Galaxy Note 20 (Ultra) je kontroverznější více než kdykoliv před tím

Galaxy Note 20 (Ultra) je kontroverznější více než kdykoliv před tím
2020-08-06T06:45:06+02:00
• 6. 8. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Včera měl Samsung velkou událost, kde představil rovnou několik zařízení. Trh se tak obohatil o chytré hodinky Galaxy Watch3, sluchátka Galaxy Buds Live, tablet Galaxy Tab S7+, ohebný telefon Galaxy Z Fold2 a také smartphone Galaxy Note20 (Ultra). Právě poslední zařízení je kontroverzní z pohledu specifikací, konkrétně kvůli procesorům.

Samsung vs. Qualcomm

Samsung patří mezi ty výrobce mobilních telefonů a jiných zařízení, který si vyrábí i vlastní procesory značky Exynos. Nejnovější model je Exynos 990, který byl představen v říjnu minulého roku a byl prvně použit u smartphonů Galaxy S20 (recenze S20 Ultra). Konkurentem byl rozhodně Snapdragon 865 z prosince minulého roku.

Samsung použil oba procesory u modelů Galaxy S20. Model s procesorem od Qualcommu zamířil jen na omezené množství trhů, zejména do USA. Na zbylé trhy zamířil model s Exynos 990. Tuto strategii jihokorejský gigant razí již nějakou dobu, ale nejde jen o jeho rozhodnutí, na vině jsou i licence, patenty a nejrůznější dohody. Ačkoliv společnost tvrdila a stále tvrdí, že se jedná o rovnocenné procesory, již bylo dokázáno, že tomu tak není. Například web AnandTech řádně otestoval obě varianty Galaxy S20 Ultra a výsledky jasně mluví ve prospěch smartphonů se Snapdragonem 865. Nejde jen o benchmarky, ale také o spotřebu a práci v zátěži.

95159 650x600x 112449 650x400x

Zdroj: anandtech.com

Samotné procesory jsou rozdílné i po stránce výbavy, respektive i specifikací. Exynos používá tři clustery jader, kde jsou 2x Exynos M5, 2x Cortex-A76 a 4x Cortex-A55. Snapdragon 865 má modernější výbavu v podobě čtyř jader Kryo 585 založených na Cortex-A77. Není to ale jediný rozdíl. Další odlišnosti najdeme napříč dalšími specifikacemi. Jednoduše řečeno, smartphony se Snapdragonem 865 nabízí lepší výkon.

U čerstvý novinek Galaxy Note20 a Galaxy Note20 Ultra bude rozdíl o poznání větší. Zatímco verze pro většinu trhů nabízí dnes již starší Exynos 990, tak ve spojených státech budou mít k dispozici rovnou modely se Snapdragonem 865 Plus, tedy ještě výkonnějším procesorem. Právě tento model je přetaktovaný a nabízí lepší výsledky než Snapdragon 865.

Pokud byste tedy chtěli ten nejlepší model z nové řady od Samsungu, museli byste jej zakoupit například v USA. Jinými slovy, v Česku si zakoupíte nejvybavenější verzi Galaxy Note20 Ultra za 38 999 Kč, ale nebude se rovnat výkonu nejvybavenější varianty v USA za přibližně stejnou cenu.

Zdroje: anandtech.com, sammobile.com, sammobile.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat