Apple bere zpátečku, PWA aplikace v EU neomezí aktualizováno

Apple bere zpátečku, PWA aplikace v EU neomezí [aktualizováno]
2024-03-03T16:35:22+02:00
• 3. 3. 2024

iOS 17; zdroj: Dotekománie

Aktualizováno 3. 3.

Apple původně plánoval zakázat PWA aplikace v EU na svých iPhonech, jelikož se obával bezpečnosti a soukromí uživatelů. Důvodem je právě novinka, která umožňuje používat vývojářům webových prohlížečů své vlastní jádra a už nemusí být závislý na WebKitu od Applu. V podstatě konstatoval, že jen jeho řešení je bezpečné a proto raději odstraní tuto možnost, než aby ohrozil uživatele. Nakonec ale byl vyvinut dostatečný nátlak a Apple ustoupil od svého plánu. Webové progresivní aplikace (PWA) tak nakonec nebudou omezeny v EU.

Původní článek 9. 2.

Apple kvůli nové legislativě v EU musel zavést novinky v systému iOS pro iPhony. Například si budou moci uživatelé od iOS 17.4 nastaví jakýkoliv webový prohlížeč jako výchozí, uvolní se přístup k NFC a také se objeví alternativní platební systémy. Změn je mnoho, zejména pro EU, ale asi dojde k jednomu podstatnému omezení.

PWA bez funkcí?

iOS 17.4 umožní si nastavit jakýkoliv webový prohlížeč a kromě toho budou moci vývojáři použít i vlastní jádra, respektive nebudou muset své aplikace stavět na WebKitu, který používá Apple. Zatím se jednalo o velmi pozitivní novinku, ale jak se ukazuje, Apple si našel cestu, jak znepříjemnit používání PWA aplikací.

Jedná se o speciální typ aplikací, které jsou známé jako webové progresivní aplikace. Jinak řečeno, jedná se vlastně o webovou stránku uloženou (i částečně) na samotné zařízení. Samotná plnohodnotnější podpora pro PWA byla přidána u iOS 16.4 a dokonce nyní mohou takové aplikace dostávat notifikace.

Apple iPhone 15 Pro iOS 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

U beta verze iOS 17.4 se ale objevila chyba, která postihla právě PWA, ale jak se ukazuje s nejnovější beta verzí, tak byla odebrána značná část podporovaných funkcí pro PWA. Například aplikace při aktualizaci přijdou o veškerá uložená data a již nemohou dostávat notifikace. Dalo by se říci, že Apple odebral značnou část funkcionality.

Důvodem je právě uvolnění možností kolem webových prohlížečů. Podpora pro PWA aplikace je minimální, ale vše se týká jen uživatelů v EU. V USA zůstává stávající podpora pro PWA. Snad Apple najde řešení, nebo přehodnotí své kroky.

Zdroje: 9to5mac.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat