Xperia 5 V představena, cena nastavena na 24 990 Kč a dostanete i dárek

Xperia 5 V představena, cena nastavena na 24 990 Kč a dostanete i dárek
2023-09-01T09:00:34+02:00
• 1. 9. 2023

Zdroj: Sony

1

Sony mělo vždy dva top modely, ale již nějakou dobu je nepředstavuje současně. V tuto chvíli je na trhu Xperia 1 V (recenze) a nyní přichází menší model Xperia 5 V, který zejména osloví ty, kteří chtějí kompaktnější zařízení se specifikacemi top modelu.

Xperia 5 V

Už na první pohled jde vidět, že došlo k změnám ve výbavě. Na zadní straně jsou jen dva foťáky, ale výrobce uvádí, že jeden dokáže zastoupit dva. Konkrétně jde o foťák se 48 MPx, který má ve skutečnosti 52 MPx. Ten může posloužit jako 24mm a současně jako 48mm. Má k dispozici i optickou stabilizaci obrazu. Pak je zde 16mm s 12 MPx pro ultra širokoúhlé záběry.

Sony se nejvíc chlubí lepšími fotografickými možnostmi za zhoršených světelných podmínek, ale nezapomnělo se na softwarové vychytávky. Například je k dispozici Creative Look, což je série předvoleb pro změny barev a tónů, ale nejde o drastické úpravy. Také se zapracovalo na portrétním systému, který využívá i umělou inteligenci. Z prezentace jde vidět, že nastal posun k lepšímu oproti předchozí generaci.

Výrobce také dovybavuje mobil softwarem pro záznam videa pro sociální sítě, který obsahuje i automatický režim sestříhání. I zde se využívá uměla inteligence. Samozřejmě jde s obsahem manipulovat i manuálně. Dalo by se říci, že se v tomto případě Sony zaměřilo na vertikální formát videí, takže cílí na uživatele Instagramu, TikTok, Youtube Shorts a podobných služeb.

1640 product intro 08 D 4000x980x

Zdroj: Sony

Mobil sám o sobě je o něco nižší, ale zato narostl lehce do šířky a do tloušťky, ale to by nemělo vadit. Zachovává si baterii s kapacitou 5000 mAh s podporou rychlého i bezdrátového nabíjení. Sony se také pochlubilo s vylepšeným stereem, které má větší rozsah a dokáže lépe podat zvuk. Ostatně je zde použit nový zesilovač.

Sony se ale také staralo o softwarovou stránku, jako je například herní režim. Ten nabídne nové grafické rozhraní a má zjednodušit například streamování. Nechybí ani mnoho režimů pro focení a natáčení videí, včetně možnosti zoomu pro zvuk. Bonusem jsou režimy jako například S-Cinetone.

1640 product intro 02 D 4000x980x

Zdroj: Sony

Je ale tak trochu škoda, že základní verze zůstala u velikosti úložiště 128 GB. Mobilu by rozhodně slušela dvojnásobná kapacita, když se jedná o kompaktní top model.

Cena smartphonu Xperia 5 V je nastavena na 24 990 Kč a do prodeje oficiálně zamíří již 2. října. U vybraných prodejců navíc dostanete k mobilu dárek v podobě bezdrátových sluchátek WH-CH720N s ANC technologií v hodnotě 2 990 Kč zdarma.

Specifikace Xperia 5 V

  • displej: 6,1 palců, Full HD+, OLED, 21:9, HDR, 120 Hz, Coning Gorilla Glass Victus 2
  • procesor: Snapdragon 8 Gen 2
  • RAM: 8 GB
  • úložiště: 128 GB + microSD
  • SIM + eSIM
  • Android 13
  • Foťáky:
    • zadní – 48 MPx, ~24mm a ~48mm, OIS
      • 12 MPx, ~16mm
    • přední – 12 MPx
  • IP65/68
  • čtečka otisků prstů na straně
  • stereo, 3.5mm jack
  • 5G, WiFi 6, NFC, GPS, GLONASS, Beidou, Galilelo, QZSS, Bluetooth 5.3
  • rozměry: 154 x 68 x 8,6 mm; 183 gramů
  • baterie: 5000 mAh + 30W USB C, bezdrátové nabíjení

Zdroj: Tisková konference

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Škoda té vyšší cenovky. Jeden by čekal, že když „seberou“ čočku se zoomem, tak i sníží cenu. Ale kdepak. Takhle většina spíš sáhne po Samsungu S23, který není v ničem ošizen, je o dost levnější a také má (narozdíl od Sony) dlouhodobou SW podporu. Této Xperii by slušela cenovka tak o 4 tisíce nižší..

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat