Google prozradil, jak se měl jmenovat Android 10 aktualizováno

Google prozradil, jak se měl jmenovat Android 10 [aktualizováno]
2019-08-29T15:10:37+02:00
• 29. 8. 2019
1

Aktualizováno 29. 8.

Google již oficiálně představil novou podobu značky Android, přičemž se již nebudeme setkávat s doplňkovými názvy, které byly vybírány z kategorie sladkostí. To ale neznamená, že by neexistovalo kódové označení. Nyní se dozvídáme, že Android 10 se interně jmenoval Quince Tart a veřejně měl pak získat označení Queen Cake. Nyní si ale budeme muset zvyknout, že u systému se bude měnit jen číslovka. K oficiálnímu uvedení by mělo dojít příští týden, ale zatím musíme počkat na potvrzení této informace.

Quince Tart a Queen Cake

Aktualizováno 26. 8.

Google se nějak dlouho netajil tím, že nadcházející verze mobilního operačního systému Android ponese označení Android 10. Očekávali jsme, že se dočkáme ještě nějakého oficiální události, kde bude představeno ještě kódové označení, ale nyní již víme, že se tak nestane. Google totiž zrušil používání názvů cukrovinek pro Android. Očekávali jsme tedy, že se Google pochlubí termínem, kdy bude dostupná stabilní verze Androidu 10.

Zatím Google mlčí, ale technická podpora společnosti odpověděla na jednoduchý dotaz týkající se dostupnosti Androidu 10 na Pixel 3a. Mělo by se tak stát 3. září, tedy za týden. Jestli ve stejnou dobu dojde na uvedení nových Pixelů 4, nevíme. Je možné, že si budeme muset počkat trochu delší dobu.

Původní článek 7. 5.

Zatímco jsme si v minulosti museli počkat na oficiální označení Androidu nějakou dobu, tedy až do podzimu, tak nyní Google trochu přeskočil. Sice neznáme kódové označení, ale aspoň Google prozradil, že nadcházející verze se bude jmenovat Android 10. Sice se nejedná o nějak velké překvapení, ale jedná se v podstatě o první tiskovou konferenci, kde se dozvídáme hlavní novinky nového systému.

Android 10

K dispozici je vývojářská verze Androidu Q/10 již nějakou dobu a již jsme se dozvěděli mnoho novinek a nadcházejících změn. Sice některé nejsou stále konzistentní, ale máme aspoň představu, kam Google míří.

Jednou z hlavních novinek je například Live Caption. Jedná se o systém, který doplní titulky do jakéhokoliv videa nebo zvukové nahrávky. V tomto případě se využívá i umělé inteligence, aby převod mluveného slova byl co nejrychlejší a nejpřesnější. Sice tuto funkci nevyužije asi jen tak obyčejný uživatel, ale jsou případy, kdy se hodí. Například neslyšící si tak budou moci vychutnat jakékoliv videa a neunikne jim podstata. Systém běží přímo v Androidu 10 a nevyužívá se internetového připojení. Také nedochází k odesílání dat.

Dočkali jsme se také oficiálního potvrzení tmavého režimu pro celý systém. Sice se nejedná o absolutní novinku u všech mobilních telefonů, ale vzhledem k tomu, že je to součástí čistého systému, bude dostupná pro všechny uživatele, kteří dostanou aktualizaci na Android 10.

Google se také soustředil na ochranu osobních informací, což se dotýká i aplikací. Co se týče uživatelů, najdou v nastavení mobilního telefonu novou položku, odkud půjde lépe nastavit některé prvky dotýkající se osobních dat. Jednou z hlavních novinek je například umožnění aplikacím k přístupu o poloze zařízení jen v momentu, kdy je aplikace používána. Máte tak jistotu, že nejste sledováni během nepoužívání aplikace.

V rámci Digital Wellbeing jsme se dočkali možností, jak trochu omezit používání aplikací. Nyní ale přichází Focus Mód, kdy vyberete aplikace třeba zaměřené na práci a ostatní budou utlumeny. Díky tomu budete moci se soustředit na práci. Po deaktivaci jsou všechny aplikace dostupné.

Další novinky budou představeny na podzim tohoto roku, stejně tak budeme objevovat změny v nadcházejících beta verzích.

Zdroj: Tisková konference

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

To je úžnasné, že Google po devítce nečekaně schválil desítku ;)

Konečně Matfyzáci nebudou muset počítat trojčlenku, jako u verzí Windows :)

Myšlenka offline titulkování pro „tetřevy hlušce“ je jistě fajn, jen se obávám, že čeští neslyšící ji asi hned tak neocení, když nefunguje v češtině ani asistent.

Přimlouvám se za asistentku… 😘

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat