Google vydal finální verzi Androidu 8.1 aktualizováno

Google vydal finální verzi Androidu 8.1 [aktualizováno]
2017-12-05T19:40:04+02:00
• 5. 12. 2017
5

Aktualizováno 5. 12.

Před týdnem jsme se dočkali poslední beta verze Androidu 8.1. Dle vnitřního označení se jednalo již o finální verzi. Nyní se Google pochlubil stabilním systémem Android 8.1, který zamíří co nevidět mezi Nexusy a Pixely skrze OTA. Novinka byla ohlášena společně s Android Oreo Go Edition.

Vývojáři nyní mohou zcela využívat API Level 27, s čím jsou spojeny některé novinky. Například vylepšené automatické vyplňování nebo API nabízející funkce neuronové sítě. Nezapomnělo se opravy chyb, přičemž je součásti prosincové vydání bezpečnostního balíčku.

Ačkoliv se mobily z dílny Googlu dočkají aktualizace poměrně brzy, tak je otázkou, kdy výrobci začnou šířit tuto verzi do svých zařízení, když se teprve čeká v mnohých případech na Android 8.0. První mobily s Androidem 8.1 v základu se mohou objevit začátkem příštího roku v rámci veletrhu CES v Las Vegas.

Novinky v Androidu 8.1

Aktualizováno 27. 11.

Po měsíci zde máme druhou verzi bety Android 8.1 Developer Preview. Dle informací se jedná o takřka hotový systém a oficiálně zamíří stabilní verze do prvních mobilů již v prosinci. Android 8.1 DP2 je dostupný jen pro ty, co jsou zapojeni v rámci beta programu. Případně můžete ručně nainstalovat novou verzi na vybraná zařízení:

Původní článek 25. 10.

Posledně vydané referenční telefony Googlu přišly na trh s Androidem 8.0. Na cestě je už ale nová verze systému, tentokrát s číselným označením 8.1. Americká společnost právě vypustila vývojářskou verzi. Jako vždy je dostupná pouze pro modely Nexus a Pixel a to ve dvou možných cestách.

První z nich je stáhnutí system images, k tomu je zapotřebí mít odemčený bootloader. Druhou cestou je aktualizace OTA. Musíte však být registrováni v beta programu, do kterého se můžete přihlásit i nyní. Nový systém budete moci spustit na těchto zařízeních:

  • Nexus 5X
  • Nexus 6P
  • Pixel C
  • Pixel
  • Pixel XL
  • Pixel 2
  • Pixel 2 XL

Pro jistotu se při instalování se ujistěte, že máte zálohovaná svá data. Pokud budete chtít testovací program opustit, dojde zároveň k resetování vašeho telefonu.

S novou verzí přichází novinky, myslelo se na bezpečnost nebo slabší zařízení

Samozřejmě se zvyšujícím se číslem přibývají i nové vylepšení. V nové verzi se objeví Neural networks API pro hardware, což znamená, že se zrychlí učení vašeho zařízení. Změn doznalo chování notifikací. Nově budou aplikace limitovány pouze na jedno zvukové oznámení za jednu sekundu.

Co se týče vizuální stránky, bylo přidáno WallpaperColors API. Což v praxi uživateli umožní spravování barev na tapetě. Uživatel si bude moci vytvořit „WallpaperColors“ objekty z bitmapy, kresby či pomocí tří vizuálně reprezentativních barev.

Dále se v aktualizaci objeví nová hardware funkce. Nově bude zlepšeno zaměření a distribuce aplikací a rozdělení APK na zařízení s normální či nízkou pamětí RAM. Konstanty umožňují Obchodu Play podporovat lepší uživatelskou zkušenost zvýrazněním aplikací, které se hodí pro dané zařízení.

Zdroje: androidpolice.com, 9to5google.com, droid-life.com, 9to5google.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Je mi 22 let a studuji Tělovýchovu+žurnalistiku v Olomouci. Mezi mé největší koníčky patří sport. Především ale fotbal a posilování. Rád jezdím na kole, plavu a běhám, baví mě i zimní sporty jako lyžování a hokej. Rovněž se zajímám o zdravý životní styl. Pochopitelně se zajímám i mobilní telefony.

Komentáře

Ján Valkovič

5. 12. 2017, 23:33

Nexus 5X a 6P mali garantovane aktualizacie na novu verziu Androidu do septembra 2017. Cize toto je asi ich posledna velka aktualizacia a kedze su posledne z radu Nexus, je to predposledna stanica aj pre Nexus, zaciatok posledneho roku zivota, kedy budu dostavat uz len bezpecnostne aktualizacie.
Z tohto uhla ide o celkom smutnu udalost.

Však ano. Nic nového.
Je to známo od jejich uvedení na trh a nikdo nikdy netvrdil nic jiného a je to tak od dob krále Klacka.
To jen nově Pixely 2 mají nějak tu podporu slíbenou delší.

Ján Valkovič

6. 12. 2017, 13:08

Ved jasne, ale vtedy sme este nevedeli, ze ziadny dalsi Nexus uz nebude. Cize toto sa tyka Nexus programu vseobecne.
A ak Google neurobi vynimku, tak je to aj koniec Nexusu v beta programe, ak bude dalsia verzia 8.x (8.2, pripadne 8.1.1) tak uz len pre Pixel. A oficialny Android 9 pre Nexus by sa uz rovnal zazraku :)

Nějak furt nevím o co Ti jde.
Nexus nebo Pixel, zkrátka „telefon od Googlu“.
Každý jeden má podporu 2+1 rok. Nexus i Pixel.
No, až teď, Pixel 2 je na tom líp.
To jako bys chtěl aby apoň poslední Nexus měl podporu nekonečnou, když už je poslední, či co?
Ještě rok vydržím na oficiální 8.1 s každoměsíční záplatou a pak půjdu do Lineage a v podstatě se nic nezmění. Zase budu mít poslední Android a měsíční záplaty.
No, a pak třeba ten telefon chcípne.
Řešíš to tady, jak kdyby měl být telefon na celý život.

Ján Valkovič

6. 12. 2017, 15:36

Asi som nedal svoju nostalgiu dostatocne najavo :)
Len som konstatoval, ze konci jedna kapitola, Nexus tu bol takmer od zaciatku (Nexus One, Android 2.1) a oficialne skonci pravdepodobne na 8.1, to je cele :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat