DxOMark už testuje i přední kamery, králem je Pixel 3

DxOMark už testuje i přední kamery, králem je Pixel 3
2019-01-22T08:25:03+02:00
• 22. 1. 2019

U smartphonů se výrobci nejvíce zaměřují na fotografické schopnosti, aspoň co se týče top modelů. V poslední době můžeme pozorovat trend používání více foťáků, přičemž se do hry dostává „computational photography“, tedy zpracování a vylepšení obrazu za použití softwaru. Samozřejmě se neustále zvyšuje výkon mobilů, kde může jakýkoliv uživatel využít testovací aplikace. Dokonce jsou k dispozici i takové, které se zaměřují na zpracování dat pomocí AI (umělé inteligence).

Bohužel v oblasti fotografií žádný takový jednotný test není, aspoň z pohledu aplikace. Zde tuto roli supluje francouzská společnost DxOMark, která hodnotí nejen fotografické schopnosti mobilních telefonů. Do této chvíle byly prováděny testy jen zadní kamer, ale nyní se začínají testovat fotografické schopnosti přední senzorů.

Přední kamery jsou podrobeny testům

Výrobci vylepšují kvalitu fotografií i u předních kamer, ale toto tempo se nedá srovnávat s vývojem zadních senzorů. I přes to, že se stále nacházíme v době, kdy selfie je stále v kurzu, zejména u Instagramu a podobných služeb, není na trhu test, který by jednoznačně určil krále selfie fotografií. Právě zde se vkládá do hry DxOMark, který vytvořil test a hodnocení pro tento typ foťáků.

Testování probíhá přibližně dva týdny a obsahuje 45 různých scén. Během této doby se pořídí na 1500 snímků a dvě hodiny videa. Vše je podrobeno zkoumání a analýze výsledků, kde se například DxOMark zaměří na HDR, bokeh efekt, šum, detaily, ostrost, barevné podání a podobně. Kompletní metodika není známá a zřejmě nikdy nebude, aby se výrobci nezaměřovali jen na vylepšování u konkrétních kritérií, což by znehodnotilo testování. V DxOMark jsou si vědomi zkrášlovacích efektů, s kterými počítají.

Králem předních foťáků je Pixel 3

V tuto chvíli vévodí zadním kamerám společnost Huawei s modely P20 Pro (recenze) a Mate 20 Pro (recenze), na třetím místě se umístil top model od Applu (recenze). Zajímavostí je, že do první desítky se dostal i mobil s jedním zadním foťákem – Pixel 3 (recenze Pixel 3 XL).

Co se týče fotografických schopností, tak první místo obsazuje Pixel 3 (Pixel 3 XL) s konečným hodnocením 92 bodů. Druhé místo obsazuje Galaxy Note 9 od Samsungu taktéž s 92 body, třetí místo zaujal model Xiaomi Mi Mix s 84 body. Zde je vidět dramatický propad. Například iPhone XS Max má 82 bodů a Galaxy S9 Plus má o jeden bod méně.

Hodnocení zadních a předních foťáků

Jak je vidět, král zadních foťáků Huawei Mate 20 Pro se propadl na 7. místo se 75 body, přičemž nad ním je Pixel 2 se 77 body.

Níže můžete vidět ukázku výsledků nejlepšího modelu Pixel 3 v oblasti předních foťáků v porovnání s Huawei Mate 20 Pro.

 

Zdroje: androidauthority.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat