zboží a elektroniku pro běžné lidi. Ministerstvo obrany neposkytlo bližší informace, proč se Xiaomi dostalo na tento seznam, kde jsou firmy s působností v chemickém průmyslu, leteckém atd.

Xiaomi Mi10T Pro 1 5384x3022x

Xiaomi Mi 10T Pro; Zdroj: Dotekomanie.cz

Ačkoliv Xiaomi nebude mít zákaz spolupráce s americkými společnostmi, i tak bude toto rozhodnutí dopadat na firmu. Z rozhodnutí administrativy prezidenta Trumpa se musí američtí investoři zbavit do 11. listopadu všech investic v Xiaomi. Na to zareagoval i akciový trh, kde jde vidět výrazné oslabení akcií, přičemž se očekává, že tento trend bude postupně pokračovat na dalších akciových trzích po celém světě.

Huawei snižuje svou závislost na zahraničních firmách

Prezident Trump tak necelých pět dnů před koncem svého mandátu dělá další rozhodnutí, které bude mít dopad na populárního výrobce smartphonů. Už nyní se předpokládá, že toto rozhodnutí bude možná změněno po nástupu nového prezidenta, ale nelze se na to spoléhat.

Aktualizováno

České zastoupení společnosti Xiaomi nám zaslalo vyjádření k této události. Jak se dalo očekávat, ohrazuje se vůči umístění na seznam nežádoucích subjektů ministerstvem obrany.

„Společnost Xiaomi vždy dodržuje platné legislativní normy a provozuje svojí činnost v souladu s příslušnými zákony a předpisy zemí, ve kterých podniká. Společnost znovu opakuje, že poskytuje produkty a služby k civilnímu a komerčnímu využití. Zároveň potvrzuje, že není nijak vlastněna, kontrolována ani přidružena k čínské armádě, a že není „společností čínské komunistické armády“ jak je definováno v rámci NDAA. Společnost podnikne náležité kroky k ochraně zájmů společnosti a jejích akcionářů. Společnost také přezkoumává potenciální důsledky této záležitosti k plnému pochopení dopadů na holding. Další vyjádření bude společnost vydávat s ohledem na vývoj situace.“

Zdroje: theverge.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

František Šišák

16. 1. 2021, 7:55

Co na to říct, když nemám čím konkurovat, tak aspoň konkurenci poškodím nebo zničím…!!! Styl Amerika, ve všem, a všude …!!!

A já po roce vyměnil Huawei za Xiaomi. Připadám si jako z bláta do louže.

Lucie Budínová

VIP 15. 1. 2021, 17:18

Ten Trump je fakt DEBIL!!! Snad to všechno Biden změní.

Martin Jeřábek

VIP 15. 1. 2021, 15:56

Banda kreténů to je, už by tu emeriku měl někdo zničit, stejně je tam samý imigrant.

Jan Pytloun

15. 1. 2021, 12:53

Přesně jsem to říkal,jak se Xiaomi dostane v prodejích před Apple ,přijde ban. No a už je to tady.

Roman Rychlý

15. 1. 2021, 11:06

Ty amíci jsou pěkně připokakaný,ono je to dobře vidět v těch jejich akčních filmech.

K tomu není co dodat :-)
Snad jen, že bych rád poslal panu Trampovi písničku na přání od skupiny J.A.R. a skladbu bych zvolil s názvem „Jsem vymletej“ :-)

Karel Čapka

VIP 15. 1. 2021, 7:12

Snad to Biden nezmění!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat