USA vs. Čína – Huawei žádá po Verizonu zaplatit 1 miliardu dolarů za využití patentů

USA vs. Čína – Huawei žádá po Verizonu zaplatit 1 miliardu dolarů za využití patentů
2019-06-17T15:30:45+02:00
• 17. 6. 2019

Vztahy mezi Čínou a Spojenými státy americkými jsou napjaté již více než rok. Čínský technologický gigant Huawei momentálně čelí řadě problémů nejen v USA, ale také ve státech Evropské unie. Proto asi není překvapující, že i sama čínská společnost na podobné problémy reaguje. V uplynulém týdnu se dostala na veřejnost informace, že Huawei žádá po americkém Verizonu zaplacení 1 miliardy dolarů za využívání jejích patentů.

Huawei žádá po největším americkém operátorovi úhradu za využití více než 200 patentů. Jedná se o patenty různých klíčových oblastí – od síťového vybavení, infrastruktury až po technologie zabývající se IoT.

Server Reuters se snažil vypátrat, zda se podobná žádost čínské společnosti dostala do rukou i k jiným americkým operátorům. Ani zástupci T-Mobile ani AT&T se k dotazu prozatím nevyjádřili. Operátor Sprint pak situaci odmítl současně komentovat.

Podobně zdrženlivě se k celé situaci vyjadřuje i přímo dotčený Verizon. Mluvčí společnosti odmítl situaci jakkoliv komentovat, protože se může jednat o začínající právní spor mezi operátorem a čínskou společností. Zároveň k takto strohému vyjádření mluvčí doplnil, že vzhledem k širšímu geopolitickému kontextu může jakýkoliv spor s Huawei ovlivnit celé odvětví telekomunikací, a rovněž může přerůst v rozsáhlejší mezinárodní spor.

Zástupci obou dotčených společností se minulý týden sešli v New Yorku, kde o sporných patentech diskutovali. Závěry ze schůzky nicméně známé nejsou.

Reakce na nedávná rozhodnutí

USA již minulý měsíc zařadily čínský Huawei na černou listinu. Americké společnosti tak bez souhlasu vlády nemohou s čínským gigantem obchodovat. Zákaz by měl začít platit 19. srpna. Důvodem jsou potenciální bezpečnostní rizika. Washington navíc požaduje po kanadských úřadech vydání finanční ředitelky Huawei Meng Wanzhou. Ta byla zatčena ve Vancouveru již na konci loňského roku. Čína kvůli tomuto zatčení rovněž provedla obchodní opatření proti dovozu kanadských produktů do své země.

Nepřehlédněte:
Huawei upraví své bezpečnostní praktiky ve Velké Británii
Huawei zařízení odebrána z Android Enterprise certifikace

Spor mezi Huawei a Verizon tak zcela jistě není záležitostí pouze těchto dvou společností, ale týká se i obou zemí. Pokud by Verizon odmítl zmiňovanou částku zaplatit, je téměř jisté, že se spor dostane před soud.  Celá situace samozřejmě bude velmi sledovaná. Zajímavé bude rovněž sledovat i to, zda se do celého problému zapletou i další američtí operátoři. Jisté je nicméně jedno – spor mezi USA a Čínou rozhodně zatím nespěje ke konci.

Zdroje: phonearena.com, reuters.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat