Huawei Mate 20 Pro – má všechno, bude to stačit? recenze

Huawei Mate 20 Pro – má všechno, bude to stačit? [recenze]
2018-11-03T15:07:53+02:00
• 31. 10. 2018
7

Huawei ušel již dlouhou cestu a řada Mate slaví letos již pět let od prvního modelu. Letos přichází již model Mate 20 Pro, který bere to nejlepší z letošní P20 a přidává k tomu několik zajímavých novinek. Výrobce má v podstatě poslední roky také půlroční cyklus uvádění nových top modelů. Novinka z letošního podzimu zaujme novým procesorem, přepracovaným designem a čtečkou v displeji. Jak to všechno funguje v praxi? Pojďme se na nový Mate podívat podrobněji.

Konstrukce

Nový Mate 20 Pro je jedním slovem krásný. Nabízí konstrukci ze skla z obou stran spolu s kovovým lesklým rámečkem. Kvalita zpracování je výborná a vše slušně lícuje. Jistou zajímavostí je absence otvorů pro spodní reproduktory. Zvuk se line přímo z konektoru USB-C. Při nabíjení se zvuk sice trochu utlumí, ale není to tak znatelné jako při zakrytí konektoru prstem.

Design bohužel není úplně originální. Telefon je sice elegantní, avšak po schování výřezu v displeji vypadá čelní strana naprosto identicky jako Samsung Galaxy S9+. Nejenže vypadá téměř stejně, oba tyto modely mají i téměř identické rozměry, naprosto stejnou hmotnost a stejné zaoblení displeje. Za tohle kopírování si pochvalu výrobce rozhodně nezaslouží. Ještě že má aspoň výřez a při jeho zviditelnění to není tak znatelné.

Originalitou naopak vyčnívá zadní strana s trojitým fotoaparátem. Ten se dočkal nového uspořádání, kterému se již lidově říká „sporák“ nebo „indukční deska“. Celá kombinace fotoaparátů není moc vystouplá, a tudíž se telefon na stole příliš neviklá.

Velmi líbivé a originální jsou barevné varianty. Mým favoritem je barva Twilight, tedy přechod z modré přes fialovou do černé, známá už z P20 Pro. Nová je pak modrá barva, která navíc nabízí speciální vroubkovaný vzor. Je škoda, že ho nemají všechny verze. Barevné spektrum v Česku uzavírá klasická černá.

Na pravém boku se nachází výrazné tlačítko pro odemčení, které je u všech barevných variant červené. To zase není nic originálního, nicméně je to velmi pěkné. Na horní straně se v kovové konstrukci nachází infraport, který se dnes již moc často nevidí. Jeho přítomnost za účelem ovládání domácí elektroniky ale velmi vítám.

Nabídlo se mi také přímé porovnání s předchůdcem v podobě Mate 10 Pro. Jeho nástupce vypadá elegantněji a výrazně lépe padne do ruky. Oba telefony jsou přitom téměř stejně velké, dokonce letošní Mate je o něco užší, a to nabízí o 0,4 palce větší displej. Za to vděčí především výřezu v displeji, tenčím rámečkům a poměru stran 19,5:9.

FaceID od Huawei

Samotný výřez v displeji je tentokrát větší než u P20 Pro. To má jednoduchý důvod – je zde schovaná pokročilá technologie pro odemykání obličeje s infračervenou kamerou. Tu v podstatě inženýři z Huawei okopírovali od Applu a jeho FaceID. Je vcelku obdivuhodné, že to stihli za pouhý rok, analytici předpokládali, že to bude trvat konkurenci minimálně dva roky.

Nyní se ale nabízí otázka, zda je technologie tak bezpečná jako právě FaceID u Applu. Na internetu se již objevily první zprávy, že se podařilo technologii Huawei oklamat. Výrobce lze zatím omluvit nefinální verzí softwaru Mate 20 Pro. Každopádně Google při představování uvedl, že pomocí skenu obličeje Huawei bude možné provádět platby. Pokud tato americká společnost této technologii věří, budeme doufat, že se jí dá opravdu věřit.

Odemykání jako takové funguje opravdu výborně. Ani jednou se mi během necelých dvou týdnů testování nestalo, že by mě telefon nepoznal. A to jsem zkoušel nosit brýle, nebo měnit účes. Potěší také fakt, že autentifikace funguje i tehdy, pokud máte telefon na šířku. Rychlost rozpoznání je okamžitá.

Čtečka otisků v displeji

Zobrazovací panel je typu AMOLED a jedná se o jeden z nejlepších na trhu. Na bocích je zahnutý, naštěstí ne tolik, aby docházelo k výraznější změně odstínu. Displej má úhlopříčku 6,39 palce s rozlišením 1440 x 3120 pixelů a poměrem stran 19,5:9. Díky tomuto poměru stran je telefon sice příjemně široký, na druhou stranu je až příliš vysoký. Samozřejmostí je podpora gamutu DCI-P3 a také HDR10. Viditelnost na přímém slunci je výtečná.

V displeji je integrována čtečka otisků prstů. Jedná se o optický senzor, který doslova prosvítí váš prst a tím naskenuje váš otisk. Prvotní naskenování trvá oproti standardním čtečkám velmi dlouho. Samotné odemykání v každodenní praxi není úplně spolehlivé. Občas se stane, že váš prst zkrátka není rozpoznán.

Rychlost je zhruba stejná jako kdysi u prvních čteček třeba iPhonu 5s. Musíte tedy prst chvíli na daném místě na displeji podržet, nestačí jen přiložit a okamžitě zvednout. Huawei v případě nerozpoznání připravil vcelku chytrý krok.

Jakmile dojde k neúspěšnému odemčení telefonu čtečkou otisků, použije se rozpoznání obličeje (pokud ho máte nastavené). To je totiž mnohem spolehlivější a rychlejší. V určitých případech je ale fajn čtečku mít. Například pokud vám telefon leží na stole, v tuto chvíli totiž telefon nemíří na váš obličej.

Hardware

Uvnitř tepe to nejvýkonnější, co Huawei dnes nabízí. Potěšující zprávou je, že tento top model netrpí tím, že přichází na podzim se starým procesorem jako třeba konkurenční Xperia XZ3 nebo Note 9. Ti totiž spoléhají na Qualcomm, který již za pár měsíců uvede nový Snapdragon. Huawei si ale vyvíjí svůj vlastní procesor, který je již založen na novém výrobním 7nm procesu. Díky tomu se Mate 20 Pro stává v současnosti nejvýkonnějším Android telefonem.

Na iPhone Xs a jeho procesor Apple A12 to ale nestačí, a to nám Huawei sliboval, že to stačit bude. Benchmark jsme prováděli opakovaně s aktivním režimem výkonu a s nejnovější aktualizací z 29. října. Je otázkou, zda budoucí aktualizace ještě výkon vylepší.

Procesor Kirin 980 nabízí architekturu big.middle.little. To znamená, že má dvě velmi výkonná jádra, dvě úspornější a čtyři nejvíce šetrné na baterii. Novinkou je také duální NPU, což je procesor starající se o výpočty umělé inteligence.

Vnitřní úložiště nabízí kapacitu 128 GB, což je slušná základní verze. Lze jej dále také rozšířit, bohužel výrobce sáhl po vlastním novém formátu paměťových karet s názvem nanoSD (nebo také NM karty). Ty jsou stejně velké jako nanoSIM karta, a tak zabírají uvnitř telefonu méně prostoru. Ve výsledku ale rozdíl ve velikosti microSD a nového formátu není tak velký a je škoda, že kvůli tomuto kroku budete muset svoji stávající kartu pravděpodobně zahodit.

Operační paměť dostala do vínku celkem 6 GB, což je více než dostačující a při práci se systémem zůstane v paměti většina aplikací. Konektivitu zajišťuje v současnosti to nejlepší, co můžete dostat. Mate 20 Pro je zároveň první telefon podporující LTE Cat21, což znamená teoreticky download až 1400 Mbps.

Vylepšená je také GPS, která podporuje dvě frekvence L1 a L5. V praxi rozdíl u nás v Česku mezi normálním telefonem a touto duální GPS není příliš znát, dle slov výrobce se to projeví hlavně v hustě osídlených městech s mrakodrapy.

Specifikace Huawei Mate 20 Pro

  • displej: 6,39 palců, 2K+ (3120 x 1440 pixelů), Corning Gorilla Glass, HDR10, DCI-P3
  • procesor: Kirin 980
  • úložiště: 128 GB + NM (nanoSD, až 256 GB)
  • RAM: 6 GB
  • Foťáky:
    • zadní:
      • 40 MPx, f/1.8, 27mm, 1/2.3″
      • 20 MPx, f/2.2, 16mm (širokoúhlý)
      • 8 MPx, f/2.4, 80mm (3x zoom)
    • přední – 24 MPx, f/2.0
  • Android 9 + EMUI 9
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (wave2), USB-C (USB 3.1), GPS (L1 + L5 dual band) / AGPS / Glonass / BeiDou / Galileo (E1 + E5a dual band) / QZSS (L1 + L5 dual band), Bluetooth 5.0
  • čtečka otisků prstů v displeji, rozpoznání obličeje
  • IP68
  • rozměry: 157,8 x 72,3 x 8,6 mm, 189 gramů
  • baterie: 4200 mAh + bezdrátové nabíjení

Baterie

Velkou pochvalu zaslouží výrobce v oblasti baterie. Ta má úctyhodnou kapacitu 4200 mAh a to již napovídá, že výdrž bude dobrá. Ona je dokonce výborná a Mate 20 Pro dává bez problémů dva dny běžného používání. Většinou se s ostatními telefony dostanu na dobu aktivního displeje kolem 4 hodin, zatímco Mate zvládá přes šest.

Velmi se mi také zamlouvá rychlé nabíjení. Pokud totiž třeba zapomenete dát večer telefon do nabíječky, stihnete ho nabít ráno za půl hodiny z 10 procent na 80 procent, a to vám úplně v pohodě vystačí na celý den. Chválím výrobce také za dodávaný adaptér do zásuvky, který toto podporuje a má výkon 40 W.

Integrováno je také bezdrátové nabíjení, které zvládá výkon 15 W. Určitou specialitou je pak možnost bezdrátově nabíjet ostatní zařízení (reverzní bezdrátové nabíjení). To probíhá s výkonem 2,5 W a je mířeno na nabíjení příslušenství jako chytré hodinky nebo sluchátka.

Ono totiž pro telefony je to moc malý výkon. Zkoušeli jsme iPhone Xs, který sice indikuje nabíjení, ale za půl hodiny se nenabil ani o jedno procento, přičemž na Mate ubylo deset procent. Samsung Galaxy S8 se nezačal nabíjet vůbec. Naopak LG G7 se nabilo za 10 minut zhruba o dvě procenta.

Software

Operačním systémem je Android s nadstavbou EMUI. Velmi potěšující zprávou je, že je předinstalovaná již nejnovější verze 9.0 Pie s poslední bezpečnostní aktualizací z 1. října. EMUI je také v nové verzi s číslovkou devět, která slibuje především zjednodušení a vyšší rychlost.

Optimalizace systému je vskutku povedená a všechny vestavěné aplikace se spouštějí opravdu velmi rychle. Bohužel vestavěných aplikací je až příliš a je přítomen také bloatware jako Booking.com, eBay nebo Microsoft translator. Alespoň jdou tyto aplikace kompletně odinstalovat, nikoliv jen vypnout.

K dispozici je také alternativní obchod s aplikacemi AppGallery od Huawei, který má stále hrubku v překladu (O mě). Ono obecně překlad celého systému do češtiny je dost nepovedený, například pojem Digital balance je přeložen jako Digitální zůstatek. V této sekci přehledně vidíte, jak moc používáte svůj telefon.

V nastavení si lze aktivovat ovládání systému gesty. Je škoda, že výrobce nesáhl po nativních gestech z Androidu 9, ale integroval vlastní řešení. To kopíruje gesta iPhonu X. Při přímém porovnání s iPhonem na jablečném zařízení ale gesta fungují o řád lépe, především na něm lze rychle přepínat mezi aplikacemi. Přesto jsem si na gesta zvykl a celou dobu je používám.

Při aktivaci gest pak také narazíte na fakt, že Huawei si moc na detailech nezakládá. Všechny aplikace, které mají něco v pravém nebo levém dolním rohu, mají kvůli zaoblení displeje oříznutý text.

Fotoaparát

Pojďme se přesunout na zadní stranu, kde se nachází asi největší chlouba celého zařízení. Mám na mysli fotoaparát, který přímo navazuje na úspěch snímačů z modelu P20 Pro. Opět tu máme sice tři čočky, ale v jiném složení. Výrobce vynechal černobílý senzor a ten byl nahrazen čočkou s ultra širokým záběrem s ohniskem 16 mm, senzor má pak rozlišení 20 MPx. Hlavní foťák se chlubí rozlišením 40 Mpx, světelností f/1,8 a ohniskem 27 mm. Poslední třetí s rozlišením 8 MPx slouží k trojnásobnému přiblížení a jako jediný senzor má optickou stabilizaci.

 
3x zoom vs. ultraširokoúhlá fotka ze stejného místa

Novinkou je také možnost fotit makro snímky v blízkosti od 2,5 cm. Běžně se tato minimálně vzdálenost pohybuje kolem 8 cm. Výrobce inovoval také umělou inteligenci Master AI, která je nyní ve verzi 2.0. Ve výchozím stavu je umělá inteligence vypnutá a pokud ji aktivujete, tak již nedělá fotky tak nepřirozené jako dříve.

Výsledné snímky jsou jedním slovem výborné. Mate 20 Pro se řadí hned po boku špičky na současném žebříčku a díky třem kamerám se můžete při focení pěkně vyřádit. Nejvíce se mi asi zamlouvá ultra širokoúhlý snímač. Skvělou zprávou pak je, že i na této čočce funguje stále vynikající noční režim výrobce. Níže si můžete prohlédnout výběr několika fotografií s použitím různých snímačů bez editace.

 

 

 

 

Na fotky vyfocené s nočním režimem s ještě nefinálním softwarem, přičemž ten finální má výsledky ještě zlepšit:

 

 

Více testovacích snímků pak naleznete zde v naší galerii, je jich zde opravdu mnoho, včetně videí. Po rozkliknutí informací o snímku také jednoduše zjistíte, jakým fotoaparátem byly vyfoceny. Poslední snímek výše vpravo je super makro, tedy vyfocen asi ze vzdálenosti 3 cm.

Nahrávání videa probíhá maximálně ve 4K při 30 snímcích za sekundu a oproti ostatním top modelům tak chybí možnost 4K při 60 snímcích za sekundu. Co ale spíše více chybí, je optická stabilizace hlavního snímače. Funguje zde pouze softwarová, která oproti P20 Pro funguje spolehlivě. V režimu 1080p 60 fps již ale tak dobrá není.

Přední fotoaparát nabízí jeden snímač s rozlišením 24 MPx a světelností 2.0. Je škoda, že má ale velmi agresivní HDR a bez něj mají fotky malý dynamický rozsah. Při porovnání selfie portrétů s Pixelem telefon od Googlu jasně vede.

Zhodnocení Huawei Mate 20 Pro

Mate 20 Pro má všechno, dokonce i více než to. Nabízí třeba jako jeden z prvních telefonů čtečku otisku v displeji, která funguje vcelku dobře. Velkým pozitivem je též kvalitní AMOLED panel nebo rychlé odemykání obličeje. Telefonu jako takovému opravdu není moc co vytknout. Asi největší překážkou pro mnohé je nadstavba EMUI, která je sice rychlejší, stále se však jedná o masivní úpravu s mnoha předinstalovanými aplikacemi. Pokud jste neměli rádi EMUI dříve, nebudete ji mít rádi ani teď.

Menší kritiku si také nový Mate zaslouží za okaté kopírování od konkurence. Design čelní strany po schování výřezu je naprosto identický s Galaxy S9+, a to dokonce i v oblasti rozměrů. Gesta pro ovládání systému naopak jako by z oka vypadla iPhonu X. Mate 20 Pro si tak bere od všech trochu.

Teď je už jen na vás, zda to budete akceptovat. Řekl bych, že skupina zákazníků, kteří přijdou do obchodu a chtějí nejlepší Huawei, roste a tato značka za to podle mého názoru dost vděčí modelu P20 Pro, který zaujal i širokou veřejnost svým fotoaparátem.

S Pixelem možná dostanete o trochu kvalitnější portréty, ale rozhodně nemáte tu úžasnou variabilitu foťáku Mate 20 Pro. Kombinace tří foťáků, která zajistí ohnisko od 16 do 80 mm je výborná a focení vás bude bavit. Dá se s ním totiž opravdu vyhrát. Skvělé výsledné snímky podtrhuje vynikající noční režim.

Mate 20 Pro zcela vyniká pokud přijde řeč na baterii. Telefon s lepší výdrží jsem neměl již hodně dlouho a dvoudenní provoz je realitou. Navíc pokud vám už náhodou šťáva dojde, nabijete ho za hodinu v podstatě na plnou kapacitu. Unikátní je také reverzní bezdrátové nabíjení, které je ale pomalé. Mate 20 Pro se začíná prodávat již zítra (1. listopadu) za cenu 25 tisíc.

Klady

  • infraport na ovládání domácí elektroniky
  • vynikající výdrž baterie s rychlým nabíjením
  • fotoaparát, s kterým si vyhrajete
  • reverzní bezdrátové nabíjení
  • velmi rychlé odemykání obličejem
  • aktuální verze Androidu

Zápory

  • neoriginální design čelní strany
  • spousta bloatware aplikací v EMUI
  • reproduktory by mohly hrát lépe a hlasitěji
  • nepovedený český překlad systému
HEUREKAHuawei Mate 20 Pro 6GB/128GB Dual SIM na Heureka.czHuawei Mate 20 Pro...Cena od 12 490 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

No právě proto píšu, že máte v recenzi špatné rozměry….

Recenzoval jste Mate 20 PRO a ten má šířku 72,3mm, nikoliv Vámi psanou 77,2mm,alespoň všude jinde to tak píší…

Miroslav Růžička

VIP 2. 11. 2018, 18:55

Aha, to máte pravdu, ve specifikacích máme chybku, opraveno :)

Zdravím, nemáte údaj o šířce telefonu z modelu Mate 20 ( myslím, že Mate 20 pro má kolem 73mm)? Díky

Miroslav Růžička

VIP 1. 11. 2018, 18:12

Mate 20 je široký 77,2 jelikož má větší displej s úhlopříčkou 6,53 palce. V Česku ale nebude dostupný, musíme se spokojit s vybavenějším Mate 20 Pro.

Adam Křivka

31. 10. 2018, 20:42

Radši bych počkal na S10

Matěj Vondráček

31. 10. 2018, 19:11

Vy jste opravdu ti poslední kteří by si měli stěžovat na chyby v textu…

Miroslav Růžička

VIP 31. 10. 2018, 20:26

Chyba v textu, která není opravená minimálně od modelu P20 Pro, který tam má stejnou, je už k zamyšlení

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat