Huawei získává odklad 90 dnů na americký zákaz

Huawei získává odklad 90 dnů na americký zákaz
2019-05-21T06:54:43+02:00
• 21. 5. 2019

Visitors pass a Huawei marquee in Barcelona, during the Mobile World Congress last year. The daughter of the Chinese telecommunications giant's founder was arrested Saturday in Canada on U.S. request, in a move that threatens to inflame U.S.-China trade tensions.

2

Tento týden je vskutku divoký pro společnost Huawei. Americké úřady totiž přidaly společnost na černou listinu, kvůli čemuž nemohou americké společnosti obchodovat s tímto čínským výrobcem. Největší problém nastane u společnosti Google, jelikož Huawei nebude moci do svých zařízení implementovat Google služby. Dotkne se to i hardwarových technologií, kde je výrobce závislý na dodávkách některých součástek. Huawei ještě včera vydalo oficiální vyjádření směřující spíše na stávající majitele smartphonů této značky. Americké úřady se znovu ozvaly a vydaly dočasný odklad.

Huawei má 90 dnů

Jen tak zastavit spolupráce mezi Huawei a americkými společnostmi by mělo poměrně velký dopad i na ekonomiku USA vzhledem k velikosti Huawei. Minimálně by to odnesly společnosti jako Google, Intel, Qualcomm a další. Ministerstvo obchodu zřejmě i kvůli tomu vydalo 90denní odklad a společnost Huawei získává licenci, aby firma mohla po dobu tří měsíců spolupracovat s americkými společnostmi.

Tato doba není určena jen pro odložení, ale spíše pro dokončení stávajících dodávek a dořešení celé situace, aby nic nebylo uspěcháno. Google tak třeba bude moci poskytovat své služby tomuto výrobci nadále, což se týká i bezpečnostních aktualizací atd. Dle některých zdrojů má Huawei vytvořeny skladové zásoby komponent, které by mohly vydržet až jeden rok.

Konečné datum zastavení obchodování mezi americkými firmami a Huawei je stanoveno na 19. srpna, ale ani to nemusí znamenat kompletní přetržení všech vazeb. Ministerstvo obchodu může po tomto termínu prodloužit platnost dočasné generální licence na obchodování.

Podobný proces byl již použit u ZTE, jak zmiňuje web AndroidPolice. Huawei je nyní v nelehké situaci, kdy spojené státy drží prst na pomyslném červeném tlačítku. Výrobce takto získává možnost nalezení alternativ, případně k vyřešení všech problémů.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Attila Virág

29. 5. 2019, 22:18

Čína by im mohla dať zákaz predaja aplov u seba doma, ani by nemusela úplný zákaz dať, stačí ak vrije do pamäti svojim ľuďom, ako veľmi im ten kapitalista ničí ekonomiku a snaží sa z nich spraviť druhoradý národ… Trump.. niečo sa mu nepáči, že sa niekomu darí viac ako americkej firme, tak ju zakáže.., zvýši clá, .. Mám taký nápad.. ako sa stavia Amerika voči svetu, tak by sa mal svet stavať proti Amerike. To neni súboj firiem o prvenstvo a boj o zákazníkov.. A ozaj, protimonoponé úrady na to čo vravia? Keď sa Aplu darilo.. nikto ho nezakazoval, teraz je na zadných priečkach s predajom, tak amíci idú zakazovať.. Svinstvo totálne, som zvedavý ako dlho bude toto ten prezident robiť.. kým sa zvyšok sveta nepostavý proti Amerike a nezačne jadrová vojna? Do Ruska špŕtali že zostrelili nejaké civilné lietadlo, Irak, Irán, vojna o peniaze, ropu, a vojenský priemysel, to chcel docieliť pri Rusku a Ukrajine.. kde hrotil situáciu, nám dali zvýšené clá na kovy a autá…. je to banda pijavíc, len čisto príživníci… žiju z nešťastia druhých a ak sa niekomu darí.. tak ho zakážu.. sú to proste američania (véééľmi som chcel na nich nadávať.. ale nech nevyzerám ako nejaký hlupáčik.. tak som sa toho véééľmi zdržiaval)
A ešte ma napadlo, že, tak ako uvalili sankcie na Rusko s potravinami, tak sa z Ruska stal sebestačný štát, a už aj vyváža, tak aj čína by si mohla vyrábať sama súčiastky.. čo je to najmenej… ale ten softvér.. ak sa im podarilo spojazdniť nejaký skvelý, že by konkurovali mikrosoftu (windows, android, google ) tak by sa stali aj v tomto konkurenciou momentálneho monopolu. Ale to je toooľko vynaloženého úsila, peňazí a času, že to si ja ako bežný smrteľník ani len predstaviť neviem… ale kecať a snívať môžem :)

Marek Mieč

21. 5. 2019, 7:40

Vidím v tom pouze další druh sankcí USA proti Číně jako takové .

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat