Novinky v Androidu 8.1 – 3. díl

Novinky v Androidu 8.1 – 3. díl
2017-11-11T09:57:19+02:00
• 11. 11. 2017
3

Postupem času se objevují další novinky systému Android 8.1 Oreo, který se nyní nachází v testovací fázi. V podstatě je určen zejména pro vývojáře, kteří mohou připravit své aplikace na nové API.

Redukce neaktivních aplikací

Android 8.1 přichází s jednou celkem zajímavou funkcí, která měla být nasazena už dávno. Nový systém si umí poradit s aplikacemi, které uživatel nepoužil delší dobu (nebo nebyly používány jinou aplikací). Systém identifikuje takové aplikace a označí je jako neaktivní, přičemž zredukuje prostor, který využívají (dotýká se dex a odex souborů).

Bohužel tato funkce není aktivní, pokud to nepovolí přímo výrobce. Jelikož Android 8.1 je stále v beta verzi a bude trvat nějakou dobu, než se objeví v prvních zařízení, možná už bude pozdě. Právě taková funkce by se hodila na mobilech s malým úložištěm.

Varování o spotřebě energie

Někteří výrobci již dávno implementovali systém, který varuje uživatele nad nadměrnou spotřebou energie konkrétními aplikacemi. Google tuto funkci implementoval již do systému, přičemž dokáže podat informaci, proč dochází k většímu využití baterie. Kromě toho nabídne i vypnutí konkrétní funkce pro danou aplikaci. V seznamu aplikací navíc lze spatřit i výstražný trojúhelník.

Hardwarový tethering

Tethering jr funkce, která umožňuje vytvořit z mobilního telefonu WiFi hotspot s přístupem na internet – sdílení připojení. Do této chvíle byla tato funkce zajišťována softwarově, ale v nejnovějším Androidu je aktivováno hardwarové sdílení.

Novinka se nachází ve vývojářských možnostech a je primárně aktivní. Aby docházelo ke sdílení připojení za pomocí hardwaru, musí SoC (procesor) podporovat tuto funkci. Bohužel není známo, které procesory toto podporují.

Hlavní výhodou hardwarového tetheringu je snížení spotřeby energie při využívání funkce.

Restartování a vypínání

Další změna se odehrála u vypínání a restartování zařízení. Zatímco se běžně ukazovalo vyskakovací okno s touto informací, nově je k dispozici celá obrazovka. Ta je navíc opatřena poloprůhlednou barvou, která je extrahována z tapety.

Jedno potvrzení navíc

Možná se vám již někdy podařilo omylem vypnout data na smartphonu a divili jste se, proč nemáte k dispozici připojení k internetu. Google přidal do Androidu 8.1 potvrzení, které na vás vyskočí, pakliže chcete vypnout data. Až po potvrzení dojde k tomuto kroku.

Zdroje: gsmarena.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Vojtěch Zeman

12. 11. 2017, 11:00

Potvrzující volba pro vypnutí dat. Vážně? Doufám, že to půjde vypnout…

zajímavé, díky. není u tetheringu spíše zvýšení spotřeby?

Přemysl Vaculík

VIP 11. 11. 2017, 11:55

Myslel jsem snížení spotřeby u hardwarového oproti softwarovému.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat