Anonymní režim lze stále detekovat v Chromu

Anonymní režim lze stále detekovat v Chromu
2019-08-09T19:00:00+02:00
• 9. 8. 2019

Minulý rok se objevila studie, že ačkoliv uživatel použije anonymní režim u prohlížeče Chrome, stále je možné, aby webové stránky sbíraly data. Od té doby se Google více zaměřil na tuto problematiku, přičemž nevýhodou je, že lze detekovat, jestli uživatel používá anonymní režim. Chrome ve verzi 76 toto měl opravit, ale nakonec se podařilo objevit jiný způsob, jak detekovat anonymní režim.

Chrome a anonymní režim

Detekce anonymního režimu umožňuje webovým stránkách změnit obsah a například požadovat po uživateli, aby jejich web byl prohlížen v normálním režimu. Případně se použijí jiné techniky. V tomto ohledu tedy nejde o zcela anonymní režim a Google zapracoval na drobné nesrovnalosti.

Původní detekce tohoto režimu spočívala na API FileSystem, která při běžném požívání umožňuje zapisovat na disk. V případně anonymního režimu toto API vracelo chybu, takže bylo zjistitelné, jak je webová stránka prohlížena. Google pozměnil chování a odstranil chybové hlášení. V anonymním režimu nedojde k zápisu na disk, ale do operační paměti. Webové stránky tak nemohly detekovat nic.

Anonymní režim

Bezpečnostní výzkumníci Vikas Mishra a Jesse Li došli na alternativní řešení, kde používají Quota Management API. Webové stránky totiž mohou detekovat zapisovací rychlost úložiště a právě zde je problém. Operační paměť nabízí vyšší rychlosti než kdejaké úložiště. Právě díky tomuto rozdílu lze určit, jestli Chrome pracuje v normálním režimu a zapisuje na disk, nebo je v anonymním a zapisuje do operační paměti.

Čekání na opravu

Na základě tohoto zjištění byl vytvořen požadavek na opravení této nedokonalosti. Google se pokusí udělat úpravy, aby nebylo možné zjistit, jestli uživatel používá anonymní režim. Buď dojde ke kompletnímu předělání této části API, nebo se mohou vývojáři pokusit o úpravu rychlosti zápisu.

Zdroj: neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat