Chrome pro Android zvyšuje zabezpečení stránek

Chrome pro Android zvyšuje zabezpečení stránek
2019-10-18T08:15:26+02:00
• 18. 10. 2019

Webový prohlížeč Chrome pro Android se nedávno dočkal možnosti upozornění, když je váš účet v ohrožení. Zatím se jedná o experimentální funkci, ale v dohledné době se jí dočkáme ve stabilní variantě aplikace. Google dál pracuje na bezpečnostních prvcích a nyní představuje další novinku, které si nemusíte všimnout. Na druhou stranu u slabších zařízení asi zaznamenáte snížení výkonu.

Chrome a izolace webů

V minulém roce Google zavedl novinku nazvanou izolace webů u Chromu pro počítače. To znamená, že každá webová stránka se načítá v samotném procesu, čímž se zvyšuje zabezpečení a soukromá data nelze odcizit prostřednictvím jiné webové stránky. Tato novinka se nyní dostává do Chromu pro Android, ale je zde několik omezení.

Google nemůže jen tak zavést funkci izolování webových stránek na Androidu. Došlo by ke zvýšení zatížení smartphonu nebo tabletu s Android, což by mělo následky i na využívání operační paměti. Z tohoto důvodu zavádí odlehčenou verzi, která bude aktivní jen na určitých stránkách, kde se přihlašujete ke uživatelskému účtu.

Taková webová stránka se přepne na samostatný proces, tudíž dojde ke zvýšení zabezpečení. Kromě tohoto omezení je zde také nutnost, aby zařízení mělo minimálně 2 GB operační paměti. Pokud si myslíte, že máte dostatečně dobře vybavený smartphone, můžete tuto funkci zapnout na všechny otevřené webové stránky. Stačí funkci aktivovat v experimentálních možnost. Zde dohledáte položku „Site per process“. Musíme ale varovat, jelikož dojde k větší spotřebě výkonu. Můžete se tedy potýkat se zpomalením prohlížení webových stránek, případně zařízení.

Možnost aktivování na všechny stránky se nachází až v Chromu 78 Beta, tedy v našem případě. Základní automatická implementace je k dispozici dle Googlu již v Chromu 77.

Vychází Chrome 77, umožní třeba posílání webových adres mezi zařízeními

logo-app Chrome Canary (nestabilní) Google Inc. Zdarma ANDROID logo-app Chrome Dev Google Inc. Zdarma ANDROID logo-app Chrome Beta Google Inc. Zdarma ANDROID logo-app Prohlížeč Chrome – Google Google Inc. Zdarma ANDROID

Zdroje: 9to5google.com, xda-developers.com, blog.chromium.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat