Huawei P20 Pro – okopírovaný iPhone? recenze

Huawei P20 Pro – okopírovaný iPhone? [recenze]
2018-04-17T07:44:07+02:00
• 17. 4. 2018
3

Nejvyšší řada značky Huawei je tu s námi již nějaký ten pátek. Vždy se ale jednalo o mobily, které v některých ohledech mírně ztrácely na top modely ostatních výrobců. Letos se to Huawei snaží změnit a novinka s názvem Huawei P20 Pro přichází s výřezem a třemi fotoaparáty. Bude to ale stačit? Není to jen špatně okopírovaný iPhone X? Nebo jsou zde opravdové revoluční novinky?

Design

Nový Huawei P20 Pro stejně jako mnoho dalších výrobců přichází s typickým výřezem obrazovky v horní části. Tento designový prvek tu byl jistě k vidění již před příchodem iPhonu X. Kdyby s ním ale Apple nepřišel, pravděpodobně by se nikdy tolik nerozšířil. Výřez je sice menší, ale rámečky kolem displeje jsou nesouměrné.

Chápu, že spodní brada je větší, jelikož nikdo zatím neumí vyrobit tak tenkou bradu jako Apple. Naprosto ale nechápu, proč mají boční rámečky a horní (v té úzké části) jinou šířku. Z designového hlediska se mi také velmi nelíbí jiné zaoblení displeje v horních rozích a dolních rozích. Samotný výřez se mi zdá také nesymetrický. Tyto linie nového modelu jsou zkrátka trochu podivné a nedělá to na mě dobrý dojem.

Pokud se přitom podívám na iPhone X (který má také výřez), vidím rámečky stejně velké na všech stranách kolem displeje a stejné zaoblení rohů displeje. Ale zda se vám nakonec design Huawei P20 Pro líbí nebo ne, nechám na vás. Mnohým totiž toto vadit nemusí.

Navíc musím pochválit možnost výřez v nastavení schovat tím, že status bar s notifikacemi bude mít černou barvu. To pak vyřeší částečně i zmíněnou asymetrii zaoblení rohů. S výřezem se letos budeme setkávat asi ještě častěji, a řešení v podobě jeho schování mi přijde lepší varianta než jeho zobrazení.

FaceID?

Menší horní výřez nabízí reproduktor, nezbytné senzory a přední kamerku pro selfie a odemykání obličejem. Odemykání obličejem funguje opravdu velmi dobře a spolehlivě. Jak sám výrobce udává, není tak bezpečné, jelikož nevyužívá žádné infračervené senzory a spoléhá pouze na obyčejný fotoaparát.

Odemknutí je velmi rychlé a fotkou se mi telefon obelhat nepodařilo. Jako pozitivum beru také fakt, že funguje i ve tmě. Huawei P20 Pro si totiž na vaši tvář posvítí displejem. Přestože máte nastavený minimální jas, dojde k jeho zvýšení tak, aby mohlo dojít k rozpoznání obličeje a odemčení.

Oproti FaceID na iPhonu X nevyžaduje odemykání obličejem od Huawei koukání na displej (do kamerky). To znamená, že pokud vám někdo vezme telefon a namíří ho na vás, odemkne se. U FaceID se musíte na telefon podívat, zde ne.

 

Konstrukce

Brada pod displejem ale aspoň není prázdná jako u jiných výrobců. Je zde totiž čtečka otisků prstů. Její umístění na čelní stranu chválím, jelikož ji lze použít i pokud vám telefon leží na stole. Tato čtečka zároveň slouží jako domovské tlačítko. Trochu nechápu, proč je zde pak ještě jedno domovské tlačítko v rámci tří softwarových kláves na displeji. Vypadá to nedomyšleně. Ocenil bych více senzorová tlačítka vedle čtečky, jako to má třeba Honor 9.

Telefon jako takový je opravdu velký a v čele s 6,1palcovým displejem není snadné ho ovládat jednou rukou. Váží 180 gramů, takže o něm v kapse budete vědět. Na levém boku se nachází šuplíček na dvě SIM karty, bohužel se nejedná o hybridní slot a tak na paměťové karty microSD si musíme nechat zajít chuť. Vzhledem k úložišti 128 GB to ale opravdu není takový problém.

Větší problém může být pro mnohé absence 3,5mm jacku pro připojení sluchátek. Ještě nedávno se všichni výrobci Applu smáli a chlubili se, že tento konektor mají. A najednou už pomalu neseženete top model s tímto konektorem.

Velmi mne potěšilo, že trendem se stávají stereo reproduktory a má je letos také P20 Pro. Nejsou to sice dva velké reproduktory s výdechem přímo na vás, ale stále lepší než jen jeden. Voděodolnost IP67 je již opravdu standard, a byla trochu ostuda, že ji loňský model P10 neměl. Letošní ji ale již má.

Luxusní záda

Zatímco čelní strana ode mě schytala trochu kritiku, záda vypadají velmi pěkně. Především chválím, že se Huawei nebojí jít do netradičních barev jako je růžovomodrá „twilight“. My jsme na recenzi dostali modrou, která vypadá také moc dobře. Jelikož se ale jedná o sklo, budete se potýkat s otisky prstů. Tři fotoaparáty na zádech jsou také docela dost vystouplé, takže se telefon bude viklat, když bude položený zády na rovnou plochu.

Displej

Výrobce na čelní panel aplikoval již z výroby plastovou fólii. Tím dost ničí celý dojem z telefonu, jelikož tato levná plastová fólie se mnohem více upatlá než sklo, které je pod ní. Samozřejmě lze ji sundat, ale jelikož telefon není můj, nedělal jsem to.

Zobrazovací panel je typu AMOLED a je radost na něj pohledět. Barevné podání si lze v nastavení upravit a můžete tak mít buď velmi živé saturované barvy a nebo reálnější podání. Chválím také obdobu funkce TrueTone z iPhonů, která nastaví vyvážení bílé displeje dle okolí.

Rozlišení nabízí sice „pouze“ FullHD+ (1080 x 2240), nevidím to ale jako velký problém. Během běžného pozorování je to dostatečné a jemnost je stále velmi pěkných 408 ppi. Na virtuální realitu to však rozhodně není.

Výkon

Huawei P20 Pro je osazen procesorem z vlastních dílen – Kirin 970. Ten nedosáhne výkonem na loňský procesor Apple A10 v iPhonu X, ani na letošní Snapdragon 845. Je to tak trochu škoda, čísla sice nejsou vše, ale jedná se zkrátka o mínus v porovnání s ostatními top modely. Systém je ale velmi slušně optimalizovaný a rychlost je skvělá. Tomu velmi pomáhá 6 GB operační paměti. Díky tomu si systém dokáže zachovat na pozadí opravdu velké množství aplikací.

Použitím vlastního procesoru Huawei trochu zapomněl na Bluetooth 5.0, který je dnes již standardem. Je to škoda především do budoucna. To samé lze říci i o výkonu. Vnitřní úložiště nabízí 128 GB.

Baterie má kapacitu 4000 mAh, což je slušná hodnota a pravděpodobně příčina vysoké hmotnosti zařízení. Každopádně díky tomu naprosto bez problémů vydrží Huawei P20 Pro celý den plného využití. Při méně náročném používání se lze dostat i na dva dny. Integrováno je také rychlé nabíjení z vlastní dílny Huawei.

Tři fotoaparáty

To nejzajímavější na Huawei P20 Pro je fotoaparát. Tedy vlastně fotoaparáty, jelikož tu máme na zádech rovnou tři. K čemu tři fotoaparáty, nestačil by jeden? První a hlavní RGB senzor nabízí rozlišení 40 MPx, světelnost f/1,8 a jeho velikost je na poměry telefonu v podstatě obrovská. Senzor má velikost 1/1,7″, což je podobná velikost jako používala Lumie 1020. A zmíněná Lumie měla vlastně také 41 MPx, že by náhoda? Ani ne, jelikož hlavní šéf divize fotoaparátu v Huawei dříve pracoval v Nokii.

Druhý fotoaparát nabízí monochromatický (černobílý) senzor s rozlišením 20 MPx a světelností f/1,6. Tento foťák je zde spíše do počtu a pomáhá díky různým softwarovým výpočtům hlavnímu senzoru. Třetí fotoaparát je pak teleobjektiv s trojnásobným optickým přiblížením a jako jediný má oficiálně optickou stabilizaci. Jeho světelnost činí f/2,4.

 
Žádné přiblížení vs 3x optický zoom

 
5x hybridní zoom

Nyní si jistě říkáte, že to musí fotit skvěle. A ono v automatickém režimu opravdu fotí. Huawei investoval zcela jistě hromadu snahy a peněz do procesoru pro zpracování obrazu. Pokud se totiž přepneme do manuálního režimu a nedejbože budeme fotit do formátu RAW, dostaneme zcela odlišné výsledky. Při focení do plného rozlišení 40 MPx a formátu RAW mají snímky spoustu artefaktů, jako je velmi výrazná vinětace, deformace obrazu, glare efekt a další. Profesionální fotograf zhodnotil kvalitu jako „příšernou“.

Pokud navíc budete fotit v šeru, mají snímky v manuálním režimu růžovofialový flek v levém horním rohu a také trpí řádkování. Vidět to je na fotkách níže. Je zajímavé, že v automatickém režimu tento neduh není.

 

 

Automatický režim vs manuální režim (JPEG)

Je tedy vidět, že za kvalitou výsledných fotografií stojí především obrazový procesor a další softwarová magie. Ta se výrobci opravdu povedla. K dispozici je také tzv. mistr umělé inteligence. Tato funkce rozpozná scénu a podle toho nastaví barvy výsledného snímku. Většinou ale dělá spíše neplechu, jelikož udělá trávu nereálně zelenou a nebe nereálně modré. Naštěstí to lze vypnout.

Režim noc pak dokáže doslova zázraky. Díky pokročilým algoritmům je možné pořizovat snímky s dlouhou expozicí až 4 sekundy přímo z ruky bez stativu. Výsledné snímky v tomto režimu jsou jedním slovem na mobilní telefonem výborné. Skoro bych tento režim pojmenoval jako HDR pro noc. Velmi mne během testování bavil trojnásobný optický zoom. Ten dokáže spolu s hlavním dokonce 5násobné přiblížení a přitom kvalita je stále dostatečná.

 

 

Výsledné snímky v rozlišení 10 MPx můžete vidět níže. Na všech je vypnutý mistr umělé inteligence, takže barevné podání je věrné a dynamický rozsah slušný. Kvalita je skvělá a zcela srovnatelná s ostatními top modely. Ukázkové snímky ve formátu RAW v plném rozlišení si můžete stáhnout zde.

 

 

 

Více testovacích snímků naleznete zde v galerii na Google Photos
(Podle hodnoty clony poznáte, zda se jedná o zoom či ne)

Video ve 4K? Radši ne

Telefon sice nahrává maximálně v rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu, bohužel ale bez jakékoliv stabilizace. To samé platí o režimu FullHD při 60 snímcích za sekundu. Naopak v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu je  stabilní díky povedené stabilizaci. Toto rozlišení je tak v podstatě nejvyšší použitelné.

Stejně jako další top modely, Huawei P20 Pro nabízí slow motion videa při 960 snímcích za sekundu v rozlišení 720p. Není zde ale jako u Samsungu Galaxy S9 žádná automatická detekce, proto musíte trefit správný moment sami, což je občas problém.

Systém

Zatímco mnozí výrobci již začali do svých telefonů dávat co nejčistší Android jako třeba Nokia, Huawei se stále drží své nadstavby EMUI. Osobně tuto nadstavbu nepreferuji, ale musím pochválit její bezproblémový chod. Systém je postavený na Androidu 8.1. Během testování byla k dispozici bezpečnostní aktualizace z 1.března, která je již měsíc stará, ale zde asi nelze očekávat každý měsíc aktuální balík záplat.

   

Překvapilo mě vcelku velké množství předinstalovaných aplikací. Nachází se zde jakýsi editor videa Quik, Microsoft Translator, Netflix, eBay nebo Booking.com. Jako zbytečný považuji také alternativní obchod s aplikacemi AppGallery od Huawei, kde je navíc hrubka v českém překladu.

Zámeček na uzamčené obrazovce jakoby svým vzhledem a funkčností vypadl z oka tomu z iPhonu X. To samé lze říci o funkci portrétní osvětlení, kterou Huawei také okopíroval z iPhonu a funguje naprosto stejně.

Zhodnocení Huawei P20 Pro

Huawei se s novým modelem snaží hrát tu nejvyšší ligu. Osobně si nejsem jist, zda se mu to úplně povedlo. Výrobce vzal co nejvíce foťáků, co nejvíce Megapixelů a ve finále by byl možná stačil jeden foťák jako třeba u Pixelů. Design čelní strany bohužel není ničím originální a každého napadne, že je to jen kopie iPhonu. Samozřejmě to nedělá jen Huawei, ale za 22 tisíc si zkrátka nechci koupit kopii. A okopírovaný není jen design, ale i některé softwarové prvky. Zadní strana to ale z části vylepšuje svou atraktivní barvou.

Zcela tristní nedostatek je u telefonu za 22 tisíc absence jakékoliv stabilizace u videa v rozlišení 4K a FullHD (60fps). Nahrávky jsou tak prakticky nepoužitelné. Zamrzí také absence bezdrátového nabíjení, přitom skleněná záda novinka má a integrace by tak nebyla problém. Nepotěší také systém, který obsahuje dost zbytečných předinstalovaných aplikací. Navíc nejednomu uživateli nemusí masivní nadstavba EMUI vyhovovat, do čistého Androidu s rychlými aktualizace má daleko.

Naopak pochválit musím výsledné snímky z fotoaparátu v automatickém režimu, především v noci. Velmi se mi také líbí trojnásobný optický zoom, který funguje skvěle a podává výborné výsledky. Senzor se 40 MPx není žádné revoluční řešení, ale spíš odkaz na Lumie PureView.

Potěší také velmi rychlé odemykání obličejem a čtečkou otisků prstů, která je vpředu. Výdrž baterie potěší, lze se dostat i na dva dny. Chválím ponechání infraportu, jelikož s vestavěnou aplikací tak můžete ovládat jakoukoliv televizi a další spotřebiče. Zpracování a konstrukci telefonu není co vytknout, vše velmi dobře lícuje.

Huawei P20 Pro vůbec není špatný telefon. Naopak, pokud vás jeho design zaujal, a máte rádi tuto značku, budete spokojeni. Telefon jako takový totiž v praxi sloužil spolehlivě a je jen škoda některých nedostatků ve výbavě. Přesto si myslím, že mnoho lidí nedá 22 tisíc korun za Huawei a spíše sáhne po modelu P20 nebo P20 lite, pokud chtějí stejný design. Ostatně tento výrobce vyniká svou popularitou spíše ve střední třídě a mezi low-endy. Za stejnou cenu jako P20 Pro můžete mít třeba Samsung Galaxy S9 s originálním designem nebo LG V30. Je to tak především volba preferencí, jaké funkce oželíte a jakou značku máte raději.

Klady:

  • velmi dobrá výdrž baterie
  • rychlé odemykání obličejem
  • vynikající fotoaparát v automatickém režimu
  • hybridní zoom
  • stereo reproduktory
  • infraport pro ovládání televizí

Nevýhody:

  • nemá bezdrátové nabíjení
  • nemá 3,5mm jack a Bluetooth 5.0
  • vysoká váha
  • nemá stabilizaci u videa ve 4K
  • dost bloatware aplikací
  • manuální režim fotoaparátu má artefakty
HEUREKAHuawei P20 Pro 6GB/128GB Dual SIM na Heureka.czHuawei P20 Pro 6GB/128GB...Cena od 9 522 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Antonín Nebuželský

17. 4. 2018, 12:38

Zase jiný pohled, to je dobře. Díky
Myslím, že v textu je váha baterie příčinou váhy telefonu, ne jejím důsledkem. Aspoň myslím :-)

Ján Valkovič

17. 4. 2018, 15:22

+1

Miroslav Růžička

VIP 17. 4. 2018, 20:52

Ano, je to příčina, opraveno :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat