Novinky v Androidu 8.1 – ve znamení drobností

Novinky v Androidu 8.1 – ve znamení drobností
2017-11-11T09:58:00+02:00
• 26. 10. 2017

Včera Google oficiálně oznámil novou verzi systému Android. Ponese stejné označení Oreo, jen číslo se zvýšilo na 8.1. Z toho je patrné, že nebude obsaženo mnoho zásadních novinek, ale některé změny jisté potěší.

Zvuky notifikací

Možná jste se již setkali se situací, že po připojení k internetu přišlo mnoho notifikací najednou. Pakliže jsou zapnuté zvuky, dočkali jste se neustálého pípaní, které může být otravné. V tomto ohledu vývojáři udělali drobnou změnu. V Androidu 8.1 bylo nastaveno omezené, že notifikace od konkrétní aplikace mohou spustit zvuk jen jednou za sekundu.

Pokud jich bude hodně, budou pípat jednou za sekundu, ale již by neměla nastat situace, kdy mobil přehraje celou plejádu zvuků a zní jak „techno“.

WiFi

U nastavení WiFi byla položka „WiFi aktivní i v režimu spánku“. Google ji odstranil a nastavil chování, že bude připojení vždy aktivní, i v případě spánku. U běžného zařízení se v podstatě nic nezmění, ale jestli máte sekundární mobil či tablet, kde potřebujete ušetřit každou energii, již nebudete moci nastavit na vypínání během spánku.

Android 8.0 vs. Android 8.1

V podstatě bude docházet ke konstantní spotřebě a nic s tím neuděláte. Jedinou možností je využití aplikací třetích stran (třeba Tasker).

sRGB

V rámci vývojářských možností, konkrétně na Nexusu 6P, bylo možné zapnout sRGB mód upravující kalibraci barev. Po zapnutí byly méně saturované. Jelikož si s barevným podáním Google pohrával hlavně u nových Pixelů, tak se zřejmě došlo k rozhodnutí, že sRGB mód již není zapotřebí u jiných zařízení.

sRGB u Androidu 8.0

Třeba u Nexusu 6P již není možné vynutit jiné kalibrování barev. Bude použito základní nastavení. Uvidíme, jestli se dočkáme jiné možnosti, což by uvítalo mnoho uživatelů.

Automatický vzhled

Android si prošel mnohými změnami, přičemž ta poslední přinesla světlý vzhled. Náznaky v kódu napovídaly, že bychom se mohli dočkat možnosti změny. V rámci Androidu 8.1 jsme se této novinky do určité míry dočkali. Konkrétně systém umí změnit vzhled na tmavý nebo světlý v závislosti na použité tapetě na hlavní ploše. Bohužel zde není jiná možnost ovládání a vše si řídí systém sám.

Kromě toho byla přidána jedna novinka pro vývojáře (WallpaperColors API), která předává informaci, jaká je dominantní barva tapety. Díky tomu budou moci uzpůsobit vzhled svých aplikací.

Vyhledávání v nastavení

Podstatnou novinkou u Androidu bylo přidání možnosti vyhledávání do nastavení. V nové verzi systému najdeme změnu, která se týká jen vzhledu a umístění. Nově je vyhledávací pole permanentně viditelné v horní části obrazovky. Již není zapotřebí vyvolávat tuto možnost skrze tlačítko.

Android 8.0 vs. Android 8.1

Bluetooth novinka

Pakliže používáte příslušenství k mobilnímu telefonu, které je propojené skrze bezdrátovou technologii Bluetooth, možná jste chtěli co nejrychleji zjistit, jaký je stav baterie, třeba sluchátek. Ačkoliv zde byly některé implementace u výrobců nebo aplikací společností, Android nativně neuměl ukázat stav. To se nyní mění.

V rychlých volbách (notifikační liště) je grafický ukazatel stavu baterie a v detailech zařízení najdete procentuální vyjádření.

Nové menu

Při delším podržení vypínacího tlačítka se zobrazí menu, které nabízí dvě položky – vypnutí a restart. Došlo k menší grafické úpravě a nově se menu nachází na pravé straně, aby bylo jednodušší dosáhnutí palcem.

Nová ikona a „easter egg“

Android 8.0 zobrazuje v notifikacích systémové zprávy, u kterých se ukazuje kulatá ikona. Ta prošla změnou a více odpovídá novému názvu Androidu.

 

Další drobná grafická změna proběhla u „easter egg“. I zde jsme se dočkali sušenky Oreo.

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat